Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2019 10 29 /11:50

Laida apie du tėčius kelia aistras: vieni piktinasi turiniu, kiti – cenzūra

Spalio pradžioje LRT.lt portale parodyta laida „Spalvos“, kurioje buvo pasakojama apie dvi homoseksualių žmonių šeimas, gyvenančias Jungtinėje Karalystėje ir auginančias vaikus. BBC žurnalistas Dave'as pasakoja apie surogaciją ir jo bei jo vyro kelią į tėvystę, o estas Janno ir jo vaikinas belgas Matthias lygina visuomenės tolerantiškumą Londone ir Estijoje. Šie pasakojimai sukėlė audrą dėl informacijos apie tos pačios lyties šeimas propagavimo. Jau rengiamas protestas dėl netinkamos visuomeninio transliuotojo veiklos.
Vaivorykštės vėliava
Vaivorykštės vėliava / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Keletas pasipiktinusiųjų laida išsiuntė rezoliuciją Lietuvos radijo ir televizijos tarybai, reikalaudami nustoti LRT eteryje propaguoti „lytinius iškrypimus ir kitokias šeimos sampratas“ nei, kaip anot jų, yra nurodyta LR Konstitucijoje bei Civiliniame kodekse. Šiuos asmenis palaikantys žmonės LRT apskundė ir Lietuvos radijo ir televizijos komisijai bei Žurnalistų etikos inspektoriaus tarnybai. Be to, ketinama protestuoti dėl netinkamos visuomeninio transliuotojo veiklos. Tokie veiksmai argumentuojami Nepilnamečių apsaugos nuo neigiamos viešosios informacijos poveikio įstatymu.

Minėtos laidos vedėja Elena Reimerytė feisbuke prisipažino negalinti pati patikėti, kad beveik įžengus į 2020-uosius tenka apie tai kalbėti.

„Po laidos apie gėjų tėčių šeimas susilaukėme grasinimų, į kuriuos nekreipėme dėmesio, kol tai nepradėjo riboti mūsų būsimų laidų turinio. Homofobiški protestuotojai nori uždrausti rodyti gėjų ir lesbiečių šeimas per LRT ir gavo leidimą iš savivaldybės savo protestui lapkričio 9 dieną“, – rašė ji.

LRT.lt nuotr./Laidos „Spalvos“ stop kadras
LRT.lt nuotr./Laidos „Spalvos“ stop kadras

Anot E.Reimerytės, neaiškus likimas laukia jos bet kokių laidų, susijusių su LGBTQ+ temomis. „Lietuvos radijo ir televizijos komisija svarstys skundus ir spręs, ar toks turinys nepažeidžia nepilnamečių apsaugos įstatymo. Mūsų laidų tikslas yra plėsti akiratį ir supažindinti su skirtingais žmonėmis, gyvenančiais visame pasaulyje. Ši laida pasakoja mūsų herojų tėvystės istorijas lygiai taip pat, kaip pasakotų bet kurios kitos poros“, – teigė žurnalistė.

Vadina antikonstituciniais veiksmais

Po minėtos laidos feisbuke atsirado renginys-mitingas „Atsisakau savo mokesčiais remti antikonstitucinę LRT“, kuris vyks šių metų lapkričio 9 d.

„Pareikalaukime antikonstituciškai veikiančių LRT vadovų atsakomybės. Antikonstitucinės LGBT propagandos skleidimas, tendencingos politinės laidos, vienašališka politinė agitacija privalo baigtis. Svarstytinas variantas, kad LRT, savo principais veikianti kaip privati televizija, prarastų nacionalinio transliuotojo statusą ir apmokėjimą iš skylėtų mokesčių mokėtojų kišenių“, – teigiama renginio aprašyme socialiniame tinkle „Facebook“. Šio renginio organizatoriai – iniciatyva „Apginkime Lietuvos šeimas“.

„Ši iniciatyva skirta grąžinti prioritetinę vaikų auklėjimo kompetenciją šeimai, panaikinant Šakalienės ir Majausko sukurtą teisinę sistemą, kai šią kompetenciją prisiima valstybės vardu veikiančios tarnybos, kurių veiklos metodai vis labiau primena kriminalinių gaujų metodus“, – teigiama iniciatyvos feisbuko paskyroje.

Šios iniciatyvos atstovai per socialinius tinklus platina rezoliuciją dėl visuomeninio transliuotojo padėties.

„Mes, Lietuvos piliečiai ir mokesčių mokėtojai, išlaikantys Nacionalinį transliuotoją – LRT, jo darbuotojus, kuriamą ir transliuojamą produkciją, remdamiesi Lietuvos Respublikos Konstitucija, Lietuvos visuomenės informavimo etikos kodeksu, Lietuvos Respublikos nepilnamečių apsaugos nuo neigiamo viešosios informacijos poveikio įstatymu, reikalaujame:

1. Užtikrinti LRT teisingų žinių ir įvairių nuomonių pateikimą. Laidose jautriais politiniais, kultūriniais ir socialiniais klausimais užtikrinti galimybę pasisakyti įvairių pozicijų atstovams.
2. Liautis LRT ištekliuose propaguoti lytinius iškrypimus ir kitokias šeimos sampratas, nei nurodyta Lietuvos Respublikos Konstitucijoje ir Civiliniame kodekse.
3. Atstatydinti LRT generalinę direktorę Moniką Garbačiauskaitę-Budrienę, kuriai vadovaujant LRT virto vienos politinės ideologijos – kraštutinio liberalizmo – propagandos ruporu.
4. Pašalinti iš LRT tendencingų politinių laidų vedėją Ritą Miliūtę.
5. Pašalinti iš LRT interneto portalo vadovų tendencingą redaktorių Mindaugą Jackevičių.

Neįvykdžius šių reikalavimų bus organizuojamos tęstinės akcijos, reikalaujant Lietuvos Respublikos valdžios institucijų nutraukti valstybinį finansavimą vienos ideologinės stovyklos ruporu virtusiam Nacionaliniam transliuotojui, panaikinant ir patį Nacionalinio transliuotojo statusą“, – teigiama rezoliucijoje.

Sulaukė ir didžiulio palaikymo

15min kreipėsi dėl komentaro į LRT Komunikacijos ir rinkodaros departamento vadovę Rūtą Putnikienę.

LRT laida „Spalvos“ yra visuomenei aktualias temas pristatantis dokumentikos ciklas, transliuojamas tik internetu – po vieną „Spalvų“ epizodą pasirodo kas savaitę naujienų portale LRT.lt.

„Minimas laidos „Spalvos“ siužetas sulaukė didžiulio visuomenės palaikymo, šimtų pasidalijimų socialiniuose tinkluose. LRT gavo daugybę padėkų už tai, kad keliame nepatogias temas. Tačiau suprantame, kad daliai Lietuvos gyventojų gali nepatikti tam tikros laidos – gerbiame jų teisę apie tai viešai pasisakyti neįžeidžiant kitų asmenų garbės ir orumo.

LRT transliuojamose programose atstovaujama įvairiems požiūriams, atspindima visuomenės ir valstybės gyvenimo įvairovė, taip pat kultūrų įvairovė, gvildenamos įvairios temos ir problemos“, – teigė Rūta Putnikienė.

Pasak jos, Konstitucijos 25 straipsnis numato, kad žmogus turi teisę turėti savo įsitikinimus ir juos laisvai reikšti. Konstitucinė laisvė nekliudomai ieškoti, gauti ir skleisti informaciją yra vienas iš atviros, teisingos, darbios pilietinės visuomenės, demokratinės valstybės pagrindas. LR Konstitucinis teismas yra konstatavęs, jog galimybė kiekvienam žmogui laisvai formuoti savo nuomonę bei pažiūras ir laisvai jas skleisti – būtina sąlyga demokratijai sukurti ir išsaugoti.

Problema – Lietuvoje veikianti cenzūra

Lietuvos žmogaus teisių centro atstovė Jūratė Juškaitė, komentuodama situaciją, teigė, kad dviejų porų iš Didžiosios Britanijos istorijos, parodytos laidoje „Spalvos“, jau taip pat paženklintos lietuviškojo konteksto: „Pabūgusi radikaliai nusiteikusių grupių gebėjimo sukelti skandalus lygioje vietoje, o gal pati manydama, kad tokia informacija yra žalinga nepilnamečiams, jaunesniems nei 14 metų, LRT.lt portalo redakcija dokumentiką pažymėjo „N-14“ indeksu.“

Taip pat, anot J.Juškaitės, sukilę po laidos asmenys pirštu bedė į skaudžią ir demokratiškai Lietuvai gėdingą situaciją, kai dalies jos piliečių egzistavimas ir informacijos apie juos skleidimas laikomas žalinga informacija nepilnamečiams.

„Jie priminė, kad Lietuvoje galioja sovietmetį primenantis cenzūros įstatymas, varžantis kūrėjus ir suteikiantis galimybę fašistuojantiems „šeimos vertybių gynėjams“ tampyti kūrėjus po visokias komisijas ir tarybas, versti juos rašyti pasiaiškinimus, neturint garantijos, kad jų kūriniai nebus pašalinti iš viešosios erdvės arba nebus gėdingai pažymėti „S“ ženklu.

Būti ar nebūti cenzūrai – štai kokį klausimą mums visiems kelia „Spalvų“ atvejis. Esu tikra, kad didžioji visuomenės dalis yra absoliučiai pajėgi gyventi realybėje, pilnoje spalvų ir įvairovės, o ne cenzorių siūlomuose lunatizmo ir paranojos persunktuose sapnuose“, – komentavo J.Juškaitė.

Visą komentarą rasite čia.

Laidą rasite čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius