-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2021 03 09 /17:14

Laikinai sustabdytas skiepijimas viena „AstraZeneca“ vakcinos serija

Gavus informacijos iš Austrijos institucijų, laikinai sustabdytas skiepijimas viena „AstraZeneca“ vakcinos serija, antradienį pranešė Sveikatos apsaugos ministerija (SAM).
„AstraZeneca“ vakcina
„AstraZeneca“ vakcina / „Scanpix“/„SIPA“ nuotr.

„SAM nuolat stebi vakcinacijos procesą ne tik Lietuvoje, bet ir visoje Europoje, todėl gavusi signalų iš atsakingų institucijų į juos visada reaguoja. Šiandien Valstybinė vaistų kontrolės tarnyba, sulaukusi informacijos iš Austrijos kompetentingos institucijos, rekomendavo laikinai sustabdyti vakcinos „AstraZeneca“ serijos ABV5300 naudojimą“, – rašoma pranešime.

Austrija šią savaitę laikinai sustabdė skiepijimą „AstraZeneca“ vakcinomis po to, kai viena 49-erių moteris dėl kraujo krešėjimo sutrikimų mirė, o kitai 35 metų moteriai išsivystė plaučių embolija. Dėl šių reakcijų atliekamas tyrimas, siekiant išsiaiškinti priežastinį ryšį.

„SAM ir tarptautiniai ekspertai pabrėžia, kad objektyvių priežasčių jaudintis ar nerimauti nėra. Remiantis klinikinių tyrimų duomenimis, tromboembolija nėra priskirta prie tipiškų „AstraZeneca“ vakcinos šalutinių poveikių“, – teigiama ministerijos pranešime.

„Inicijuota tarptautinė šalutinio poveikio ataskaitų analizė taip pat nerodo anksčiau pasitaikius panašių atvejų. Siekiant užtikrinti visuomenės saugumą ir išsklaidyti abejones, siekiama patikrinti bet kokią prielaidą, susijusią su vakcinų saugumu“, – rašoma jame.

Anot ministerijos, vasario 11 dieną į Lietuvą buvo pristatyta 9,6 tūkst. šios serijos vakcinų, šiuo metu nepanaudotų liko 1932.

Be kita ko, ABV5300 serijos vakcinos buvo pristatytos į 17 Europos Sąjungos šalių. Šiuo metu šios serijos „AstraZeneca“ vakcinos vartojimą yra laikinai sustabdę Liuksemburgas, Estija, Graikija, Austrija ir Lietuva.

Ministerija pažymi, kad, vykstant vakcinacijai plačiu mastu visame pasaulyje, Lietuva nuolat stebi ir analizuoja visą informaciją apie įtariamas nepageidaujamas reakcijas po COVID-19 vakcinos ir imasi atitinkamų veiksmų.

Sausio viduryje trumpam vakcinacijos procesas jau buvo sustabdytas dėl „BioNTech“ ir „Pfizer“ vakcinos naudojimo, kai SAM buvo informuota apie galimai pažeistą šalčio grandinę transportavimo metu.

Gavus oficialų patvirtinimą iš „Pfizer“ atstovybės Lietuvoje dėl galimo tolimesnio vakcinos naudojimo, vakcinacijos procesas atnaujintas.

Latvijoje vakcinos naudojimas taip pat pristabdytas

Latvijos sveikatos apsaugos inspekcija ir Valstybinė vaistų agentūra (ZVA) imdamasi atsargumo priemonių sustabdė vienos „AstraZeneca“ vakcinos nuo COVID-19 dozių partijos naudojimą, naujienų agentūrai BNS nurodė ZVA atstovė Dita Okmane.

Kaip nurodo ZVA, kol kas nebuvo pranešimų apie kokius nors rimtus sveikatos sutrikimus, nulemtus šios partijos skiepų.

Vasario 11 dieną Latvija gavo 9,6 tūkst. vakcinos dozių iš šios partijos ir dauguma jų jau yra panaudotos. 1 190 dozių kol kas nepanaudota.

1,6 mln. partijos ABV5300 dozių buvo paskirstytos 17 Europos Sąjungos narių: Lietuvai, Estijai, Liuksemburgui, Latvijai, Airijai, Danijai, Bulgarijai, Austrijai, Graikijai, Švedijai, Nyderlandams, Lenkijai, Ispanijai, Prancūzijai, Islandijai, Maltai ir Kiprui.

Jeigu jums kyla klausimų dėl COVID-19 vakcinos, siųskite juos mūsų redakcijai el. pašto adresu skiepai@15min.lt

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius