-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti
2022 06 27 /17:14

Lietuvos institucijas ir verslą atakavusių Rusijos programišių ataka sustabdyta

Dėl su Rusija siejamos programišių grupuotės tebesitęsiančios kibernetinės atakos pirmadienį strigo dalies valstybės institucijų ir įmonių veikla. Atsakomybę prisiėmusi grupuotė pareiškė, kad tai kerštas Lietuvai už įvestus ribojimus kai kurioms Kaliningrado tranzito prekėms. Praėjusią savaitę oficialūs Rusijos atstovai Lietuvai grasino skausmingomis atsakomosiomis priemonėmis. Pirmadienį vakarop pranešta, didžiausios DDoS atakos šiuo metu yra suvaldytos, visos Saugiojo tinklo paslaugos yra teikiamos.
Kibernetinė ataka
Kibernetinė ataka / 123RF.com nuotr.

Atakuotas Saugusis valstybinis duomenų perdavimo tinklas, ataka suvaldyta

Anot Nacionalinio kibernetinio saugumo centro (NKSC), intensyvi ataka vyksta prieš Saugųjį valstybinį duomenų perdavimo tinklą, kitas Lietuvos valdžios institucijas bei privačias įmones.

„Daliai Saugiojo tinklo naudotojų sutriko paslaugų teikimas, vyksta atstatomieji darbai“, – teigiama Krašto apsaugos ministerijos išplatintame pranešime.

Jame rašoma, kad šiuo metu Kertinis valstybės telekomunikacijų centras (KVTC) identifikuoja labiausiai atakuojamas svetaines, joms taiko papildomas apsaugos priemones, bendradarbiauja su turimais tarptautinio interneto paslaugų teikėjais ieškodami sprendimų situacijai suvaldyti.

Labai tikėtina, kad artimiausiomis dienomis ir toliau bus vykdomos panašaus ar didesnio intensyvumo atakos, ypač susisiekimo, energetikos ir finansų sektoriuje

„Labai tikėtina, kad artimiausiomis dienomis ir toliau bus vykdomos panašaus ar didesnio intensyvumo atakos, ypač susisiekimo, energetikos ir finansų sektoriuje“, – pranešime sakė laikinasis NKSC vadovas Jonas Skardinskas.

Specialistai taip pat perspėja, kad artimiausiomis dienomis padaugės destruktyvių, duomenų šifravimo atakų, lieka nemaža tikimybė, kad bus naudojamos ir interneto svetainių turinio pakeitimo atakos.

Pirmadienį vakarop NKSC pranešė, kad didžiausios DDoS atakos šiuo metu yra suvaldytos, visos Saugiojo tinklo paslaugos yra teikiamos.

Programišiai: tai kerštas už Kaliningrado tranzito ribojimus

Atsakomybę už išpuolį prisiima grupuotė „Killnet“, savo socialinio tinklo „Telegram“ kanale vis skelbiantys informaciją apie planuojamas ir įvykdytas vadinamąsias paskirstytas paslaugos trikdymo (DDoS) atakas.

Išplatintame vaizdo įraše grupuotės atstovas nurodė, kad atakomis keršijama už prieš pusantros savaitės įvestus Kaliningrado tranzito ribojimus kai kuriomis prekėms.

Programišiai teigė, kad jų tikslas – priversti Lietuvą „nedelsiant atšaukti savo sprendimą uždrausti rusiškų krovinių tranzitą iš Kaliningrado srities į Rusiją“.

Įsigaliojus ES sankcijoms, Lietuva apribojo plieno ir juodųjų metalų tranzitą į Kaliningradą, ir nurodė tai padariusi remiantis Europos Komisijos išaiškinimu.

VMI sustabdė savo informacinių sistemų veikimą

Tebesitęsiant kibernetinėms atakoms prieš valstybės institucijas Valstybinė mokesčių inspekcija (VMI) pirmadienį dėl saugumo sustabdė savo informacinių sistemų veikimą.

VMI pranešė tai padariusi „užfiksavus neįprastai didelį prisijungimų srautą“.

„Atkreipiame dėmesį, jog VMI klientų duomenys yra saugūs. Šiuo metu išjungta VMI internetinė svetainė, Mano VMI sistema bei nėra galimybės gauti paslaugų telefonu“, – pranešė inspekcija.

Pasų išdavimo sistema vėl veikia

Migracijos departamento direktorė Evelina Gudzinskaitė patvirtino, jog dėl sutrikdytos informacinių sistemų veiklos Lietuvoje stringa pasų išdavimas.

„Stringa informacijos patalpinimas, atnaujinimas mūsų interneto svetainėje, bet blogiausia, kad šiuo metu trikdžių patiria vidinės sistemos, pavyzdžiui, pasų išdavimo sistema“, – sakė E.Gudzinskaitė.

„Gali susidaryti eilutės ir gali būti, kad dalies klientų aptarnauti laiku nepavyks“, – pridūrė ji.

Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Evelina Gudzinskaitė
Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Evelina Gudzinskaitė

Pasak E.Gudzinskaitės, su panašiomis problemomis specialistai susiduria užsieniečiams išduodami leidimus gyventi Lietuvoje.

Pirmadienio pavakarę Migracijos departamentas informavo, kad pašalinus informacinių sistemų trikdžius atstatyta pasų išdavimo veikla.

„Šįryt sunkiai veikė Asmens dokumentų išrašymo sistema. Incidentas buvo iš karto perduotas Informatikos ir ryšių departamentui. Dabar sistemos atstatytos ir veikia sklandžiai“, – sakė Migracijos departamento direktorė E.Gudzinskaitė.

„Esame atakuojami“

Valstybės valdomų Lietuvos oro uostų atstovas spaudai Tadas Vasiliauskas BNS patvirtino, jog įmonės interneto svetainės patyrė tam tikrų trukdžių.

„Tam tikrų trukdžių turime, bet viskas veikia, mūsų sistemos veikia“, – sakė jis.

T.Vasiliauskas nurodė, jog su veiklos trikdžiais įmonė susiduria nuo praėjusios savaitės pradžios.

Verslo valdymo sistemos „BSS“ diegimo ir aptarnavimo paslaugas teikiančios įmonės interneto puslapis neveikia pastarąsias kelias valandas.

„Žinome iš viešosios erdvės, kad yra rizika ir esame atakuojami. Užpultas mūsų internetinis puslapis, kur skelbiama informacija“, – sakė įmonės „BSS IT“ vadovas Nerijus Jankauskas.

Pasak jo, panašu, jog svetainė neveikia dėl DDoS atakos.

„Killnet“ savo „Telegram“ paskyroje nurodė dokumentų valdymo sistemų paslaugas teikiančių įmonių puslapius savo taikiniais.

Nacionalinis kibernetinio saugumo centras dar (NKSC) praėjusią savaitę pranešė apie išaugusį DDoS atakų skaičių, tada išpuolius pranešė patyrę ir valstybės valdomi „Lietuvos geležinkeliai“.

Pasak premjerės Ingridos Šimonytės, tokios atakos kartojasi nuo Rusijos invazijos Ukrainoje pradžios vasarį.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius