Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti
2017 12 13

Karaliaus Mindaugo centras kol kas nejudins įklimpusios pavaduotojos, L.Anužienė lieka specialiąja liudytoja

Laikinasis Karaliaus Mindaugo profesinio mokymo centro (KMPMC) vadovas nesiims priemonių dėl įstatymą pažeidusių pavaldinių ir paliks tai naujai centro vadovybei. Tuo tarpu iš pareigų atleista ilgametė KMPMC vadovė Laimutė Anužienė ir toliau lieka per žingsnį nuo tapimo įtariamąja. Teisėsaugos atliekamame tyrime dėl galimų nusikaltimų disponuojant KMPMC turtu jai suteiktas specialiojo liudytojo statusas.
Laimutė Anužienė
Laimutė Anužienė / Luko Balandžio / 15min nuotr.

Trečiadienį Vyriausioji tarnybinės etikos komisija (VTEK) pažėrė sprendimų dėl KMPC personalo. Daugiausiai kliuvo ilgametei L.Anužienės pavaduotojai – ir dabar šiose pareigose dirbančiai Jolantai Valiulienei. Etikos sargai patvirtino 15min tyrimo duomenis ir konstatavo, kad J.Valiulienės valdoma įmonė „Valedija“ siurbė KMPMC pinigus per trumpalaikes automobilių nuomos sutartis. Dėl J.Valiulienės veiklos VTEK kreipėsi ir į STT.

Kliuvo ir Anužių giminei. VTEK vertinimu, KMPMC dirbantys du L.Anužienės sūnūs bei marti pažeidė įstatymą nuslėpdami ryšius arba sandorius.

Vis dėlto laikinasis KMPMC vadovas Tomas Darbutas 15min teigė neketinantis priimti jokių sprendimų nei dėl J.Valiulienės, nei dėl Anužių giminės. Mat šiandien – paskutinė jo diena vadovaujant Karaliaus Mindaugo centrui.

„Tą nuspręs nauja valdžia, kuri ateis nuo rytojaus“, – sakė T.Darbutas.

Tiesa, apie J.Valiulienės reikalus pagalvoti laikinasis KMPMC vadovas turėjo laiko – bent porą mėnesių. 15min tyrimas apie KMPMC direktoriaus pavaduotojos nuopelnus paskelbtas rugpjūčio viduryje.

KMPMC nuotr./Jolanta Valiulienė
KMPMC nuotr./Jolanta Valiulienė

KMPMC nuolatinės vadovės pareigas perima Nora Pileičikienė. Ji į buvusią L.Anužienės imperiją keliauja laimėjusi Švietimo ir mokslo ministerijos konkursą. Iki šiol ji dirbo Vytauto Didžiojo universitete.

Gresia iki 8 metų belangėje

Specialiojo liudytojo statusas reiškia, jog teisėsauga įtaria galimą asmens dalyvavimą vykdant nusikaltimą, bet dar neturi pakankamai duomenų įtarimams pareikšti.

Pakitusį L.Anužienės statusą ikiteisminiame tyrime 15min patvirtino Generalinės prokuratūros Komunikacijos skyriaus vadovė Elena Martinonienė. „L.Anužienei yra suteiktas specialaus liudytojo statusas. Įtarimai šiuo metu niekam nepareikšti“, – teigė E.Martinonienė.

Į klausimą apie kitų vadovaujančias pareigas KMPMC einančių ar ėjusių asmenų statusą prokuratūra atsakymo nepateikė.

Tyrimą atlieka Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnyba (FNTT). Prie FNTT tyrimo prijungtas ir kitas panašus tyrimas, prieš keletą mėnesių pradėtas Specialiųjų tyrimų tarnybos (STT).

E.Martinonienės pateikiamais duomenimis, ikiteisminis tyrimas atliekamas dėl galimo KMPMC turto iššvaistymo, sukčiavimo, piktnaudžiavimo bei dokumentų klastojimo. Už šiuos nusikaltimus gresia bauda, areštas arba laisvės atėmimas. Galimos laisvės atėmimo bausmės: iki trejų metų už klastojimą, iki šešerių metų už piktnaudžiavimą, iki septynerių – už turto iššvaistymą. Didžiausia bausmė – iki aštuonerių metų belangėje – gresia už sukčiavimą.

„Nurodytas ikiteisminis tyrimas tebeatliekamas. Šiuo metu vyksta ūkinės-finansinės veiklos tyrimas“, – teigia Generalinės prokuratūros atstovė E.Martinonienė.

Prokuratūra kol kas neinformuoja, ar imamasi priemonių prieš kitus KMPMC skandalo herojus.

Primename, jog triukšmas KMPMC prasidėjo po 15min publikacijų apie įtartinas L.Anužienės operacijas bei finansavimą, kurį centrui skyrė ankstesnės vyriausybės švietimo ir mokslo ministrė „darbietė“ Audronė Pitrėnienė. Būtent KMPMC A.Pitrėnienė rado darbą po Darbo partijos fiasko Seimo rinkimuose.

Kilus triukšmui, A.Pitrėnienė iš šių pareigų pasitraukė, ji netrukus išstojo ir iš Darbo partijos. L.Anužienę užgriuvo teisėsauga – tyrimus dėl galimos korupcijos ir sukčiavimo KMPMC vis dar atlieka STT ir FNTT.

L.Anužienės piktnaudžiavimą patvirtino ir Švietimo ir mokslo ministerijos užsakytos audito išvados. Ministerija kelissyk bandė atleisti ilgametę profesinės mokyklos vadovę, tačiau tam trukdė arba jos ligos, arba kitų KMPMC dalininkų, glaudžiai susijusių su Anužių šeima, pozicija.

L.Anužienė iš KMPMC atleista šių metų rugsėjį, bet čia pat ji vėl buvo įdarbinta centre, tik kitose pareigose. Kilus triukšmui, KMPMC atšaukė ir šį sprendimą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
Steikų diena: kaip paruošti sultingą ir burnoje tirpstantį steiką?
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius