-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2013 02 08 /18:05

Laimutis Pinkevičius dėl neprižiūrimo Lentvario dvaro gali atsidurti teisiamųjų suole

Neapsikentę, kad Lentvario dvaras nyksta neprižiūrimas jo šeimininko – žinomo verslininko Laimučio Pinkevičiaus, Kultūros paveldo departamento (KPD) atstovai nusprendė verslininką nubausti. Jie surašė protokolą, o teismas privalės nuspręsti, ar skirti baudą ir kokio dydžio ji turėtų būti. Pats savininkas tvirtina savo turtu besirūpinantis, tad kaltas nesijaučia.
Lentvario dvaras
Lentvario dvaras / Alfredo Girdziušo nuotr.

Paveldosaugininkai jau kelerius metus skambina pavojaus varpais, kad Lentvario dvaras neprižiūrimas. „Šio dvaro savininkas L.Pinkevičius neužtikrina savo dvaro tinkamos apsaugos. Mes visada tokiais atvejais, kai kultūros objektas nenaudojamas, reikalaujame, kad jis būtų bent jau apsaugotas, nebūtų plėšiamas, draskomas ir pan. Pastaruosius porą metų rūmai neprižiūrimi, nėra užtikrinta jų apsauga. Ponui Pinkevičiui kelis kartus buvo surašomi reikalavimai, kad jis užtikrintų bent minimalią apsaugą“, – teigė KPD direktorė Diana Varnaitė.

Bauda – nuo kelių šimtų iki kelių tūkstančių litų

Juliaus Kalinsko/„15 minučių“ nuotr./Laimutis Pinkevičius
Juliaus Kalinsko/„15 minučių“ nuotr./Laimutis Pinkevičius

KPD šįkart Lentvario dvaro savininkui dėl apsaugos neužtikrinimo surašė protokolą, o teismas spręs, kokios baudos verslininkas vertas, jeigu yra vertas. „Kas kad užkala langą ar duris, asocialūs asmenys, šiaip piktavaliai žmonės vis tiek patenka į patalpas, niokoja. Rūmų būklė kaskart vis blogėja. Pernai surašyti reikalavimai L.Pinkevičiui, kad jis ne tik bet kaip užsandarintų angas, duris, bet ir užtikrintų apsaugą, kad nebūtų plėšiama. Yra būdų – galima aptverti, sargus pasamdyti. Visa tai jis žino, bet tuos reikalavimus ignoravo, jų nepaisė“, – piktinosi KPD direktorė.

Bauda L.Pinkevičiui gali siekti nuo kelių šimtų iki kelių tūkstančių litų. Tačiau net ir sumokėjęs ją jis privalės apsaugą užtikrinti. Jeigu to nepadarys, vėl bus kreipiamasi dėl veiksmų įvertinimo. KPD direktorė penktadienį taip pat pasirašė įsakymą sudaryti komisiją, kuri nustatys dvarui padarytą žalą.

„Kai sausį objekte lankėsi inspektoriai, buvo nustatyta, kad dėl neužtikrintos apsaugos, kažkieno yra patekta į pastatą, nuardyti mūro fragmentai. Žalos komisija turės nustatyti, kokia rūmams padaryta žala. Tuomet bus sprendžiama dėl žalos išieškojimo, – tvirtino direktorė. – Pasiliekame sau teisę imtis ir kraštutinių priemonių. Jeigu matysime, kad toliau padėtis blogės, po komisijos konstatavimo dėl žalos spręsime, ar nebūtų tikslinga kreiptis į teismą dėl dvaro paėmimo. Situacija tikrai negerėja.“

Žadėjo parduoti

D.Varnaitė pasakojo, kad pernai gruodžio pradžioje L.Pinkevičius apsilankė KPD ir informavo, kad ketina rūmus parduoti. Vėliau pasklido kalbos, kad net yra surastas pirkėjas, tačiau praėjo du mėnesiai, o niekas nepasikeitė. Tad direktorė neatmetė, kad taip verslininkas tik bandė tempti laiką.

„Jis yra minėjęs finansines priežastis, kodėl tokia situacija susidarė. Bet juk tam nereikia dešimčių tūkstančių litų. Reikia surasti sprendimą ir tikrai manau, kad tai įmanoma. Tarkim, nusamdyti sargą ar įrengti kameras. Juk taip bloginama jo paties turto būklė“, – teigė D.Varnaitė.

Lentvario dvaras minimas nuo XVI amžiaus pačios pabaigos. XIX amžiuje Lentvario apylinkės priklausė grafams Tiškevičiams, kurie čia ir pastatė neogotikos stiliaus rūmus, šalia kurių pagal Eduardo Andrė projektą įrengtas parkas. L.Pinkevičius dvarą įsigijo 2007 metais.

Kaltas nesijaučia

Pats L.Pinkevičius tvirtina savo turtu besirūpinantis, kiek tik išgali, tačiau tai ne itin padeda. Esą vietoje to, kad policija gaudytų tuos vagis, kurie niokoja jo turtą, paveldosaugininkai nori bausti jį patį.

„Aš ten pastoviai tvarkau ir pastoviai jie man rašo. Gaunasi tokia situacija: eini žmogus gatve, tave užpuola chuliganai, primuša, o tave nubaudžia, kad tu ne laiku vaikščiojai. Tokia situacija ir čia. Aš vis tvarkau, o atvažiuoja visokie vagys“, – kalbėjo verslininkas.

Lentvario dvaro savininkas neslėpė nuolat gaunantis KPD atstovų raštų dėl dvaro, tad vėl ir vėl ten važiuojąs tvarkytis. „Taip kas dvi savaites ir draugaujame. Ten septyni pastatai, tai apsaugoti nėra taip paprasta, juk teritorija 20 ha“, – kalbėjo L.Pinkevičius.

L.Pinkevičius teigė tikrai parduosiąs dvarą, jeigu tik atsirastų tinkamas pirkėjas. Jis taip pat tvirtino siūlęs KPD perimti dvarą. Tiesa, ne už dyką. „Sakiau jiems, jeigu norite – galiu perduoti valstybei. Jie turėtų inicijuoti paėmimą, juk yra punktas „teisingai atlyginant“, tad sumokėtų, už kiek pirkau, ir perduočiau dvarą“, – 15min.lt sakė L.Pinkevičius.

Tiesa, kokia ta sumą, už kurią jis Lentvario dvarą įsigijo ir už kiek atiduotų jį valstybei, L.Pinkevičius atskleisti nepanoro. Tačiau užtikrino – jis tikrai nėra tas, kuris tyčia nesirūpintu savo rūmais: „Nuvažiuokite ir pamatysite, dabar ten irgi tvarkomės, grotas dedame, tvoras aptveriu, bet jas per savaitę išlaužo. Vienu žodžiu, dirbu su Lentvariu, dirbu.“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius