Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2009 01 19

Laiškus valdžiai skaito tarnautojos

Pasikeitus Seimo sudėčiai, padidėjo ir į parlamentą siunčiamos rinkėjų korespondencijos srautas: vien naujasis Seimo pirmininkas esą jau gavo apie 500 laiškų. Laiškais su Seimo pirmininku ir premjeru iš pradžių bandė susisiekti ir profesinių sąjungų atstovai, tačiau į jų laiškus nereaguota.
Laiškas
Laiškas / Photos.com nuotr.
Temos: 1 Įvartis

Tik tada jie surengė mitingą prie Seimo rūmų, kuris vėliau virto riaušėmis. LŽ pasidomėjo, kaip tvarkomi gyventojų ir organizacijų valdžios vyrams siųsti laiškai, kas juos skaito, ar apie juos informuojami politikai ir atsakingi valdininkai.

„Parašytus laiškus žmonės siunčia „visiems šventiesiems“: prezidentui, Seimo pirmininkui ir premjerui“, – neseniai prasitarė Vyriausybės kanceliarijos priimamojo vedėjo kadenciją baigęs Remigijus Mikalauskas. Gyventojai valstybės vadovų dėmesio siekia turėdami įvairiausių tikslų ir pasiūlymų, o dažniausiai kreipiasi teisės ir teisėtvarkos klausimais.

Žinoma, be rimtų interesantų pasitaiko ir nepripažintų išradėjų, politikos pranašų, tikrų keistuolių. Antai Seimo priimamojo darbuotojai jau priprato prie vyriškio, kuris nuolat kreipiasi į parlamentą ieškodamas žmonos. „Tvarkingas žmogus ateina tyliai ir vis santūriai klausia, kaip sprendžiamas jo „klausimas“. Sprendžiamas, atsakome. Aišku, niekas čia nesikreipia su džiaugsmais“, – sakė Seimo Priėmimo skyriaus vedėja Birutė Baltrušaitytė.

Pažįsta iš rašysenos

B.Baltrušaitytė pasakojo, kad „etatinių“ rašytojų laiškus ji jau pažįsta iš rašto. „Turime vieną į visas problemas aktyviai reaguojantį palangiškį, kuris nuoširdžiai savo komentarais palydi beveik kiekvieną įstatymo projektą“, – sakė tarnautoja. Tokių autorių – įstatymų leidybos pagalbininkų ji suskaičiuoja apie 10.

Parašytus laiškus žmonės siunčia „visiems šventiesiems“: prezidentui, Seimo pirmininkui ir premjerui. Neseniai prasitarė Vyriausybės kanceliarijos priimamojo vedėjo kadenciją baigęs Remigijus Mikalauskas.

„Rašo nemažai kalinių. Liūdniausia, kai parašo daugiavaikės mamos ir garbaus amžiaus žmonės, prašydami pagalbos. Tokius laiškus persiunčiame į savivaldybes, nes Seime nėra fondų, galinčių jiems padėti“, – pasakojo priimamojo vedėja.

Pernai į parlamentą – jo pirmininkui, nariams ir frakcijoms – atkeliavusių laiškų skaičius pasiekė beveik 50 tūkst. (apie 150 per dieną). Šioms korespondencijos šūsnims surinkti ir atsakymams išsiųsti Seimo priimamajame įkurtas „Lietuvos pašto“ skyrius. Iš jo laiškai patenka į kelių darbuotojų rankas, o vėliau paskirstomi nurodytiesiems adresatams – Seimo nariams, frakcijoms arba sekretoriatui.

Panašiai korespondenciją tvarko ir prezidentūra. Šalies vadovas Valdas Adamkus gali susipažinti su visais jam adresuotais laiškais. Tačiau vargu ar jis visus perskaito, nes per dieną tektų atplėšti apie 50 vokų. Anot prezidento atstovės spaudai Ritos Grumadaitės, atsakymus piliečiams rengia už konkrečias sritis atsakingi patarėjai.

Pateikia santraukas

Jei po Seimo rinkimų parlamente korespondencijos srautas pastebimai padidėjo, tai Vyriausybės kanceliarija pokyčių kol kas nepastebėjo. Anot kanceliarijos tarnautojo R.Mikalausko, 99 proc. juos pasiekiančių laiškų yra adresuoti ministrui pirmininkui. Priimamojo vedėjo pareigose jį pakeitusi Vida Nagurnaitė sakė: „Už kiekvieno laiško eilučių – atskiras žmogus ir jo gyvenimas. Turime ne tik taikyti teisės aktų normas, bet ir matyti žmogų.“ Anot pašnekovės, ministras pirmininkas gauna laiškų santraukas. Vyriausybės vadovui taip pat reguliariai teikiamos ketvirtinės, pusmetinės ir metinės informacijos pažymos apie gautus prašymus ir skundus. „Taigi ministras pirmininkas žino, kuo „kvėpuoja“ visuomenė“, – teigė Vyriausybės priimamojo vedėja. Pernai į Vyriausybę atėjo daugiau kaip 3 tūkst. vien asmenų, neskaitant įmonių ir organizacijų, parašytų laiškų.

Utopinės mintys

Paklausta, ar įsidėmėjo kokį įdomesnį laišką, B.Baltrušaitytė iškart pamini vieną originalų. „Šiandien (ketvirtadienį – LŽ) skaičiau pasiūlymą įvesti privalomus vaikų auklėjimo kursus tėvams“, – pasakojo pašnekovė. Šio piliečio laiškas jau pasiekė Švietimo, mokslo ir kultūros komitetą. Kas žino, gal vieną dieną jis bus svarstomas ir plenariniame posėdyje... Panašių laiškų tenka paskaityti ir V.Nagurnaitei.

Stiprina demokratiją

Aktyvus ir argumentuotas susirašinėjimas su valdžios vyrais gali duoti vaisių. Pavyzdžiui, dėl „Lietuvos“ kino teatro Vilniuje išlikimo kovojęs judėjimas „Už Lietuvą be kabučių“, siuntęs ne vieną laišką į Seimą sulaukė politinio palaikymo – juos globoti apsiėmė Liberalų sąjūdis.

Už kiekvieno laiško eilučių – atskiras žmogus ir jo gyvenimas. Turime ne tik taikyti teisės aktų normas, bet ir matyti žmogų. Teigia pašnekovė.

Tačiau kai kurie laiškai lieka be atsako. Štai praėjusią savaitę riaušėmis virtusį mitingą organizavusios profesinės sąjungos teigė iš pradžių su premjeru ir Seimo pirmininku bandžiusios susisiekti laiškais, bet į juos neatsižvelgta.

Kad ir kaip būtų, institucijų priimamųjų darbuotojai įsitikinę, jog piliečių susirašinėjimas su išrinktaisiais skatina demokratijos procesą. „Interesantui visada stengiamės atsakyti ir drauge informuoti aukščiausią valdžią. Mes ir esame tam, kad valdžia atsižvelgtų ir koreguotų teisės aktus“, – teigė V.Nagurnaitė.
 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius