Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2020 08 24 /2020 08 25

„Laisvė ir teisingumas“ pristatė rinkimų programą: dvejus metus nenori didinti mokesčių

Pirmą kartą Seimo rinkimuose dalyvausianti, iš kelių jėgų sulipdyta partija „Laisvė ir teisingumas“ sostinėje, vieno iš jos lyderių Artūro Zuoko namų kieme, pirmadienį pristatė 14 puslapių rinkiminę programą ir kandidatų rinkimuose sąrašą. Partija žada siekti įteisinti tos pačios lyties asmenų partnerystę, bet ne santuoką, artimiausiu metu teigia neketinanti didinti mokesčių, o vėliau siūlo mažinti PVM įvairioms prekėms, taip pat – aktyviau imtis būstų renovacijos.
Remigijus Žemaitaitis, Artūras Zuokas, Artūras Paulauskas
Politinės partijos „Laisvė ir teisingumas“ rinkimų sąrašo komandos bei programos pristatymas / Luko Balandžio / 15min nuotr.

08-25 15.20 val. patikslinta

„Turime užbaigti pradėtą gyventojų būsto renovacijos programą, todėl siūlysime iš ES COVID-19 skiriamos ekonomikos gaivinimo programos – 6,3 mlrd. eurų Lietuvai – 500 mln. eurų skirti šios būsto renovacijos programai įgyvendinti“, – rašoma „Laisvės ir teisingumo“ rinkimų programoje.

Partija taip pat nurodo už 500 mln. eurų sieksianti įgyvendinti valstybinio būsto statybos ir nuomos programą. Ji esą gyvuotų vietoje „nepatrauklios“ socialinių būstų teikimo programos.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Artūras Zuokas
Luko Balandžio / 15min nuotr./Artūras Zuokas

Buvęs Vilniaus meras A.Zuokas teigė, jog partija pasisako už tos pačios lyties asmenų partnerystės įteisinimą, nors šio siekinio viešai paskelbtoje „Laisvės ir teisingumo“ programoje nėra.

„Mes nemaišome savokų santuoka ir partnerystė. Būtent partnerystę mes siūlysime įteisinti“, – kalbėjo politikas.

Partija, anot jo, atstovaus savarankiškai dirbantiems, kurių šalyje esą – apie 220 tūkst.

Dvejus metus „Laisvė ir teisingumas“ nurodo įsipareigosianti nedidinti mokestinės aplinkos.

„Vėlesniu laikotarpiu diegsime labiau diferencijuoto PVM politiką“, – rašoma partijos programoje.

Tiesa, kaip turėtų keistis PVM dydis (standartinis šiuo metu siekia 21 proc.), joje nenurodoma.

Sumažintas PVM tarifas, pasak „Laisvės ir teisingumo“, turėtų būti taikomas kasdienių produktų krepšeliui, centralizuotam šildymui, viešajam transportui, viešojo maitinimo paslaugoms, neįskaičiuojant alkoholinių gėrimų, viešbučio tipo ir specialaus apgyvendinimo paslaugoms, knygoms ir spaudai, vaistams ir sveikatinimo paslaugoms, sveikam maistui bei šviežiai atšaldytai mėsai, paukštienai, žuviai.

„Siekdami įtakoti demografinių rodiklių gerėjimą, nulinį PVM tarifą taikysime vaikiškoms prekėms“, – dėstoma programoje.

Joje taip pat skelbiama apie „ilgalaikę programą“, kuri apipavidalinama šūkiu „Mažesni mokesčiai, didesni atlyginimai“.

„Mūsų ilgalaikė politika – paprastesnė mokestinė aplinka ir mažesni mokesčiai. Reinvestuojamas pelnas neapmokestinamas“, – dėsto „Laisvė ir teisingumas“.

Vienas iš partijos lyderių, buvęs Seimo pirmininkas Artūras Paulauskas, aiškino, jog Seimas dabar keičia ir priima per daug įstatymų.

„Einant į Seimą daugiausia kalbų apie įstatymus: kokių jų reikia, kokius juos reikia taisyti. Kitaip tariant – teisėkūra. Bet mūsų požiūris šiuo atžvilgiu yra ypatingas – mes sakom, kad reikia stabdyti įstatymo priėmimo konvejerį“, – kalbėjo politikas.

Kandidatų sąraše – G.Babravičius, D.Štraupaitė

„Laisvė ir teisingumas“ rinkimuose kandidatais kelia buvusį Vilniaus vicemerą Gintautą Babravičių, buvusią Visagino merę Dalią Štraupaitę, parlamentarą Kęstutį Bartkevičių.

Partiją rinkimuose vesiantis R.Žemaitaitis pranešė kandidatuosiantis Kelmės-Šilalės vienmandatėje apygardoje, antrasis sąraše buvęs Vilniaus meras A.Zuokas – sostinės Šeškinės-Šnipiškių, buvęs generalinis prokuroras ir buvęs Seimo pirmininkas A.Paulauskas – Dzūkijos vienmandatėje apygardoje.

Toliau „Laisvės ir teisingumo“ dešimtuke rikiuojasi Vilniaus tarybos narė, meno mugės „Art Vilnius“ vadovė Diana Stomienė, ji kandidatuos ir Senamiesčio-Žvėryno vienmandatėje apygardoje.

Penktasis sąraše parlamentaras K.Bartkevičius kandidatuos Mažeikių vienmandatėje, Prienų rajono savivaldybės vicemerė Loreta Jakinevičienė – Dainavos vienmandatėje apygardoje.

Advokatas ir Vilniaus tarybos narys Vydūnas Sadauskas kandidatuos Fabijoniškių vienmandatėje apygardoje, Vilniaus tarybos narė Eglė Čaplikienė – Žirmūnų vienmandatėje.

Buvusi žurnalistė ir Šalčininkų tarybos narė Jolanta Butkevičienė kaip nepriklausoma kandidatė mandato sieks Pašilaičių vienmandatėje apygardoje. Dešimtuką užbaigia buvęs Vilniaus vicemeras G.Babravičius – jis kels kandidatūrą ir Pasaulio lietuvių vienmandatėje apygardoje.

Sąraše taip pat yra Švenčionių rajono vicemerė Violeta Čepukova, buvusi Visagino merė D.Štraupaitė, kandidatuosianti ir Našlios šiaurinėje apygardoje, Alytaus rajono savivaldybės tarybos narys Aurimas Truncė, buvęs vidaus reikalų ministras Regimantas Čiupaila bei kiti.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Politinės partijos „Laisvė ir teisingumas“ rinkimų sąrašo komandos bei programos pristatymas
Luko Balandžio / 15min nuotr./Politinės partijos „Laisvė ir teisingumas“ rinkimų sąrašo komandos bei programos pristatymas

Apie planus kurti partiją ir dalyvauti Seimo rinkimuose R.Žemaitaičio vadovaujama „Laisvė ir teisingumas“ paskelbė šių metų vasarą. Partija pranešė besikurianti A.Zuoko vestos organizacijos „Lietuvos laisvės sąjunga (liberalai)“ pagrindu, prie jos prisijungė ir A.Paulausko suburtas judėjimas „Pirmyn, Lietuva“.

Liepą tyrimų bendrovės „Vilmorus“ atliktos visuomenės apklausos duomenimis, „Laisvę ir teisingumą“ palaiko 3,7 proc. rinkėjų, bendrovės „Baltijos tyrimai“ duomenimis, – 5,6 proc. rinkėjų, bendrovės „Spinter tyrimai“ duomenimis, – 3,8 proc. rinkėjų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius