Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2020 05 07 /2020 05 08

Laisvės alėjoje Kaune atgijo legendinis fontanas

Kauno Laisvės al. po 1,5 metrų trukusios rekonstrukcijos atgijo miesto centrinės dalies simboliu vadinamas fontanas. Jo statytojų teigimu, tai – moderniausias fontanas Lietuvoje, vienintelis turintis vėsinantį „rūko“ efektą. Nuo gegužės pr. kauniečiai gali gėrėtis beveik dviem dešimtimis mieste čiurlenančių vandens šaltinių. Vandens purslais netrukus pasipuoš ir rekonstruota Vienybės aikštė.

Po grandiozinio atsinaujinimo pasikeitus Laisvės alėjos veidui, ryškiausiu jos simboliu vėl tapo pagrindinis miesto fontanas.

Laisvės alėjoje sumontuotas interaktyvus, vienas moderniausių fontanų Lietuvoje, – sako jo statytojai. Jo sistema pilnai kompiuterizuota, o visi veikimo procesai stebimi bei valdomi nuotoliniu būdu. Rekonstrukcijos pradžioje dalis kauniečių piktinosi, kad išgriovus fontaną neliks jo autentiškumo. Tačiau po visų remontų ketvirtadienio vakarą kauniečiams pristatytos naujovės sugriovė skeptikų dvejones. Rekonstruojant fontaną išsaugota autentika ir tuo pačiu integruota nemažai naujovių.

Pasak Kauno savivaldybės Miesto tvarkymo skyriaus vedėjo Aloyzo Pakalniškio, 2018 metais buvo ruoštasi tik kosmetiniam remontui, tačiau pradėjus darbus tapo aišku, jog laikančios konstrukcijos gyvena savo paskutines dienas. Tuomet buvo nuspręsta atlikti kapitalinį remontą. Išardyta ir sutvirtinta visa po juo esanti techninė patalpa. Laisvės alėjos fontanas šią vaizdingą Kauno erdvę puošia nuo 1982-ųjų.

Galima užsisakyti dainą

Senieji „burbulai“ buvo pagaminti naujai. Jie toliau puošia fontaną ir kelia nostalgiją bei sentimentus čia pasimatymus skirdavusiems kauniečiams. Tuo pačiu pridėta daug įvairių šiuolaikiškų purkštukų, kurie yra interaktyvūs ir geba visaip karpyti vandens sroves iki 12 kartų per sekundę.

Fontanas rekonstruotas, išlaikant senąją architektūrą, bet pakeičiant naujas apdailos angas ir sumontuojant naują automatizuotą technologinę įrangą.

Įrengtas įvairiaspalvis apšvietimas – trys dešimtys specialių įvairiaspalvių nerūdijančio plieno šviestuvų, kurie įsijungs temstant arba užsakius muzikinį kūrinį. Taip pat sumontuota muzikos įgarsinimo sistema. Fontanas geba priimti trumpąsias SMS žinutes ir paleisti norimus muzikinius kūrinius. Ši paslauga dar neveikia, tačiau iki vasaros pradžios tą bus galima padaryti. Muzikinio kūrinio užsakymo kaina dar nėra patvirtinta, tačiau manoma, kad dainos užsakymas gali kainuoti apie 2-3 eurus.

Kol kas jame suprogramuoti 3 legendiniai kūriniai: grupės Antis hitas „Alyvos“, Rolling Stones – „I can‘t get no satisfaction“ ir Queen – „Somebody to love“. Per artimiausią mėnesį grojaraštis turėtų gerokai pasipildyti naujais kūriniais, mat dainų kiekis gali būti neribotas.

Naujasis fontanas geba pakelti vandenį net į 9 metrų aukštį, o per valandą išpurkšti virš 600 kubinių metrų vandens.

Skleis „rūką“

Dar vienas išskirtinumas – tai vienintelis fontanas Lietuvoje, turintis įdiegtą „rūko“ sistemą, skirtą ne tik išskirtiniam įspūdžiui sudaryti, bet atsivėsinti karštomis vasaros dienomis. Kylanti gaivi migla vėsins praeivius, o kartais ją galima bus net ir užuosti.

Kol nėra pajungta muzikos užsakymo sistema, fontanas veiks įprastu režimu ir kas valandą atliks po vieną kūrinį.

VIDEO: Laisvės alėjoje sušvito fontanas

Dar šią savaitę kauniečius pasitiks ir rekonstruota Vienybės aikštė. Joje lankytojus žavės ir naujas, modernus iš grindinio trykštantis fontanas.

„Pasibaigus užsitęsusiam karantino laikotarpiui, šie fontanai taps tikra atgaiva kauniečiams ir miesto svečiams. Nors reikėjo šiek tiek palaukti, tačiau nėra abejonių, kad tiek Laisvės alėjos, tiek Vienybės aikštės fontanai taps tikrais traukos centrais ir miesto puošmenomis“, – sakė Kauno meras Visvaldas Matijošaitis.

Įvairiose vietose

Nors dauguma kauniečių puikiai žino pagrindinius miesto fontanus, ne vieną jų galima rasti ir atokiau nuo miesto centro išsidėsčiusiuose mikrorajonuose. Ne per seniausiai atnaujintuose Dainavos, Draugystės bei Kalniečių parkuose fontanai stebina ir lankytojus traukia tiek savo spalvomis, tiek formomis.

Šiemet naujovių sulaukė ir garsusis Kauko laiptų fontanas. Beje, jis – pats seniausias mieste, mat pradėjo trykšti dar 1926 metais. Ir nors dažnas kaunietis paklaustas galėtų įvardyti 5–6 miesto fontanus, iš tiesų Kaune jų bei specialių geriamojo vandens fontanėlių – beveik dvi dešimtys:

  • Laisvės alėjoje;
  • Vienybės aikštėje;
  • Vytauto Didžiojo karo muziejaus sodelyje;
  • Rotušės aikštėje;
  • Steigiamojo Seimo aikštėje (Gimnazijos g.);
  • Miesto sode (Laisvės al.);
  • Draugystės parke;
  • Kalniečių parke;
  • Dainavos parke;
  • Kauko laiptų viršuje;
  • Kauko laiptų papėdėje;
  • Čečėnijos aikštėje (P. Lukšio g.);
  • Prie Kauno apskrities viešosios bibliotekos (Radastų g. 2A) ;
  • Vytauto parke;
  • Rotušės a. geriamo vandens fontanėlis (skulptūra prie „Skliautų“);
  • Rotušės a. geriamo vandens fontanėlis („Liūto nasrai“ prie „Ryšių kiemelio“);
  • Aukštaičių g. geriamo vandens fontanėlis (prie „Kauno vandenų“).

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius