-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
03 25 /19:29

Laisvės dieną Vilniuje minintys baltarusiai: tikime, kad tai darysime ir savo šalyje

Laisvės dieną Vilniuje minintys baltarusiai puoselėja viltis, kad tai kada nors galės daryti ir grįžę į savo šalį.
Skirmanto Lisausko / BNS nuotr.
Baltarusių mitingas katedros aikštėje

Be kita ko, jie taip pat tikisi tolesnės Lietuvos paramos priimant bėgančiuosius nuo Vakarų nepripažįstamo prezidento Aliaksandro Lukašenkos režimo.

Keli šimtai baltarusių diasporos atstovų ir jų rėmėjų pirmadienį Vilniaus Lukiškių Aikštėje Nepriklausomybės dieną susirinko minėti nešini Lietuvos trispalvėmis ir Baltarusijos istorinėmis vėliavomis.

Prasidedant renginiui skambėjo Lietuvos, istorinis Baltarusijos himnas.

42-iejų marketingo specialistė Julija Selech priminė, kad kovo 25-oji, pažymint Baltarusijos demokratinės respublikos paskelbimą, yra svarbi data demokratinėms jėgoms, tačiau ji yra „uždrausta Lukašenkos režimo“.

„Mes labai laukiam, kasmet – galvojame, gal jau kitąmet sutiksime Laisvės dieną namuose – Minske, Baltarusijoje, kartu su visais, kuriems prisiėjo išvažiuoti dėl Lukašenkos režimo iš Baltarusijos, visi grįšime namo ir tai bus didelė šventė“, – BNS sakė J. Selech.

Vilniuje jau beveik dvejus metus ji gyvena su 40-mečiu vyru Aleksandru. Jis tvirtina, kad ši šventė žymi „laisvo žodžio, saviraiškos“ valią.

„Labai norisi, kad būtų savirealizacijos galimybė, reikšti savo mintis nesibaiminant įkalinimo (...). Sistemos perlaužti tiesiog su gėlytėmis, baltomis šlepetėmis, nepavyks, būtina galbūt ne jėga to siekti, ne žudyti, o parodyti, kad tauta – tai jėga, vienybė“, – BNS tvirtino A. Selechas.

Anot jo, Baltarusijos diaspora siekia parodyti vakarams, kad „mes esame, kad mes – gyvi žmonės ir mums reikalingas palaikymas“.

„Norėtųsi bent jau minimalios paramos – nebūtina mums dalinti pinigų. Tiesiog, suteikite galimybę gyventi ir dirbti, padėti šalies ekonomikai, mokėti mokesčius, išmaitinti ir auginti vaikus, išsaugoti kultūrą, kalbą“, – kalbėjo baltarusis.

23-ejų garso inžinierius, Sviatoslavas Salomenikas sako pastarąjį kartą Minske Laisvės dieną minėjęs 2014-aisiais, tačiau vėliau viešai ją švęsti uždrausta.

„Viltis, kad ją vėl švęsime namie, žinoma yra, bet užtikrintumo... nežinia kiek metų tai tęsis, parodys istorija“, – sakė . 

Į susirinkusius garso įrašu kreipėsi egzilėje veikiančios Baltarusijos Liaudies respublikos Rados vadovė Ivonka Survilla, Vilniuje prisiglaudusios opozicijos atstovai, dėkoję Lietuvos vadovams ir žmonėms už palaikymą, suteiktą galimybę puoselėti demokratines vertybes.

Čia pirmadienį taip pat pristatyta fotografijų paroda apie baltarusių batalioną Lietuvos kariuomenėje 1918-1923 metais, taip pat šiuo metu vykstantį karą Ukrainoje.

Vėliau mitingo dalyviai žygiavo iš Lukiškių aikštės uždegti žvakes prie Šviesos sargybos Lukašenkos režimo aukų ir baltarusių savanorių didvyrių memorialo prie Baltarusijos ambasados, o toliau – į Reformatų bažnyčią, kur vyko Laisvojo choro koncertas.

Pirmadienio rytą baltarusių diasporos atstovai taip pat lankėsi Konstantino Kalinausko koplyčioje Rasų, aplankė brolių Antano ir Ivano Luckevičių, aktyviai dalyvavusių kuriant Baltarusijos Liaudies Respubliką, kapą, dalyvavo ekskursijose Vilniuje aplankant vietas, kuriose gyveno Baltarusijos liaudies respublikos veikėjai. 

Pačioje Baltarusijoje Nepriklausomybės diena kovo 25 dieną oficialiai nėra švenčiama. Šią dieną 1918 metais paskelbta Baltarusijos demokratinė respublika, bet ji gyvavo iki 1919 metų pradžios, kai valdžią šalyje perėmė bolševikai.

A.Lukašenkos režimas draudžia švęsti šią dieną Baltarusijoje, jos nepripažįsta. Baltarusijoje kaip nepriklausomybės diena minima liepos 3-ioji, kai 1944 metais iš Minsko pasitraukė nacistinės Vokietijos kariuomenė ir jį užėmė sovietų kariuomenė. 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius