Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2020 12 08

Laisvės frakcija Seime registruoja narkotikų dekriminalizavimo projektą

Seime renkami parašai registruoti mažų kiekių narkotikų dekriminalizavimo projektą. Surinkus reikiamą parašų skaičių, projektas bus įtrauktas dar į šių metų darbotvarkę, o pati dekriminalizacija galėtų įsigalioti dar iki sausio 1 d., rašoma Laisvės partijos pranešime žiniasklaidai.
Jaunimo piketas prie Seimo už kanapių dekriminalizavimą
Jaunimo piketas prie Seimo už kanapių dekriminalizavimą / Vidmanto Balkūno / 15min nuotr.

„Dekriminalizavimas – tai baudžiamosios atsakomybės už mažų narkotikų kiekių turėjimą pakeitimas administracine. Tvirti mokslo įrodymai rodo, kad baudžiamosios atsakomybės taikymas, kokį turime dabar, yra neracionalus ir kelia didelę naštą visuomenės sveikatai. Todėl šis įstatymo projektas yra vakarykštis žingsnis, kurį reikia žengti kuo skubiau, kad Lietuvoje pradėtume formuoti tikrai veiksmingą, į sveikatos apsaugą orientuotą narkotikų politiką“, – pranešime nurodo Laisvės frakcijos atstovė Morgana Danielė

Mažų kiekių narkotikų dekriminalizavimą numato ir praėjusios, septynioliktosios Vyriausybės teikta ir dar praėjusio Seimo patvirtinta Valstybinė narkotikų, tabako ir alkoholio kontrolės ir vartojimo prevencijos 2018–2028 m. programa.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Morgana Danielė
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Morgana Danielė

Taip pat teigiama, kad baudžiamųjų bylų skaičius dėl mažų narkotinių medžiagų kiekių turėjimo pradėjo augti 2017 m., kai įsigaliojus Lietuvos Respublikos administracinių nusižengimų kodeksui, buvo panaikinta administracinė atsakomybė už šį pažeidimą. Per trejus metus tokių bylų skaičius padvigubėjo.

M.Danielė tokį reguliavimą vadina nesusipratimu ir pabrėžia, kad dabar galiojantys įstatymai prieštarauja bausmių proporcingumo principui – baudžiamųjų įstatymų draudimų ir sankcijų turi būti imamasi tik tada, kai tai neišvengiama, neįmanoma klausimo išspręsti kitomis teisinėmis ir socialinėmis priemonėmis.

Pasak jos, šiuo metu Lietuvoje turime didelį tokio įstatymo paveiktų asmenų skaičių, tarp kurių daug jaunuolių ir žmonių, sergančių priklausomybės ligomis. Pirmiesiems tai – dėmė, atimsianti ateities galimybes, antriesiems tokių įstatymų taikymas šiandien tik apsunkina, o dažnu atveju ir visai atima, galimybę gydytis ir sveikti, atgauti reikiamus socialinius įgūdžius ir tinkamai sugrįžti į visuomenę.

„Efektyviausias ir valstybei mažiausiai kainuojantis sprendimas – tai priklausomybe sergančio ar žalingai psichiką veikiančias medžiagas vartojančio asmens nukreipimas dalyvauti elgesį keičiančiose ar gydymo programose. Pastarosiose žmogui padedama visapusiškai spręsti su žalingu psichiką veikiančių medžiagų vartojimu susijusias problemas – benamystės, bedarbystės, gretutinių psichikos susirgimų, infekcijų ir kitų lydinčių sveikatos problemų, socialinių įgūdžių praradimo ir kt.

Tokiu būdu, ilgojoje perspektyvoje, problema iš tiesų išsprendžiama ir žmogus ištrūksta iš užburto teismų ir įkalinimų rato, kurį stebime dabar“, – teigia M.Danielė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius