-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti
2011 01 12

Laisvės gynėjus primins žvakučių liepsnelės

Sausio 13-ąją, ketvirtadienį, 8 val. Klaipėdoje organizuojama jau tradicine tapusi pilietinė akcija „Atmintis gyva, nes liudija“.
Akcijos akimirka
Laisvės gynėjų dieną kviečiama uždegti žvakutes. / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Jos metu kviečiamos mokyklos, institucijos, ambasados, organizacijos ir visi žmonės uždegti languose žvakutes, pagerbiant prieš 20 metų žuvusiuosius už Lietuvos laisvę. Iniciatyva skirta prisiminti ir visuotinai paminėti kaip prieš 20 metų vienybės jausmo ir laisvės troškimo apjungti Lietuvos piliečiai apgynė atsikūrusios valstybės nepriklausomybę ir atsilaikė prieš sovietinių okupantų ir vietinių kolaborantų agresiją bei bandymą karine jėga įvykdyti perversmą.

2011 m. sausio 13 d. pilietinė iniciatyva „Atmintis gyva, nes liudija" Lietuvos mokyklose vyks jau ketvirtą kartą. 2008 metų sausio 11 dieną į ją įsitraukė per 100 mokyklų, 2009 metais – keturis kartus daugiau – per 420 mokyklų iš visos Lietuvos, o 2010 metais – 734 mokyklos, keletas Lietuvos Respublikos ambasadų užsienyje, valstybinės institucijos: LR seimas, Krašto apsaugos ministerija, Kultūros ministerija ir kt.

Toks aktyvumas rodo, jog pasiūlytas Sausio 13–osios įvykių minėjimas yra patrauklus mokyklų bendruomenėms, yra efektyvi priemonė formuojant moksleivių istorinę atmintį ir pozityvų poveikį Lietuvos visuomenei.

Tikimasi, jog 2011 metais prie šios pilietinės iniciatyvos prisijungs dar daugiau Lietuvos bendrojo lavinimo mokyklų ir bei šią iniciatyva palaikančių institucijų.

Iniciatyvos tikslai – priminti, kaip sovietų kariuomenė bandė įvykdyti perversmą Lietuvoje ir nuversti teisėtą Lietuvos valdžią, o Lietuvos piliečiai apgynė valstybės nepriklausomybę; suteikti prasmę Laisvės gynėjų dienos minėjimui mokyklose ir miesto bendruomenėse; puoselėti jaunimo istorinę atmintį bei patriotiškumą; prisiminti ir pagerbti žuvusiuosius bei nukentėjusius valstybės gynėjus; paskatinti jaunąją kartą domėtis laisvę ir nepriklausomybę mylinčių piliečių, patyrusių sovietinio režimo represijas, atsiminimais.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius