Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2019 09 25

„Laisvės kalva“ nepaliesta neišstovėjo nė paros: žymą paliko „vytininkai“

„Laisvės kalvos“ maketas Lukiškių aikštėje neišstovėjo nė paros, o sulaukė ne tik Vyčio šalininkų replikų, bet ir veiksmų – antradienio vakarą į statinį kažkas prikaišiojo lapelių su užrašais „Mes be Vyčio nenurimsim!“ ir „Vytis – Lietuvos valstybingumo simbolis“. Apie tai 15min pranešė skaitytoja Elzytė.
Vyčio šalininkų rašteliai
Vyčio šalininkų rašteliai / 15min nuotr.

„Po darbo ėjau pro Lukiškių aikštę ir užsukau pažiūrėti numatomos kalvos pavyzdžio. Ir pamačiau daugybę sukištų raštelių – kaip į Raudų sieną Izraelyje. Kelis ištraukusi perskaičiau, kad reikalauja Vyčio. Nelabai supratau, čia išsityčiojimas ar kaip meninė akcija“, – svarstė ji ir pasidalijo nuotrauka.

15min skaitytojos Elzytės nuotr./Į „Laisvės kalvą“ kažkas prikaišiojo raštelių
15min skaitytojos Elzytės nuotr./Į „Laisvės kalvą“ kažkas prikaišiojo raštelių
15min nuotr./Vyčio šalininkų rašteliai
15min nuotr./Vyčio šalininkų rašteliai

Lapelius surinko

Trečiadienio ryte į Lukiškių aikštę užsukusi 15min žurnalistė nespėjo pamatyti šio vaizdo – atvykęs barzdotas dviratininkas visus lapukus surinko į maišelį ir išsivežė. Paklaustas, kodėl taip pasielgė, vyriškis atsakė, kad statinys jam patinka, o šiukšlinti esą negražu.

Realaus dydžio „Laisvės kalvos“, skirtos įamžinti laisvės kovotojams, bandinį darbo autorius Andrius Labašauskas ir Vilniaus miesto meras Remigijus Šimašius pristatė antradienį.

Pastarasis, paklaustas, ar statinys bus saugomas nuo vandalizmo aktų, leido suprasti, kad nebus.

„Man atrodo būtų absurdiška čia išstatyti labai dideles sargybas prie meninio objekto. Aišku, yra dalis žmonių, kuri, kaip matome, nelabai linkę laikytis teisėtų visuomenės sugyvenimo reikalavimų, bet aš tikiuosi, kad užteks proto ir sąžiningumo elgtis gerai ir padoriai“, – reiškė viltį meras.

„Laisvės kalvos“ autorius sakė vandalizmo aktų nesibaiminantis.

„Jeigu tokių būtų... Kiekvienas yra laisvas elgtis taip, kaip nori su savo laisve. Jeigu nori elgtis destruktyviai, turi tą teisę, tikriausiai. Ar mes tam pritariam? Aš nežinau. Manau, nederėtų taip elgtis. Nereikėtų niokoti. Reikėtų kurti, o ne griauti“, – komentavo A.Labašauskas.

Savivaldybė aiškinasi

Vilniaus miesto savivaldybė trečiadienį 15min informavo besiaiškinanti įvykio, susijusio su lapeliais, aplinkybes.

„Lukiškių aikštėje įrengtos aštuonios 360 laipsnių besisukančios vaizdo stebėjimo kameros, kurios leidžia policijai geriau užtikrinti viešąją tvarką. Esant būtinybei filmuotą medžiagą būtų galima peržiūrėti ir panaudoti, kaip įrodymus byloje“, – nurodė savivaldybės Rinkodaros ir komunikacijos skyriaus vyriausioji specialistė Neringa Kolkaitė.

Savivaldybė ir finansavo monumento maketo gamybą.

A.Labašausko „Laisvės kalva“ 2017-aisiais nugalėjo memorialo Lukiškių aikštėje konkursą. Antrąją vietą laimėjusio projekto – Vyčio memorialo – autoriai dėl atrankos rezultatų kreipėsi į teismą. Teisminis procesas dar nesibaigė.

Vyčio skulptūros šalininkai į teismą kreipėsi ir siekdami užkirsti kelią eksponuoti memorialo bandinį, tačiau teismas prašymą atmetė. Nepaisant to, Vyčio šalininkai Lukiškių aikštėje surengė protesto akciją – prašė aikštėje rasti vietos ir „Laisvės kalvai“, ir Vyčiui.

VIDEO: Protestuotojai A.Labašauskui siūlė aikštėje pastatyti ir Vytį, ir „Laisvės kalvą“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius