Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2020 06 13 /15:35

Laisvės partija patvirtino rinkiminę programą ir prisiminė didžiausius šios kadencijos absurdus

Šeštadienį Vilniuje, „Marriott“ viešbutyje iš dalies nuotoliniu būdu vykusiame Laisvės partijos suvažiavime patvirtinta Seimo rinkimų programa, kandidatai. Partija akcentavo dėmesį švietimui, smulkioms ir vidutinėms įmonėms, nulinę toleranciją smurtui bei dėmesį psichologinėms problemoms. Kartu buvo prisiminti ir didžiausi šios valdančiosios daugumos absurdai – nuo buvusios Seimo narės Gretos Kildišienės skandalo iki ministro pirmininko Sauliaus Skvernelio keliuko istorijos.
„Laisvės“ patijos suvažiavimo akimirka
„Laisvės“ patijos suvažiavimo akimirka / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

Šeštadienį nuotoliniu būdu vykusį atvirą suvažiavimą stebėti internetu galėjo ne tik partijos nariai, bet ir jos veiklą palaikantys žmonės. Laisvės partijos pirmininkė Aušrinė Armonaitė pabrėžė, kad visi sprendimai buvo priimti nuotoliniu būdu, taip pat buvo patvirtinta pusė vienmandatininkų ir kandidatų sąrašas.

„Valdyba dar pasilieka teisę tęsti vienmandatininkų tvirtinimą ir iki liepos 20 dienos paskelbsime pilną komandą, kuri iškels kandidatus didžiųjų miestų vienmandatėse ir kitur“, – spaudos konferencijos metu kalbėjo partijos pirmininkė.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./„Laisvės“ patijos suvažiavimo akimirka
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./„Laisvės“ patijos suvažiavimo akimirka

Kritikavo valdančiuosius, pabrėžė laisvę

A.Armonaitė suvažiavime tikino, kad partija yra vienintelė opozicija tam, kas pastaruoju metu vyksta Lietuvoje.

„Vilniaus mero Remigijaus Šimašiaus ir jo komandos lyderystė pandemijos metu parodė, kaip galima didelės krizės ir nežinomybės akivaizdoje efektyviai veikti lokaliai, padėti žmonėms ir tuo pat metu matyti globalias realijas bei apie tai komunikuoti. Ir tai buvo vienintelė kitokia nuomonė ir alternatyva iš spaudos konferencijų neišlipusiam Operacijų vadovui“, – kalbėjo ji.

Anot A.Armonaitės, partija pasisako prieš draudimus, bausmes, gąsdinimus, rinkėjų papirkinėjimą vienkartinėmis išmokomis. Taip pat pirmu smuiku suvažiavime griežė švietimo ir išsilavinimo tema.

„Neturime naftos ir aukso telkinių, tačiau kiekvienas turime galvą ir protą – galinčius sukurti neįtikėtinus dalykus. Todėl Laisvės partija parengė išsamią programą Lietuvos mokyklai, ne tik geriems vaikų rezultatams siekti, bet pirmiausiai – laisvos ir atsakingos, kūrybingos asmenybės ugdymui“, – sakė ji.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Aušrinė Armonaitė
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Aušrinė Armonaitė

A.Armonaitės teigimu, reikia padėti darbo vietas kuriantiems verslininkams, sukurti stabilią mokesčių sistemą. Kartu siekti, kad būtų gerbiamos žmogaus teisės bei LGBT bendruomenė.

„Mums svarbi visų lygybė – ar tai būtų nevaisinga pora, ar LGBT šeima, ar negalią turintys žmonės. Tačiau pastaruoju metu pamatėme, jog turime ką nuveikti ne tik mažumų teisių užtikrinime, bet ir saugant pamatines žmogaus teises“, – kalbėjo ji.

„Mes einame laimėti“

A.Armonaitės teigimu, sėkmės atveju ir svarstant, su kuo formuoti valdančiąją daugumą, pirmiausiai būtų žiūrima, kas iš kitų partijų pritartų partijos politiniams prioritetams, su kuo pavyktų susitarti.

„Dabar politikai labai dažnai prisikalba, su tuo keliaus draugauti, su tuo nedraugaus. Mums svarbu, kad mūsų politiniai prioritetai būtų įgyvendinti, nejuokaujame, norime pokyčių“, – tikino ji.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Aušrinė Armonaitė
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Aušrinė Armonaitė

Laisvės partijos pirmininkė aiškino, jog tikimasi turėti „stiprią, darbingą, liberalią frakciją Lietuvos Respublikos Seime“. Tiesa, kiek konkrečiai vietų norėtų gauti Seime, A.Armonaitė nepatikslino.

„Surinksime ne 5 proc., surinksime daug daugiau, todėl kad Lietuvoje yra šimtai tūkstančių žmonių, kurie šiuo metu yra neatstovaujami ir mes jiems pasiryžę atstovauti. <...> Esame politikai ir paliksime sociologams, žurnalistams, apžvalgininkams pamąstyti. <...> Nesivaikome jokių minimalių standartų, vidurkių. Mes einame laimėti“, – komentavo ji.

Pasak A.Armonaitės, politinės kampanijos finansavimui bus pasitelktos individualios aukos.

„Negalime pasidžiaugti tūkstantinėmis valstybės dotacijomis, negalime pasidžiaugti agro oligarchais, kaip kai kurios kitos partijos. Didžiuojamės, jog individualiai mus žmonės parėmė tiek, kiek leidžia Lietuvos įstatymai. <...> Už mūsų stovi individualių žmonių finansinės aukos“, – sakė ji ir pabrėžė, kad apie 80 žmonių iki šiol yra parėmę politinį judėjimą.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Aušrinė Armonaitė
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Aušrinė Armonaitė

Patvirtintas dešimtukas

Suvažiavimo metu partijos delegatai elektroninėmis priemonėmis patvirtino partijos Seimo rinkimų sąrašą bei vienmandačių apygardų kandidatus. Partija iškėlė 81 kandidatą partijos sąraše ir patvirtino pusę kandidatų vienmandatėse apygardose. Vienmandates apygardas partija planuoja tvirtinti ir toliau, Suvažiavimas tam įpareigojo partijos Valdybą.

Pirmą kartą Seimo rinkimuose dalyvausiančią politinę jėgą į Seimo rinkimus ves pirmininkė A.Armonaitė, antras sąraše – žmogaus teisių aktyvistas Tomas Vytautas Raskevičius, trečia – narkotikų politikos ir priklausomybės ligų ekspertė Morgana Danielė.

Toliau eina Vilniaus vicemeras Vytautas Mitalas, IT specialistė ir kovotoja už neįgaliųjų teises Monika Ošmianskienė, Laisvės partijos Kauno skyriaus pirmininkas, verslininkas Mindaugas Tarnauskas, buvęs Vilniaus universiteto rektorius Artūras Žukauskas, teisininkė Evelina Dobrovolska, partijos Vilniaus miesto skyriaus lyderis Kasparas Adomaitis, investicijų pritraukimo specialistas Karolis Žemaitis.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./„Laisvės“ patijos suvažiavimo akimirka
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./„Laisvės“ patijos suvažiavimo akimirka

Pagrindinis akcentas – švietimas

Laisvės partija pristatė bei patvirtino savo 2020 metų Seimo rinkimų programą. Laisvės partijos rinkimų programą sudaro 10 teminių sričių. Didžiausias dėmesys programoje skirtas švietimo sistemos atnaujinimo vizijai, žmogaus teisėms bei ekonomikai ir inovacijoms.

Pirmiausiai buvo akcentuojamas švietimas, teigiama, kad mokykla turi būti visiems prieinama ir pasiekiama, o švietimo turinys nebijantis XXI a. ir atliepiantis visų vaikų poreikius. Taip pat nurodoma, kad Lietuvos universitetuose turėtų būti siekiama pasaulinio lygio studijų kokybė bei patrauklus ir kokybiškas profesinis mokymas.

Kartu nurodoma, kad nebus siūlomi jokie nauji mokesčiai, bus siekiama, jog Lietuva atsidurtų 1-a Europos Sąjungos „Doing Business“ reitinge. Be to, sieks skirti paramą smulkiajam ir vidutiniam verslui bei sukurti mikro įmonės sąvoką, sumažinti įvairias migracijos procedūras, taip siekiant pritraukti žmones iš užsienio.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./„Laisvės“ patijos suvažiavimo akimirka
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./„Laisvės“ patijos suvažiavimo akimirka

Nurodoma, kad bus siekiama nulinės tolerancijos bet kokiam smurtui, kad kiekvienas žmogus galėtų kurti šeimą ir pasirinkti savo šeimos gyvenimo formą. Bus siekiama, kad priklausomybės ligų ir narkotikų kontrolės politika būtų orientuota ne į baudimą, o į prevenciją, pagalbos teikimą ir žalos mažinimą.

Taip pat partijos programoje akcentuojami tvarūs miestai, žiedinė ekonomika. Ketinama siekti, kad būtų užtikrintas ne mažesnis kaip 35 proc. miškingumas, atsakinga ir etiška medžioklė. Kartu ir aukštas aplinkosauginis visuomenės išprusimas ir aktyvumas bei CO2 neutrali šalis iki 2040 metų.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Ieva Pakarklytė
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Ieva Pakarklytė

Kartu nurodoma, kad bus siekiama taiklių ir kokybiškų socialinių paslaugų, visaverčio neįgaliųjų gyvenimo bei išnaudoti ekonominės sidabrinės potencialą.

Taip pat akcentuota į klientą orientuota sveikatos apsauga, prevencija ir pirminio sveikatos priežiūros lygmens paslaugų stiprinimas. Kartu ir dėmesys psichikos sveikatai ir šiuolaikinis požiūris į psichikos sveikatą, fizinio aktyvumo ir sveiko gyvenimo įpročių didinimas.

Taip pat akcentuota visiems prieinama kultūra, didesnė konkurencija, daugiau pinigų turiniui, mažiau pastatams. Teigiama, kad bus siekiama, jog visos pagrindinės valstybės įmonės būtų „listinguojamos“ akcijų biržoje.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./„Laisvės“ patijos suvažiavimo akimirka
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./„Laisvės“ patijos suvažiavimo akimirka

Prisiminti politiniai „absurdai“

Prieš tvirtinant programą buvo prisiminti ir, partijos atstovų nuomone, didžiausiai politiniai absurdai. Prisiminta, kuomet „valstiečių“ partijos lyderis Ramūnas Karbauskis pareiškė nevartojantis ne tik alkoholio, bet ir kavos. Taip pat kadencijos pradžioje kilęs skandalas dėl buvusios Seimo narės Gretos Kildišienės automobilio nuomos.

Kartu prisimintas ir atvejis, kuomet parlamentaras Petras Gražulis nusivalė snarglį į palangę bei kuomet parlamentarų grupė Seime laikė taikinį su užrašu „Gabrielius“.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Aušrinė Armonaitė
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Aušrinė Armonaitė

Nepamirštos ir Seimo nario, Lietuvos lenkų rinkimų akcijos-Krikščioniškų šeimų sąjungos (LLRA-KŠS) atstovo Zbignevo Jedinskio istorija, kuomet jo sūnus Edvardas Seimo viešbučio kieme su automobiliu sukėlė eismo įvykį. Incidentas įvyko, kai politiko sūnų bandė filmuoti žurnalistai. Taip pat akcentuoti ir visi su Susisiekimo ministru Jaroslavu Narkevičiu susiję skandalai.

Galiausiai prisiminta ir premjero S.Skvernelio „keliuko“ istorija bei prieš porą dienų nuskambėjęs įvykis, kuomet Upės gatvėje įkliuvo vyras, dažais ant asfalto paišęs įžeidžiančius užrašus, teigiama, kad ten buvo užrašyta „Vagies namas“.

Praėjusių metų birželį liberalios krypties Laisvės partiją įsteigė Seimo narė A. Armonaitė ir Vilniaus miesto meras Remigijus Šimašius su bendražygiais. Visuomenės apklausų duomenimis, Laisvės partijai savo balsą žada apie 3 proc. apklaustųjų.

Seimo rinkimai vyks spalio 11 dieną.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius