-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti
2020 01 10

Laisvės partija pristatė Seimo rinkimų švietimo programos siūlymus mokykloms

Praėjusiais metais įsteigta Laisvės partija šiandien surengtoje diskusijoje pirmą kartą viešai pristatė švietimo programos siūlymus. Didžiausias dėmesys skirtas mokyklų atnaujinimo vizijai: švietimo lyderių auginimui mokykloms, ugdymo turinio pokyčiams ir informacinių technologijų mokymui, rašoma partijos pranešime žiniasklaidai.
Laisvės partijos švietimo pasiūlymų pristatymas3
Laisvės partijos švietimo pasiūlymų pristatymas3 / Laisvės partijos nuotr.

Laisvės partijos pirmininkė Aušrinė Armonaitė teigė, jog kryptinga bei ambicinga švietimo politika yra pagrindinė valstybės ateities kūrimo sąlyga.

„Šiandien, stovint ant naujos technologinės revoliucijos slenksčio, sėkmingai vystysis tik visapusiškas, laisvas ir atsakingas asmenybes ugdančios valstybės, todėl kryptinga bei ambicinga švietimo politika yra pagrindinė valstybės ateities kūrimo sąlyga“, – teigė partijos pirmininkė A.Armonaitė.

Laisvės partijos švietimo programą sudaro 21 teminė sritis. Laisvės partijos Valdybos narys, Vilniaus vicemeras Vytautas Mitalas renginio metu pristatė Laisvės partijos prioritetinius darbus trijose srityse – švietimo lyderių auginimas mokykloms, ugdymo turinio atnaujinimas ir nauja informacinių technologijų mokymo vizija.

Švietimo lyderių auginimui Laisvės partija pirmiausiai siūlo kasmet užtikrinti stabilų mokytojų atlyginimą, kol jis sieks 120–140 proc. vidutinio darbo užmokesčio, kartu atsižvelgti į jo augimo santykinius skirtumus regionuose ir didžiuosiuose miestuose.

„Viena mokytoja man yra sakiusi, kad mokytojo profesija yra vienišiausia pasaulyje. Ir tai nenuostabu, nes šiandien mokytojai pasimetę tarp begalinių instrukcijų vykdymo, mažų atlyginimų ir menkų galimybių tobulėti“, –sakė V.Mitalas.

Partija pabrėžia, jog mokytojai ir mokyklų vadovai, dirbdami savo darbą, turi būti atpalaiduoti nuo beprasmio popierizmo, jiems turi būti pasiūlyta tobulintis stažuotėse, mokytis naujų kalbų bei sugrįžti į naujas universitetines programas magistro studijose.

Ugdymo turinio srityje Laisvės partija siūlo ugdyti visapusiškai išsilavinusias, laisvas ir atsakingas asmenybes bei nepamiršti, kad ugdymo programose svarbios ne tik pateikiamos žinios, bet ir bendrieji gebėjimai.

Laisvės partijos nuotr./Laisvės partijos švietimo pasiūlymų pristatymas
Laisvės partijos nuotr./Laisvės partijos švietimo pasiūlymų pristatymas

„Reikia keisti orientaciją į egzaminus vėlyvosiose gimnazijos klasėse, atsisakyti kai kurių egzaminų formalistinės vertinimo tvarkos. Svarbu, kad pabaigę mokyklas mokiniai suprastų tokius buitiškus gyvenimo dalykus, kaip kokius mokesčius moka jų tėvai, bet tuo pačiu gebėtų rišliai samprotauti, kokią reikšmę tai turi valstybės ekonominei padėčiai“, – akcentavo V.Mitalas.

Laisvės partijos vizija – kiekvienas 12 klasių baigęs Lietuvos moksleivis turi mokėti bendrauti bent trimis kalbomis – lietuvių, anglų ir informacinių technologijų (IT).

„Daugelis mūsų šiandien dalį gyvenimo praleidžia virtualiuose pasauliuose, todėl reikia išmokti su tuo elgtis. Jei vaikai mėgsta kompiuterinius žaidimus, nedemonizuokime to, bet išnaudokime pozityvias jų puses – ugdyme strateginį mąstymą, komandinio darbo įgūdžius“, – kalbėjo V.Mitalas.

Laisvės partijos nuotr./Laisvės partijos švietimo pasiūlymų pristatymas
Laisvės partijos nuotr./Laisvės partijos švietimo pasiūlymų pristatymas

Laisvės partija siūlo mokyklose IT mokyti ugdant: gebėjimus saugiai administruoti kompiuterius ir jų programinę įrangą; gebėjimus valdyti ir programuoti įrenginius; gebėjimus sukurti vaizdo, garso, piešimo, teksto produktus; žaidimų kūrimo ir valdymo principų supratimą.

Diskusijoje dalyvavo Vilniaus vicemeras V.Mitalas, Kūrybinių technologijų akademijos „bit&Byte“ įkūrėja M.Katkutė-Gelžinė, skaitmeninių knygų bibliotekos „Vyturys“ vadovas, Lietuvių kalbos ir literatūros mokytojų sąjungos valdybos narys A.Šileris bei buvęs Švietimo ir mokslo viceministras, Šiaulių rajono Aukštelkės, Kurtuvėnų bei Bubių mokyklų direktorius V.Bacys.

Vilniaus vicemeras Vytautas Mitalas diskusijos metu taip pat pristatė Lietuvos švietimo statistiką apie tuštėjančias mokyklas, senstančius mokytojus bei Lietuvos mokinių gebėjimų rezultatus pasauliniame kontekste.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius