-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2010 04 23

Laivų paradas: be biudžeto, bet su kilnia idėja

Klaipėda ruošiasi pirmajam laivų paradui, pradėsiančiam laivybos sezoną uostamiestyje.
Laivų paradas pradės laivybos sezoną Klaipėdoje.
Laivų paradas pradės laivybos sezoną Klaipėdoje.

Praėjusiais metais vykusių didžiųjų švenčių „Europiada“ ir „The Tall Ships Races“ organizatoriai kuria naujas tradicijas ir kviečia visus klaipėdiečius gegužės 22-ąją išeiti į miestą ir pasidžiaugti laivais.

Anot vienos iš organizatorių Jolantos Braukylienės, kuo daugiau kalbėtasi apie naująją iniciatyvą, tuo daugiau ją palaikančiųjų atsirado. „Neturime jokio biudžeto, bet turime puikią idėją“, – sakė ji.

Švies nuo kranto

Laivų parade pirmoji dalyvauti panoro kompanija  „Bega“ su pramoginiu kateriu, dar du privatūs laivai bei 20 Klaipėdos mažųjų laivų asociacijos laivelių. Registracija tik prasidėjo, viliamasi, kad atsiras daugiau norinčiųjų dalyvauti.

Šitaip, pasak šventės sumanytojų, norima imti puoselėti europietiško jūrinio miesto įvaizdį. Dailininkas Anatolijus Klemencovas sukūrė specialias vėliavėles su šventės simbolika. Jomis pasipuoš kiekvienas laivas.

Laivai, dalyvausiantys šventėje, turės susimokėti simbolinį mokestį. Už tai juos organizatoriai pauoš specialia šventine atributika. Laivai kviečiami pasidabinti žibintais, girliandomis, kad vakare būtų puikiai matomi nuo kranto.

Į šventę atėję klaipėdiečiai ir miesto svečiai bus kviečiami prisidėti prie šventės tradicijų puoselėjimo perkant solidarumo apyrankes.

Šventė turėtų prasidėti „Meridiano“ tempimu į doką, tam bus pakelti abu tiltai. Burlaivis paskutinį kartą buvo judintas prieš aštuonerius metus. 21.30 val. Danės žiotyse rengiamas laivų mūšis, o nuo 21.45  val. – naktinis laivų paradas ir šventės laivuose.

Atkurs istorinį mūšį

Klaipėdos karybos istorijos primininkas Egidijus Zajecas su kitų miestų karybos klubų atstovais ir latviais atkurs istorinį mūšį Kruizinių laivų terminale.

Laivų mūšyje, kuris atkurs XIX amžiaus įvykius, kausis du mediniai laivai su visa karo amunicija ir patrankomis.

Stebėti reginį pirmose eilėse bus kviečiami tie klaipėdiečiai, kurių bent viena aprangos detalė bus senovinė.

Anot E.Zajeco, bus atkurtas 1808 metų mūšis, kai  į Klaipėdos uostą įplaukė Gdansko flotilės laivas „Le general Rapp“ ir atakavo uoste stovintį amerikiečių „Rebecca“. Tuo metu Amerikos laivynas buvo didžiausias kontrabandinių prekių gabentojas. Nuo stiebo buvo nuplėšta vėliava, o krovinys sunaikintas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius