Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2009 07 11

Landsbergis: „Ruso korta“ gali kelti pavojų Lietuvos saugumui

Nevyriausybinės Rusijos organizacijos fondo „Rusai“ ketinimas užsienio šalių pilietybę turintiems tautiečiams dalinti „Ruso kortas“ gali kelti pavojų Lietuvos saugumui.
Džiugios nuotaikos D. Grybauskaitės rinkimų štabe
V.Landsbergis stebėjosi, kaip yra įmanoma prisiimti įsipareigojimų kitai valstybei, kuomet asmuo yra Lietuvos pilietis. / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Tai šeštadienį BNS sakė antrajai kadencijai išrinktas europarlamentaras, konservatorius Vytautas Landsbergis.

"Pavojus gali kilti, tačiau tai priklausys nuo Rusijos politikos ir to, kiek žmonių susigundys "Ruso korta". Iš jos gali kilti įvairių provokacijų“, – tvirtino europarlamentaras.

Pasak penktadienį Rusijos naujienų portale regnum.ru pasirodžiusio pranešimo, „Ruso korta“ yra dokumentas "patvirtinantis savanoriškai prisiimtus įsipareigojimus Rusijos valstybei ir visuomenei dėl pareigų tėvynainiams rusams vykdymo“.

V.Landsbergis stebėjosi, kaip yra įmanoma prisiimti įsipareigojimų kitai valstybei, kuomet asmuo yra Lietuvos pilietis.

„Tai keistas dalykas, jei Lietuvos piliečiai prisiimtų įsipareigojimus Rusijos valstybei. Tokių įsipareigojimų priėmimas rodytų piliečių nenuoširdumą. (...) Tai yra blogas veiksmas iš anos pusės (Rusijos – BNS), kurstantis ir ardantis Lietuvos valstybę“, – teigė konservatorius.

.Landsbergis neatmetė galimybės, kad idėja dalinti „Ruso kortas“ atsirado su Rusijos valdžios žinia.

„Aš nemanau, kad tai daroma be Rusijos valstybės žinios. Tai turėtų kelti nerimo kaimyninėms šalims, ypač Ukrainai, Baltarusijai“, – sakė konservatorius.

„Aš nemanau, kad tai daroma be Rusijos valstybės žinios. Tai turėtų kelti nerimo kaimyninėms šalims, ypač Ukrainai, Baltarusijai“, – sakė konservatorius.

Anot V.Landsbergio, „Lenko korta“ šiuo atveju galėjo pasitarnauti kaip blogas pavyzdys.

Rusijos naujienų portale skelbiama, kad pirmiausia „Ruso kortos“ bus išduodamos Baltijos šalių, Ukrainos, Moldovos ir Kazachstano piliečiams.

Pasak Fondo vadovo Leonido Šeršnevo, būtina imtis priemonių, kad už Rusijos ribų gyvenantys apie 30 mln. rusų išsaugotų ryšį su istorine tėvyne, būtų palaikomi ir ginami.

Manoma, kad kortų savininkai galės naudotis kai kuriomis, taip pat ir ekonominėmis, lengvatomis.

Regnum.ru pažymi, kad panašūs dokumentai jau egzistuoja, pavyzdžiui „Lenko korta“.

Vilniaus krašte nemažai čia gyvenančių lenkų tautybės žmonių, tarp jų ir buvęs Seimo, būsimas europarlamento narys Valdemaras Tomaševskis bei Seimo narys Michalas Mackevičius, turi Lenko kortą.

Paaiškėjus, kad Seimo nariai turi Lenko kortą, buvo iniciatyvų dėl tokio dokumento suderinamumo su parlamentaro mandatu kreiptis į Konstitucinį Teismą, tačiau Seimas siūlymą atmetė.

„Lenko korta – tai dokumentas, patvirtinantis, jog esate lenkų kilmės. Ši korta savininkui suteikia Lenkijos Seime 2007 m. rugsėjo 7 d. įstatymu dėl Lenko kortos patvirtintas teises“, – rašoma oficialiame lankstinuke, kur pristatoma Lenko korta.

Asmuo, turintis kortą, gali nemokamai gauti ilgalaikę vizą, legaliai dirbti Lenkijoje, gali vykdyti ūkinę veiklą tokiomis pat sąlygomis kaip Lenkijos piliečiai, turi teisę į nemokamą švietimą, ūmios ligos atveju gali gauti būtiną medicinos pagalbą, turi teisę gauti 37 proc. nuolaidą geležinkelio bilietams, nemokamai lankytis valstybiniuose muziejuose, turi pirmumo teisę prašant finansinės paramos iš Lenkijos valstybės ir savivaldybės biudžeto skirto užsienyje gyvenantiems lenkams paremti.

Tuo pačiu Lenko kortą pristatančiame lankstinuke pabrėžiama, kad korta nėra pilietybė.

Lenko kortą gauna asmenys, kurie raštu pareiškia savo valią priklausyti lenkų tautai, galintys įrodyti, kad bent vienas iš tėvų, senelių, prosenelių buvo lenkų tautybės arba turėjo Lenkijos pilietybę, kurie pateikia raštišką užsienio lenkų arba polonijos organizacijos liudijimą, patvirtinantį aktyvią veiklą lenkų kultūros ir kalbos ar tautinių mažumų labui mažiausiai tris mėnesius.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius