Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2012 10 29

Lapkričio 14-ąją Vilniuje – autobusų ir troleibusų vairuotojų įspėjamasis streikas

„Vilniaus viešojo transporto“ bendrovės darbuotojai apsisprendė – lapkričio 14-osios ankstyvą rytą jie surengs įspėjamąjį streiką. Tiesa, visiškai transporto eismas sostinėje nesutriks, į gatves išvažiuos tiek autobusų ir troleibusų, kiek nuspręs, kad jų reikia, Vilniaus savivaldybė.
„Vilniaus viešojo transporto“ skolos turėtų sumažėti pardavus pastatus Valakampiuose.
Troleibusų ir autobusų vairuotojų kantrybė išseko, jie ketina streikuoti. / Tomo Urbelionio/BFL nuotr.

Įspėjamasis streikas vyks lapkričio 14 dienos rytą – nuo 4.30 val iki 6.30 val. Tačiau tai nereiškia, kad tuo metu nevažiuos nė vienas autobusas ir troleibusas. Vilniaus savivaldybė turės priimti sprendimą, kiek transporto priemonių būtina išsiųsti į gatves, tiek autobusų ir troleibusų vežios keleivius.

Kiti vairuotojai surengs įspėjamąjį streiką. Ar jis duos naudos, kol kas bendrovės „Vilniaus viešasis transportas“ darbuotojų profesinės sąjungos pirmininkas Jonas Dekaminavičius nespėliojo. Esą dar šią savaitę numatytas susitikimas su bendrovės direktoriumi Gintaru Nakučiu, kurį savivaldybė įpareigojo kalbėtis su darbuotojais dėl streiko. Galbūt bus sulaukta kokio nors kompromisinio siūlymo, kuris paskatins profsąjungas streiką pristabdyti.

Įvertinus visą dabartinę situaciją ne streikuoti reikia. Kadangi esame Vyriausybių pasikeitimo sandūroje, reikėtų šiek tiek palūkėti su streiku, – kalbėjo R.Adomavičius.

Bet jei nei susitikime, nei po įspėjamojo streiko nebus sulaukta konkrečių sprendimų, tuomet ketinama rengti ilgalaikį streiką. „Tada bus neterminuotas streikas“, – pažadėjo J.Dekaminavičius.

Bendrovėje „Vilniaus viešasis transportas“ dirba 2140 darbuotojų, balsavime dėl įspėjamojo streiko paskelbimo dalyvavo apie 1760.

Skelbiama, kad atlyginimai Vilniaus viešojo transporto sistemos darbuotojams mokami laiku, tačiau per kelerius metus susikaupė 25 mln. Lt skola dėl nemokamų priemokų. Miesto savivaldybė viešojo transporto įmonei skolinga apie 90 mln. Lt, tai esą ir yra pagrindinė priežastis, kodėl susidarė tokia situacija. Savivaldybė pirštu baksnoja į Vyriausybę, kuri esą niekaip nekeičia gyventojų pajamų mokesčio dalies skyrimo Vilniui tvarkos.

Vilniaus vicemeras Romas Adomavičius įsitikinęs, kad streikas organizuojamas ne laiku. „Įvertinus visą dabartinę situaciją ne streikuoti reikia. Kadangi esame Vyriausybių pasikeitimo sandūroje, reikėtų šiek tiek palūkėti su streiku. Aiškiai mato ir viešojo transporto darbuotojai, kad ne savivaldybėje glūdi šios problemos sprendimo šaknys. Jie tą puikiai supranta, todėl ėjo ir piketuoti prie Seimo dėl per mažo gyventojų pajamų mokesčio skyrimo Vilniui. Gal kiti motyvai šito streiko“, – kalbėjo R.Adomavičius.

Vicemero manymu, formalus pagrindas streikuoti yra, bet bendrovės, kuri tenkina miesto gyventojų poreikius, darbuotojai esą turėtų kuriam laikui streiką nukelti, kol nepaaiškės aplinkybės, ar negalima šito klausimo išspręsti kitaip. „Įspėjamasis streikas nėra labai didelė komplikacija, bet šis kelias nėra geras“, – teigė R.Adomavičius.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
28 metai su „Teleloto“ – kas lieka už kadro?
Reklama
Pasiskiepyti – į vaistinę: ateina per pietų pertrauką, kartu atsiveda ir šeimos narius
Reklama
Kam ir kada reikalingi saulės akiniai ir dirbtinis akių drėkinimas
Reklama
Šiaulių banko grupės valdomi pensijų fondai į daugiabučių renovaciją investuoja dar 7,5 mln. eurų
Užsisakykite 15min naujienlaiškius