-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2012 01 02

LAT: bankrutuojant skolininkui, laiduotojui taip pat nutraukiamas palūkanų ir netesybų skaičiavimas

Lietuvos Aukščiausiojo Teismo (LAT) Civilinių bylų skyriaus plenarinė sesija, išnagrinėjusi daugeliui įmonių šiandien aktualų ginčą dėl skolos priteisimo, savo nutartyje išaiškino, kad skolininkui iškėlus bankroto bylą, laiduotojui taip pat nutraukiamos skaičiuoti netesybos ir palūkanos.
Bankrotas
Bankrotas / Photos.com nuotr.

17 teisėjų kolegija pažymėjo, kad „bankrutuojat skolininkui, laiduotojo prievolės apimtis yra tokia pati, kaip ir užtikrintos skolininko prievolės apimtis, nepaisant to, į ką nukreipiamas reikalavimas – į skolininką bankroto procese ar į laiduotoją atskiroje civilinėje byloje“.

Pasak Teismo, jei kreditorius neturi teisės reikalauti iš skolininko palūkanų ir netesybų nuo bankroto iškėlimo bylos, tokios teisės neįgyja ir laiduotojas. Todėl jam taip pat nutraukiamas palūkanų skaičiavimas.

Lietuvos Aukščiausiojo Teismo nuomone, netesybų ir palūkanų skaičiavimo nutraukimas skirtas tam, kad iškėlus įmonei bankroto bylą, būtų nustatomos įmonės skolos ir kad jos nedidėtų bankroto bylos nagrinėjimo metu.

Laidavimas yra vienas iš prievolių įvykdymo užtikrinimo būdų. Laidavimo sutartimi laiduotojas už atlyginimą ar neatlygintinai įsipareigoja atsakyti kito asmens kreditoriui, jeigu tas asmuo, už kurį laiduojama, neįvykdys visos ar dalies savo prievolės.  Tai asmeninis prievolių įvykdymo užtikrinimo būdas.

Ši Lietuvos Aukščiausiojo Teismo nutartis yra galutinė ir neskundžiama.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius