Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2015 12 15

LAT nekeitė sprendimo, kuriuo buvęs Apeliacinio teismo vadovas Egidijus Žironas pripažintas pažeidęs etiką

Lietuvos Aukščiausiasis Teismas (LAT) antradienį paliko galioti Teisėjų garbės teismo (TGT) sprendimą, kuriuo buvęs Apeliacinio teismo pirmininkas Egidijus Žironas pripažintas pažeidęs Teisėjų etikos kodeksą.
Egidijus Žironas
Egidijus Žironas / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Spalį TGT konstatavo, kad teisėjas turėtų vengti net interesų konflikto regimybės ir taip sumažinti pavojų pakenkti teisėjų reputacijai bei vardui. Tuo remiantis nutarta, kad E.Žironas turi atsakyti drausmine tvarka. Garbės teismas nusprendė, kad šiuo atveju pakankama drausminė priemonė yra pats jo bylos svarstymas.

Seimo narys Naglis Puteikis kreipėsi į LAT, teigdamas, kad situacija, kai Teisėjų garbės teismas leidžia savo kaltės nepripažįstančiam teisėjui nepatirti dėl pažeidimo jokių padarinių, gali sudaryti visuomenei įspūdį apie teisėjų nebaudžiamumą ir dar labiau sumenkinti teismų valdžios autoritetą.

Parlamentaro manymu, teisėjui turi būti pritaikyta Teismų įstatyme numatyta drausminė nuobauda, nes teisėjams keliami ypatingi etiniai reikalavimai, pagal jų elgesį visuomenė susidaro nuomonę ir apie teisingumo vykdymą, todėl teisėjų elgesys turi būti nepriekaištingas tiek atliekant savo pareigas teisme, tiek ir privačiame gyvenime, teisėjas turi nesudaryti jokio pagrindo įtarimams dėl viešų ir privačių interesų painiojimo.

Tačiau LAT trijų teisėjų kolegija sprendimo dėl E.Žirono nekeitė, nes nusprendė, kad neturi teisinių argumentų paneigti TGT išvadas, padarytas nagrinėjamoje byloje, ir keisti jo sprendimą.

Byla E.Žironui Teisėjų garbės teisme buvo iškelta dėl sausį restorane Kaišiadoryse vykusios vakarienės pas vienu turtingiausių Kaišiadorių verslininkų įvardijamą Algimantą Radvilą. Dienraštis „Lietuvos rytas“ pranešė, kad verslininkui priklausančiame pramogų centre teisininkai vaišinti įvairiais patiekalais, alkoholiniais gėrimais, jiems grojo muzikantai. Už vaišes teisėjai nemokėjo, tai esą padarė tuometinis Apeliacinio teismo kancleris Juozas Akstinas. Paviešinus šį įvykį kancleris pasitraukė iš pareigų. Jis tikino sąskaitos čekio neišsaugojęs.

Teisėjų tarybos sudaryta speciali komisija nustatė, kad vakarienę organizavo tuometinis Lietuvos apeliacinio teismo kancleris J.Akstinas su teismo pirmininko E.Žirono žinia ir pritarimu.

Birželį E.Žironas atleistas iš Apeliacinio teismo pirmininkų, pasibaigus jo kadencijai. Dabar jis eina šio teismo teisėjo pareigas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius