-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2009 12 03

LAT neturi svertų reaguoti į neigiamus teismų sistemos veiksnius

Naujasis Lietuvos Aukščiausiojo Teismo (LAT) pirmininkas Gintaras Kryževičius ketvirtadienį sakė apgailestaująs, kad jo vadovaujamas teismas ir jis pats neturi svertų reaguoti į neigiamus teismų sistemos veiksnius bei į aplaidumo ar bylų vilkinimo atvejus.
Gintaras Kryževičius
Gintaras Kryževičius / Šarūno Mažeikos/BFL nuotr.

Tai teisėjas sakė žurnalistams po susitikimo su prezidente Dalia Grybauskaite.

„Aukščiausiasis Teismas mano, kad mes patys, kaip institucija, turime turėti tam tikrų administracinių svertų, aš nekalbu apie LAT pirmininką, kaip pareigūną, kalbu apie LAT kaip instituciją. Ši institucija turi turėti galimybę reaguoti į neigiamus veiksnius, kurie matyti nagrinėjant konkrečias bylas, tai galbūt ir aplaidumo, vilkinimo faktai. Šiai dienai LAT pirmininkas savo rankose neturi jokių mechanizmų ta linkme“, – sakė LAT pirmininkas.

G.Kryževičiaus sakė rengiamoje teismų reformoje pasigendąs sistemiškumo – esą teismų sistema yra tobulinama fragmentiškai.

„Turi būti pirmiausia sisteminis požiūris. Dabar teismų reformos arba teismų veiklos tobulinimo klausimai yra sprendžiami fragmentiškai. Mūsų, LAT teisėjų, požiūriu, tai yra blogas kelias“, – sakė teismo pirmininkas.

G.Kryževičiaus sakė rengiamoje teismų reformoje pasigendąs sistemiškumo – esą teismų sistema yra tobulinama fragmentiškai.Kaip galimą teismų darbo krūvio problemos sprendimo būdą G.Kryževičiaus įvardijo galimybę teisėjus priimti į teisėjų korpusą, tačiau ne į konkretų teismą, esą tokiu būdu jie galėtų būti perkeliami iš vieno teismo į kitą ir operatyviai būtų reaguojama į bylų srautų teismuose pasikeitimus.

LAT pirmininkas taip pat teigė, kad sunkumų teismams kelia tai, kad nėra pareigybės pavaduoti į motinystės (tėvystės) atostogas išėjusių ar dėl kitų priežasčių laikinai dirbti negalinčių teisėjų.

Pasak G.Kryževičiaus, pati šalies vadovė sutiko susitikti su LAT teisėjais gruodžio pabaigoje.

Prezidentės D.Grybauskaitės teigimu, naujajam LAT pirmininkui tenka ypač svarbus vaidmuo kuriant kokybiškai naują teismų administravimo ir vadovavimo kultūrą. Anot prezidentės, jo veiksmai turi didelės įtakos stiprinant žmonių pasitikėjimą teismais.

„D.Grybauskaitė priėmė Aukščiausiojo Teismo pirmininko G.Kryževičiaus kvietimą šių metų gruodžio 28 dieną apsilankyti Aukščiausiajame Teisme ir aptarti kitų metų teismų biudžeto, teismų darbo krūvių problemas bei privalomo visų teismų posėdžių garso įrašų galimybes“, – pranešė prezidentės spaudos tarnyba.

G.Kryževičius LAT pirmininku paskirtas lapkričio 5-ąją. Nuo 2007 metų birželio mėnesio jis ėjo LAT teisėjo pareigas.

Seimas liepos pabaigoje po metų delsimo galiausiai pritarė Vytauto Greičiaus atleidimui iš LAT pirmininko pareigų pasibaigus kadencijai. V.Greičiaus kadencija baigėsi 2008 metų liepą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius