-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2009 02 11

LAT suformavo praktiką dėl teisiamųjų, turinčių teisinį imunitetą (atnaujinta 13.30 val.)

Lietuvos Aukščiausiojo Teismo (LAT) sprendimas vadinamojoje Vilniaus mero rinkimų byloje suformavo praktiką, kaip elgtis prokurorams, kai nuteistas asmuo turi teisinę neliečiamybę.
Lietuvos Aukščiausiasis Teismas
Lietuvos Aukščiausiasis Teismas / Andriaus Vaitkevičiaus / 15min nuotr.

„Aukščiausiasis Teismas formuoja teisinę praktiką. Iki šiol nebuvo bylos, kad teistas asmuo įgytų teisinį imunitetą nuo baudžiamojo proceso. Tuo aspektu vertinant LAT suformulavo taisyklę, kaip elgtis tokioje situacijoje“, – antradienį BNS sakė Generalinės prokuratūros prokuroras Simonas Slapšinskas.

Prokuroras taip pat pabrėžė, kad buvęs Vilniaus miesto meras, dabar parlamentaras Artūras Zuokas nėra išteisintas, jis yra pripažintas kaltu kėsinęsis papirkti buvusį sostinės savivaldybės tarybos narį Vilmantą Drėmą.

Tuo pačiu garsioje byloje padėtas taškas, nes LAT sprendimas yra galutinis ir neskundžiamas.

Prokuroras taip pat pabrėžė, kad buvęs Vilniaus miesto meras, dabar parlamentaras Artūras Zuokas nėra išteisintas, jis yra pripažintas kaltu kėsinęsis papirkti buvusį sostinės savivaldybės tarybos narį Vilmantą Drėmą.

LAT antradienį paskelbė, kad nenagrinėjo prokuroro prašymo sugriežtinti bausmę A.Zuokui, nes šis turi parlamentaro imunitetą.

Pasak LAT, A.Zuoko nusikalstamos veikos kvalifikavimo, kuriuo Vilniaus apygardos teismas jį pripažino kaltu pasikėsinus papirkti tuometinės Vilniaus tarybos narį V.Drėmą, negalima keisti, nes liberalcentristų lyderis šiuo metu yra Seimo narys, turintis teisinę neliečiamybę.

Tuo metu kitų kaltinamųjų – verslininkų Andriaus Janukonio ir Dariaus Leščinsko – veika buvo perkvalifikuota. Teismas pripažino, kad jie ne kėsinosi, o papirko V.Drėmą.

LAT Baudžiamųjų bylų skyriaus pirmininko Jono Prapiesčio teigimu, dėl liberalcentristų lyderio Seimo nario A.Zuoko teisinio imuniteto panaikinimo į parlamentą turėjo kreiptis prokurorai.

Irmanto Gelūno/15min.lt nuotr./Artūras Zuokas
Irmanto Gelūno/15min.lt nuotr./Artūras Zuokas

Kai kurie apylinkės ir apygardos teismai patys yra nurodę arba davę leidimą prokurorams kreiptis į Seimą dėl teisiamų parlamentarų imuniteto panaikinimo. Tokia praktika, pavyzdžiui, taikyta Darbo partijos pirmininko Viktoro Uspaskicho ir buvusio jo pavaduotojo Vytauto Gapšio atveju.

2008 metų kovo 20 dieną Vilniaus apygardos teismas A.Zuoką, A.Janukonį ir D.Leščinską pripažino kaltais dėl pasikėsinimo papirkti V.Drėmą. Jiems buvo skirtos baudos.

Prokuratūra siekė, kad A.Zuokas būtų pripažintas kaltu V.Drėmos papirkimo, o ne kėsinimosi papirkti. Prokurorai taip pat siekė padidinti baudą iki 18 500 litų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius