Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2008 12 22

LAT vadovo atleidimo klausimas Seime – tuščioje salėje (atnaujinta 17.39 val.)

Prezidento patarėjas Lauras Bielinis pristatė dekretą, kuriuo prezidentas Valdas Adamkus, vadovaudamasis Lietuvos konstitucija, siūlo Seimui atleisti Vytautą Greičių iš Lietuvos Aukščiausiojo Teismo pirmininko pareigų, pasibaigus jo įgaliojimų laikui.
Vytautas Greičius
Vytautas Greičius / Irmanto Gelūno/15min.lt nuotr.

Kaip teigiama Seimo pranešime, po pateikimo Seimas pritarė Seimo nutarimo „Dėl V.Greičiaus atleidimo iš Lietuvos Aukščiausiojo Teismo pirmininko pareigų“ projektui.

Už balsavo 28, prieš – 6, susilaikė 4.

„Tai gerai, kaip tik gerai, kad nėra žmonių“, – į pastabas, jog parlamentarai nėra susirinkę į salę, kuždėjo Seimo posėdžiui pirmininkaujanti konservatorė Seimo pirmininko pirmoji pavaduotoja Irena Degutienė, šnekėjusi ne į mikrofoną, tačiau jo buvo neišjungusi ir replika buvo girdima.

Nutarimo dėl V.Greičiaus atleidimo iš LAT vadovo pareigų svarstymas bei priėmimas planuojamas antradienį.

Nutarimą rytiniame posėdyje pateikęs prezidento patarėjas Lauras Bielinis sulaukė klausimų, kodėl nutarimas teikiamas tuo metu, kai Seime svarstomas biudžeto projektas bei jį lydinčių mokestinių įstatymų pataisos, o parlamentas posėdžiauja be poilsio dienų ir iki paryčių.

Patarėjo klausta, ar pagrįstos žiniasklaidoje pasirodžiusios žinios, esą Prezidentūra kelia Seimui sąlygą – arba įgaliojimus baigusio LAT pirmininko A.Greičiaus atleidimo klausimas bus išspręstas artimiausiu metu, arba Prezidentūroje gali „strigti“ kitų metų biudžeto pasirašymas.

„Seimas apkrautas darbais, dešimtim įstatymų, šimtais pataisų, kas tokio nutiko, kad, kai Seimas dirba iki šešių ryto, kad būtent dabar reikia teikti šį nutarimą? Kodėl būtent dabar, ar nėra susieta su biudžeto patvirtinimu?“ – klausė opozicinės frakcijos „Tvarka ir teisingumas“ seniūnas Valentinas Mazuronis.

Tai gerai, kaip tik gerai, kad nėra žmonių. Į pastabas, jog parlamentarai nėra susirinkę į salę, kuždėjo Seimo posėdžiui pirmininkaujanti konservatorė Seimo pirmininko pirmoji pavaduotoja Irena Degutienė.

„Prezidentas nesieja šito klausimo su kitais ir ypač su biudžeto, nenoriu komentuoti pasakymų, kurie išsakyti spaudoje, nes tai spaudos reikalas. Tai, kad šiandien teikiamas atleidimas, yra Seimo nutarimas, Seimo sprendimas, mes priversti ir teikiame atleidimą Seimui. Teisine prasme yra daugybė niuansų, kodėl negali pilnai funkcionuoti Aukščiausias teismas“, – sakė L.Bielinis.

„Prezidentas niekaip nesusietas su žiniomis, kurios yra žiniasklaidoje. Kai mums metami tokie klausimai, tai yra negražu, taip negalima. Jei mes kalbėsime apie tas paskalas, mes kalbėsime labai ilgai, ar mums to reikia“, –  į pakartotinius klausimus dėl nutarimo sąsajų su biudžetu atsakė L.Bielinis.

Pirmadienį Seimo valdyba pakoregavo neeilinio posėdžio darbotvarkę ir numatė, jog nutarimas dėl V.Greičiaus atleidimo pirmadienį bus tik pateikiamas. Prieš tai darbotvarkėje buvo numatyta, kad V.Greičiaus klausimas pirmadienį bus sprendžiamas ypatingos skubos tvarka.

Tačiau tuo pačiu valdyba numatė, jog LAT vadovo atleidimo klausimo svarstymas ir priėmimas bus įtrauktas į antradienio eilinio Seimo posėdžio darbotvarkę.

Šeštadienį Seimo neeilinio plenarinio posėdžio darbotvarkėje be valdybos sprendimo netikėtai pirmuoju klausimu buvo įrašytas prezidento dekreto dėl LAT pirmininko V.Greičiaus, kurio įgaliojimai pasibaigę, atleidimo iš pareigų klausimas.

Anot parlamentarų, aiškindamas šį sprendimą Seimo pirmininkas Arūnas Valinskas šeštadienį neoficialiai informavo, esą Prezidentūra kelia sąlygą - arba įgaliojimus baigusio LAT pirmininko A.Greičiaus atleidimo klausimas bus išspręstas artimiausiu metu, arba Prezidentūroje gali „strigti“ kitų metų biudžeto pasirašymas.

Apie Prezidentūros tariamai keliamus ultimatumus iš Seimo pirmininko lūpų BNS patvirtino girdėję ir kai kurie valdančiosios koalicijos atstovai Seimo valdyboje, taip pat – opozicinių frakcijų atstovai.

Šeštadienį posėdžiavusi valdančioji Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų frakcija Seime nusprendė nepritarti, kad įgaliojimus baigusio LAT pirmininko atleidimo klausimas būtų įtrauktas į pirmadienio posėdžio darbotvarkę.

Premjeras konservatorių lyderis Andrius Kubilius pirmadienį žurnalistams sakė iš A.Valinsko negirdėjęs, jog prezidentūra biudžeto pasirašymą sieja su V.Greičiaus atleidimu, tačiau pažymėjo jog, kyla klausimas, ar AT pirmininko atleidimo problemą reikia spręsti būtent šiuo metu.

„Tai, kad mes patys buvome planavę, jog AT pirmininko atleidimo ir skyrimo klausimus reikia svarstyti, yra faktas. Tiktai klausimas, ar tikrai tai geriausia daryti šiomis dienomis, ar tai geriausia ir pabandyti užbaigti šiomis dienomis. Žinant ir Seimo įtemptą darbą, ir emocingus nusiteikimus dėl tam tikra prasme psichologinio nuovargio. Manau, rasim racionalų sprendimą. (...) Galbūt šiandien gali būti pateikimas, o svarstymas ir apsisprendimai gali būti ir šiek tiek vėliau“, – kalbėjo Vyriausybės vadovas.

Prezidento atstovė spaudai Rita Grumadaitė žurnalistams pakartojo, jog šalies vadovas nekėlė ir nekelia jokių sąlygų dėl biudžeto.

Praėjusios kadencijos Seimas jau du kartus balsavo ir du kartus atmetė prezidento dekretą dėl šių metų liepą įgaliojimus baigusio V.Greičiaus atleidimo iš LAT vadovo pareigų. Prezidentas yra pasirašęs trečiąjį dekretą dėl LAT pirmininko atleidimo, tačiau Seimas jo kol kas nesvarstė.

Šalies vadovas praėjusios kadencijos Seimui, pastarajam dar neatleidus V.Greičiaus, buvo pateikęs ir dekretą dėl LAT Baudžiamųjų bylų skyriaus pirmininko Jono Prapiesčio skyrimo naujuoju LAT pirmininku, tačiau vėliau šį dekretą atšaukė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius