-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2021 06 24 /2021 06 25

Laukia pokyčiai: naujos vietos išsigryninti pinigus, bet ne bankomatuose

Seime priėmus Darbo kodekso pataisas nuo kitų metų atlyginimas bus mokamas tik pavedimu į banko sąskaitą. Politikai dėl to ėmėsi kito įstatymo, kuris turėjo įpareigoti finansų institucijas pinigų išgryninimo paslaugą padaryti lengviau pasiekiamą. Kaip laidoje „15/15“ tvirtino konservatorius Seimo narys Matas Maldeikis, bankai patys dar iki įstatymo svarstymo pradžios pateikė memorandumo idėją, pagal kurią atsiras ne tik naujų bankomatų, bet ir naujoviškų būdų pinigams išsigryninti.
Bankomatai
Bankomatai / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

– Politikai nusprendė apriboti atsiskaitymus už darbą grynaisiais pinigais vien dėl to, kad statybos ir transporto sektoriuose tai dominuojantis būdas, mažinantis verslo skaidrumą. Nepaisant to, ribojimus mokėti darbo užmokestį grynaisiais nuspręsta įvesti visuose sektoriuose, kodėl? Ir kaip keisis paslaugos prieinamumas, kai alga tik į banką?

– Įstatymuose nemėgstu išimčių. Jie turi būti lygūs ir galioti visiems vienodai. Mes gyvename vienoje valstybėje, pagal vienas žaidimo taisykles ir taip turi būti.

Pinigų prieinamumo klausimas, šiuo metu labai aktyviai sprendžiamas Seimo Biudžeto ir finansų komitete. Bendradarbiaujame su Lietuvos banku ir šalyje veikiančiais komerciniais bankais. Artimiausiu metu jie yra pasižadėję pateikti aiškią strategiją, kaip sparčiai plės bankomatų tinklą šalyje, jie turi būti pasiekiami net mažiausiuose miesteliuose.

– Ką reiškia „sparčiai plės tinklą“?

– Bankai memorandumu įsipareigojo, kad iki dienos, kai pradės galioti šis įstatymas, bankomatų bus visuose mažuose miesteliuose.

Atsiras 1000 naujų vietų, kuriuose bus galima išsigryninti pinigus. Atsiras 100 naujų bankomatų ir papildomai 900 kitų instrumentų, kurie suteiks galimybę naudotis bankų paslaugomis.

Realiai, žmogui atsiras dvigubai daugiau galimybių išsiimti pinigus, nei yra dabar. (Lietuvos bankų asociacijos duomenimis, šiuo metu šalyje veikia 1040 bankomatų).

Mes stebėsime, kad tai būtų tvariai teikiama paslauga, bankams šiuo klausimu žaisti neleisime.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Matas Maldeikis
Luko Balandžio / 15min nuotr./Matas Maldeikis

Finansų institucijų atstovai žada pasiūlyti naujoviškų būdų, kaip išsigryninti pinigus. Mums tai tinka, tačiau aiškiai sakome, kad prieinamumas turi būti lengvesnis nei dabar.

Kokie tie naujoviški būdai bus, kol kas į detales leistis nenoriu, laukiame, kada bankai pasiūlys alternatyvas, pamatysime, kas tai per nauji instrumentai bus. Svarbiausia galimybė išsigryninti pinigus.

– Ko mainais tikėtis iš bankų, kuriems politikai suteikia privilegiją administruoti visus darbo užmokesčio pervedimus?

– Matydami, kas vyksta su grynųjų pinigų atsiskaitymais, ypač transporto ir statybos sektoriuose, nusprendėme keisti įstatymą. Tuomet pastebėjome, kad yra pinigų prieinamumo problema, ypač regionuose. Taip atsirado kitas įstatymo projektas, numatantis, kad atokiose gyvenvietėse turi atsirasti bankomatai, galimybė išsigryninti pinigus.

Bankai, matydami šį įstatymo projektą, patys pasisiūlė išspręsti šį klausimą. Jie paprašė šiek tiek laiko tam, dėl to buvo atidėtas įsigaliojimas.

VIDEO: 15/15: nuo Naujųjų – be grynųjų. Ar tai panaikins šešėlį?

Komerciniai bankai šį klausimą dabar sprendžia ir netrukus pateiks pasiūlymą, kaip tai bus pakeista.

Seimo narys Matas Maldeikis interviu metu taip pat minėjo, kad pinigų išgryninimo prieinamumo didinimas vartotojams nieko papildomai nekainuos, tai bus daroma pelno sąskaita. Visą laidos „15/15“ videoįrašą rasite videogalerijoje.

Lietuvos bankų asociacija (LBA) patikslino interviu išsakytus parlamentaro M.Maldeikio žodžius.

„Dabar bankomatai yra 91 vietovėje, o, vadovaujantis memorandumu, per metus galimybė išsigryninti pinigus būtų užtikrinama ne mažiau kaip 191 vietovėje. Bankomatai bus įrengti ne mažiau kaip 50 vietovių, kitose vietovėse galimi ir kiti sprendimai“, – nurodė LBA.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius