Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2022 03 09

Laukiančiųjų eilės užsisakyti pasą ar ID kortelę – milžiniškos, nebent mokėsite brangiai

Kelias savaites Migracijos departamento padaliniuose driekėsi didžiulės gyvos eilės. Žmonės plūstelėjo darytis naujų asmens dokumentų, o darbuotojai užimti ir kitu darbu – pagalba pabėgėliams iš karo siaubiamos Ukrainos. Dabar eilių nėra, nes priimami tik užsiregistravusieji internetu. Ten tos eilės vis dar milžiniškos. Tad norintiems naujo paso reikia arba kantrybės, arba nepagailėti pinigų.
Migracijos departamentas
Migracijos departamentas / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

Reikia per mėnesį, o vietų yra po dviejų

Vilnietė Simona 15min pasakojo, kad po vasario vidury įvykusių vestuvių tenka pasikeisti dokumentus – keitėsi moters pavardė, tad, kaip sako, lygiai per 30 dienų turinti pasikeisti asmens tapatybės dokumentus. Kitu atveju net banko sąskaita negalėsianti naudotis.

Bet, kaip emocingai piktinasi ji, eilės milžiniškos, nebent nori susimokėti beveik 200 eurų.

„Spėkite, kada galiu rezervuotis laiką pateikti prašymą? Tai balandžio pabaiga!!! – piktinosi Simona. – Tad tuoj būsiu žmogus be paso ir be tapatybės kortelės, neturėsiu priėjimo prie savo banko sąskaitų ir dar algos negausiu, nes institucija, kuri išlaikoma iš mano sumokamų mokesčių, man parodė vidurinį pirštą, matai – nespėja.“

Emocingai savo nepasitenkinimą dėsčiusi moteris palygino save net su Rusijos gyventojais, kurie dabar neretai stovi ilgiausiose eilėse prie bankomato, tačiau pinigų taip ir negauna.

„Buvo pasiūlyta vykti į kitus miestus. Tik įdomu, ar šita įstaiga matė benzino kainas ir sumokės už mano kelionę? O net jeigu pati sukrapštysiu benzinui, tai aplinkinių miestų poskyriuose rezervuoti laiką irgi galima tik balandžio vidury, tad tai visai nieko mano atveju nekeičia!

Palaikau Ukrainą šimtu procentų, sutinku, kad darbo padaugėjo, bet yra atvejų, kurie turėtų būti kaip išimtys, nes institucija turi atlikti ir savo pareigą Lietuvos piliečiams. O dabar jei nori gauti pasą, tai mokėk 190 eurų! Tai pasipinigavimas valstybiniu lygmeniu“, – nuoskaudos neslėpė Simona.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Migracijos departamentas
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Migracijos departamentas

Priima tik užsiregistravusius

Migracijos departamentas prieš kelias dienas informavo, kad nuo 2022 m. kovo 7 d. Lietuvos piliečiai Migracijos departamento padaliniuose bus aptarnaujami tik iš anksto rezervavus vizitą www.migracija.lt.

Kaip teigiama pranešime, be išankstinės rezervacijos atvykę piliečiai aptarnauti nebus. Išimtis taikoma tik norintiems įgyti pasą tą pačią dieną ir prašymą šiai paslaugai teikiantiems Migracijos departamento Vilniaus skyriuje (Vytenio g. 18, Vilnius).

Visų pirma turime padėti Ukrainos žmonėms.

Migracijos departamentas sako tokį sprendimą priėmęs atsižvelgdamas į Lietuvoje įvestą nepaprastąją padėtį ir išaugusį pagalbos poreikį dėl karo veiksmų savoje šalyje į Lietuvą atvykstantiems Ukrainos piliečiams.

Artimiausias laikas – gegužės 13-oji

Patikrinome nurodytą puslapį, kur galima rezervuoti vizitą į bet kurį Migracijos departamento padalinį. Antradienio popietę artimiausias laisvas laikas Vilniuje, Vytenio g. 18, esančiame padalinyje buvo nurodytas ne tik ne kovo mėnesį, net ne balandį, o tik gegužės 13 dieną.

Tad laukti reiktų nei daug, nei mažai – du mėnesius.

Patarimas važiuoti į kitus padalinius irgi nėra labai vertingas. Pirmadienį dar buvo laisvų vietų kovo mėnesį, tarkim, Švenčionyse, iki kurių nuo Vilniaus apie 85 km, o antradienį jų neliko nė kvapo.

Tik Pasvalys tebeturi laisvų laikų kovo 9 dieną, Radviliškis – kovo 14 d. Kovo 31 d. dar priimtų Visaginas, Tauragė ir Šilalė.

Ar važiuoti taip toli, sprendžia kiekvienas pats. Kituose padaliniuose galite nerasti jokios siūlomos datos net ir balandį, o kai kur ir gegužė jau baigia užsipildyti.

Tiesa, mėginę registruotis pastarosiomis dienomis sako patyrę, jog jeigu labai stengsiesi, gali rasti artimesnių laikų ir Vilniuje. Tačiau reikia sėdėti ir nuolat tikrinti sistemą.

Atvykstančių 5 kartus daugiau

Migracijos departamentas paguosti negali. Kaip teigia jo direktorė Evelina Gudzinskaitė, gyvos eilės ėmė gausėti nuo vasario 24 dienos.

„Žmonės suskubo gamintis asmens dokumentus (dažniausiai – pasus) sau ir vaikams, jau neabejotina, dėl įvykių Ukrainoje. Ypač padaugėjo norinčių gauti pasą tą pačią dieną arba per 1 darbo dieną. Tuo pat metu sparčiai ėmė pildytis ir išankstinė vizito rezervacija internetu, užimanti laisvus laikus šiam ir daliai ateinančio mėnesio.

Vasario 28 dieną Migracijos departamentas aptarnavo daugiau nei 6 tūkst. Lietuvos piliečių, norinčių pasigaminti pasus ar asmens tapatybės korteles – 5 kartus daugiau nei kurią nors įprastą piko dieną vasaros mėnesį“, – teigė E.Gudzinskaitė.

Ji teigė, kad buvo kreipiamasi į žmones su prašymu neskubėti eiti į Migracijos departamentą, jei turi galiojančius asmens dokumentus, dėl asmens dokumentų kreiptis tik tuo atveju, jei šių galiojimo terminas yra besibaigiantis, išankstinį vizitą rinktis gal ne tokiame patogiame, atokiau esančiame priimamajame, kuriame galima rasti palankesnį rezervacijai laiką.

Vasario 28 d. Migracijos departamentas aptarnavo daugiau nei 6 tūkst. Lietuvos piliečių – 5 kartus daugiau nei kurią nors įprastą piko dieną vasaros mėnesį.

Simonai patarimas toks pats – rinktis artimiausią vizitą bet kuriame priimamajame.

„Prašėme suprasti, kad Lietuvoje įvedus nepaprastąją padėtį ir išaugus pagalbos nuo karo bėgantiems ukrainiečiams poreikiui, turime susitelkti šiam darbui, tuo tarpu įstaigos žmogiškieji resursai yra riboti – darbuotojai dirbo viršvalandžius, piliečiai buvo aptarnaujami pasibaigus priimamųjų darbo laikui.

Atsižvelgus į anksčiau išdėstytas aplinkybes, buvo priimtas sprendimas nuo 2022 m. kovo 7 d. Lietuvos piliečius aptarnauti tik iš anksto rezervavus vizitą Lietuvos migracijos informacinėje sistemoje MIGRIS. Gyva eile aptarnaujami tik tie piliečiai, kurie atvyksta į Vilniaus skyrių (Vytenio g. 18) užsisakyti pasą tą pačią dieną.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Evelina Gudzinskaitė
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Evelina Gudzinskaitė

Stebime situaciją ir prie senosios piliečių aptarnavimo tvarkos sugrįšime, vos tik būsime pajėgūs tai padaryti“, – teigė departamento vadovė.

Brangiai be eilės, bet tik Vilniuje

Norintiems pasą ar asmens tapatybės kortelę pasidaryti tą pačią dieną ar per dieną, galioja kita tvarka. Tai padaryti galima tik tuo atveju, jei prašymas yra pateikiamas Vilniaus skyriuje. O ir laikas yra labai ribotas, nors registruotis iš anksto nereikalaujama – čia vienintelis atvejis, kai dabar galioja gyva eilė.

Štai 190 eurų tokia paslauga kainuos tuo atveju, jeigu prašymas bus pateiktas tą pačią dieną (tarkim, pirmadienį) iki 9 val. Tuomet pasas jau bus pagamintas tą pačią dieną nuo 11 val. Jeigu prašymas pateiktas nuo 9 iki 11 val., pasas bus pagamintas tą pačią dieną nuo 14 val.

Vėliau dieną pateikti prašymai jau nukelia paso atsiėmimą į kitą dieną – jeigu prašymą žmogus pateikia iki 15 val., tai pasą gaus kitą dieną nuo 12 val., jeigu po 15 val., tuomet jau poryt nuo 12 val. Ši paslauga ar vienu, ar kitu atveju kainuos 71 eurą.

Asmens tapatybės kortelės skubos tvarka pagaminamos per dieną – tad iki 15 val. pateiktas prašymas leis kortelę atsiimti kitą dieną nuo vidurdienio, po 15 val. – poryt nuo 12 val. Abu atvejai kainuoja vienodai – 31,6 euro.

Tiek pasą, tiek asmens tapatybės kortelę skubos tvarką užsakyti ir atsiimti galima tik Vilniaus skyriuje Vytenio g. 18.

Bendra tvarka (per 1 mėn.) paso pagaminimas kainuoja 43 eurus, asmens tapatybės kortelės – 8,6 euro.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius