-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2020 05 22

Lauko barais Senamiestyje nepatenkinti gyventojai: be daug metų čia gyvenančių bobulyčių miestas bus miręs

Jau kelias savaites Vilniaus Senamiesčio viešosios erdvės apstatytos lauko kavinių staliukais. Idėja, įgyvendinta dėl pandemijos, kuomet nebuvo leidžiama rinktis viduje, sulaukė daug dėmesio pasaulyje, bet pačiame Vilniuje sumanymu žavisi ne visi. Senamiesčio gyventojai kelia klausimą, ar norima jų atsikratyti. Bet tuomet, tikina, Senamiestis praras savo gyvybingumą ir didelę dalį žavesio.
Stiklių gatvė
Stiklių gatvė / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Stiklių gatvės gyventojai nepatenkinti

Stiklių gatvė yra viena iš tų Vilniaus Senamiesčio vietų, kuriai artimiausiu metu numatyta daug permainų: dalis šios gatvės atiduodama pėstiesiems, tad tuo pačiu ir naujiems lauko kavinių staliukams. Tačiau bent dalis vietos gyventojų ir verslininkų nėra sužavėti naujovėmis.

Jau pristatant planą dėl kilpinio judėjimo Senamiesčiu ir kelių automobiliams uždaromų gatvių atkarpų, gyventojai mėgino paklausti mero Remigijaus Šimašiaus ir vicemero Vytauto Mitalo, kodėl pertvarkų imtasi nediskutuojant su vietos gyventojų bendruomene.

VIDEO: R.Šimašiaus planas: „Metas revoliuciniams transporto judėjimo pokyčiams Vilniaus senamiestyje“

Tuomet atsakymo jie nesulaukė, bet po kelių dienų gavo V.Mitalo kvietimą pasikalbėti nuotoliniu būdu. Prieš šį susitikimą Stiklių gatvės gyventoja Aušra Lukošiūnienė 15min teigė, kad tiek ji, tiek kiti šios gatvės gyventojais neprieštarauja lauko kavinėms savo gatvėje:

„Nesame namisėdos, mėgstame kavines, džiaugiamės mūsų gatvėje ir šalia jau esančiomis kavinėmis, kurios turi staliukus lauke: „Amatininkais“, „Stiklių Alude“, „Lokiu“, „Stiklių Kavine“, „Markus“. Mums atrodo, kad 150 m ilgio gatvelei jų užtenka.

Bet jei savivaldybė ir kavinės, kurios neturi gatvės staliukų, bei parduotuvės, kurios, matyt, mano persikvalifikuoti į kavines, galvoja, kad reikia dar, norėtume, kad tokie sprendimai būtų priimami demokratiškai, tinkamu laiku, nesukeliant priešgaisrinių bei sveikatos grėsmių.“

Anot gyventojų, apie naujus planus paskelbusi savivaldybė nesitarė su gyventojais, bando įvesti tvarką, kuri nepasiteisino kitur – rimtų problemų kilo Savičiaus gatvėje, su prie stoties veikusia „Platforma“. Be to, esą ir laikas pasirinktas netinkamas: dėl COVID-19 grėsmės būtina laikytis atstumo, gali ateiti antroji ligos banga, o gyventojams reikėsią ieškoti išeičių patiems, kai jų gatvė taps sunkiai praeinama dėl sustatytų staliukų.

Jie įžvelgė ir saugumo spragų dėl priešgaisrinių reikalavimų nesilaikymo, jau nekalbant apie tai, kad čia veikia Rumunijos ambasada.

Jei savivaldybė ir kavinės, kurios neturi gatvės staliukų, galvoja, kad reikia dar, norėtume, kad tokie sprendimai būtų priimami demokratiškai, tinkamu laiku, nesukeliant priešgaisrinių bei sveikatos grėsmių.

Ne kavinės, o barai

Senamiesčio bendruomenės asociacijos pirmininkė ir Senamiesčio seniūnijos Pylimo seniūnaitė Asta Baškauskaitė palaiko Stiklių g. gyventojus.

Jos teigimu, Vilniaus savivaldybė suplakė du dalykus į vieną ir vienu mostu stengiasi jas spręsti: eismą šioje Senamiesčio gatvėje ir staliukų lauke plėtrą. Tačiau sprendimų dėl eismo jau buvo prieš trejus metus, todėl dabar gatvės dalies atidavimas pėstiesiems atrodo tik kaip noras čia leisti pastatyti dar daugiau lauko kavinių staliukų.

Tiesa, šių vietų kavinėmis vadinti A.Baškauskaitė nelinkusi – jos teigimu, kavinė yra ta vieta, kur kavą pilsto, o naktimis veikiančios vietos tikrai gyvena ne tam, kad čekius už kavą išmuštų kasos aparatuose. Tai barai, tad ir lauke – lauko barai.

Senamiesčio bendruomenės asociacijos pirmininkė prisiminė 2017 metus, kai, jos teigimu, savivaldybė panoro Savičiaus ir Stiklių gatves paversti lauko kavinių zona, o Savičiaus g. gyventojai apie tai sužinojo tik uždarius eismą ir kavinių atstovams pradėjus nešti staliukus į gatvę.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Stiklių gatvė
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Stiklių gatvė

Gyventojai susitarė susitikti su savivaldybės vadovais, verslininkais, kalbėjosi ir tikėjo sutarę, kad tokių sprendimų be diskusijų priimti negalima ir taip nebus daroma. Tačiau esą vos išėję sužinojo, kad jau net spaudos pranešimas išplatintas apie Savičiaus g. atidavimą pėstiesiems, kas reiškė šios gatvės virsmą lauko kavinių zona.

„Tada pagalvojau – ką aš čia veikiu ir su kokiais žmonėmis mes čia bendraujame? – nusivylimo neslėpė tame susitikime dalyvavusi A.Baškauskaitė. – Jau žinojome, kad panaši situacija suplanuota dėl Stiklių g., apsimetant, kad čia yra problemų dėl eismo ir t.t.

Pati gyvenu jau seniai Senamiestyje, žinau, kad tranzitinis eismas Stiklių gatve, kai mašinos lėkė nuo prezidentūros link Rotušės, buvo. Niekas negali ginčytis, kad žmonės ten varydavo link Rotušės ir tolyn link Užupio. Bet reikėjo atskirti tuos dalykus – ar tai eismo problema, ar noras įkurti kavinukes ir barus lauke.

Nespėjo žmonės įkvėpti oro, nes visi sėdėjo namuose ir laukė, kada bus tas laikas, visiems atrodė, kad yra rimtesnių problemų dėl sveikatos ir pan.

Tuomet, 2017 metais, mes kaip bendruomenė atskyrėme tuos du klausimus, sušaukėme susirinkimą Salomėjos Nėries gimnazijoje, kvietėme gyventojus, kabinome skelbimus viešose vietose, kad ir bobulytės, ir jaunos šeimos matytų. Susirinko tikrai daug žmonių, buvo savivaldybės, mūsų bendruomenės atstovai. Ir priėmėme tokias išvadas, kad dėl tranzito geriausias sprendimas būtų pakeisti eismo kryptį, kad mašinos važiuotų ne nuo universiteto link Rotušės, o nuo Rotušės link universiteto.“

Kėlė problemą dėl eismo, bet kavinių nenorėjo

Tai buvo padaryta ir eismo problema buvo išspręsta, tad nebereikėjo ir naujų lauko kavinių – gyventojai galėjo nebebijoti naujų barų po atviru dangumi. Nes, anot A.Baškauskaitės, užteko sunkumų ir su esamomis.

Stiklių gatvė siaura, garsas gerai sklinda, todėl artėjant šiltajam sezonui gyventojai ketino vėl pradėti kalbėti šia tema.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Stiklių gatvė
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Stiklių gatvė

„Nespėjo žmonės įkvėpti oro, nes visi sėdėjo namuose ir laukė, kada bus tas laikas, visiems atrodė, kad yra rimtesnių problemų dėl sveikatos ir pan. Prioritetai buvo ne lauko barų zoną įkurti, o savo sveikatą prižiūrėti, bent jau daugeliui pasaulio žmonių.

Bet paaiškėjo, kad miesto valdžiai prioritetu tapo lauko barų zonos įkūrimas, svarbesnis už žmonių sveikatą. Žmones ištiko šokas ir jie sureagavo. Juk jau nebuvo eismo problemos Stiklių g., ji jau išspręsta, ten jau galima ir su vaikų vežimėliu praeiti, ir su dviračiu pravažiuoti, ir su šuniuku pasivaikščioti. Buvo smagu, kad ten sumažėjo lekiančių mašinų“, – kalbėjo A.Baškauskaitė.

Stiklių g. gyventojai turėjo, kaip patys sako, ganėtinai ramią situaciją išskyrus problemas dėl barų darbo laiko ir rūkymo lauke, dėl ko tikėtasi susitarti.

„Tačiau dabar tai išsivertė į kažkokią nesąmonę ir tai atskleidžia visas savivaldybės kortas, kas jiems yra prioritetas ir kaip jie žvelgia į Senamiesčio gyventojus“, – tikino Senamiesčio bendruomenės asociacijos pirmininkė.

Tai nėra laisvalaikio zona, nėra Vingio parkas. Jeigu savivaldybė imtųsi tokio traktavimo, kad gyvenamoji zona nebėra gyvenamoji, o tapo kažkuo kitu, tada turėtų išpirkti iš žmonių butus už rinkos kainą.

Be gyventojų – be gyvybės

Argumentai, kad Senamiestis nėra vien gyvenamoji zona, ponios Astos neįtikina. Jos teigimu, tai visų pirma gyvenamoji zona: „Tai nėra laisvalaikio zona, nėra Vingio parkas. Jeigu savivaldybė imtųsi tokio traktavimo, kad gyvenamoji zona nebėra gyvenamoji, o tapo kažkuo kitu, tada turėtų išpirkti iš žmonių butus už rinkos kainą.

Antras dalykas – jie turėtų susigyventi su mintimi, kad Senamiestyje nelikus gyventojų, bus didelių problemų. Tai, ką mes iki šiol turime Vilniaus Senamiestyje, ko nevertina ir nesuvokia miesto valdininkai, yra miksas žmonių – gyvenančių ir atvykstančių.

Mes dar turime tą branduoliuką – žmones, kurie gyvena Senamiestyje daug metų. Tos bobulytės, tie žmonės, kurių ne pirma, o jau antra, trečia karta čia gyvena. Gal ten buvo močiutės butas, kur praleido vaikystę, o dabar augina savo vaikus. Tos bobulytės išeina į parką ir jos nori tame parke pasėdėti, pasižiūrėti, kas vyksta, su šuniuku pabūti, su anūkais pažaisti. Norisi, kad vaikai galėtų tuose parkuose žaisti.“

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Stiklių gatvė
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Stiklių gatvė

Jeigu neliks nuolatinių gyventojų, tų bobulyčių ir jų šuniukų, o liks tik vakarais atvažiuojantys švęsti žmonės ar turistai, įsitikinusi A.Baškauskaitė, tai bus miręs miestas. Vilniaus Senamiestyje neliks gyvybės ir autentiškumo – to, ko ieško atvykstantys svečiai.

„Kodėl viskas remiasi į komerciją? Jeigu aš noriu su šuniuku praeiti ta gatve, man nereikia alaus bokalo ar kad ten visur būtų staliukai. Jeigu nueinu į skverą, ten irgi vien staliukai, kur žmonėms dabar eiti ir pasėdėti ant suoliuko, nematyti komercijos?

Miestas turi garantuoti infrastruktūrą, kuri nebūtų skirta tik komercijai. Ji turėtų būti skirta ne tam, ne tam turi eiti mokesčių mokėtojų pinigai“, – emocingai kalbėjo A.Baškauskaitė.

Kodėl viskas remiasi į komerciją? Jeigu aš noriu su šuniuku praeiti ta gatve, man nereikia alaus bokalo ar kad ten visur būtų staliukai.

Savivaldybės kvietimą kalbėtis apie jau įvykusias permainas A.Baškauskaitė palygino su Sovietų Sąjungos metodais. Esą Lietuvą okupavę sovietai ištrėmė nemažą dalį gyventojų į Sibirą. Tad dabartinę situaciją ji palygintų tuo, jeigu tuomet sovietai būtų pasiūlę tremiamiems žmonėms pasirinkti traukinio išvykimo laiką.

„Jeigu jau pereiname į demokratinį mąstymą, tai nereiktų atimti žmonių teisės į miegą, į aplinką. Reiktų elgtis taip, kaip reiktų elgtis. O tai, kaip elgiasi dabar, yra neskanu, negražu“, – kalbėjo A.Baškauskaitė.

Lauko kavinių zonų Stiklių gatvėje netvirtins

Vilniaus vicemeras Vytautas Mitalas sako, kad pokalbis su gyventojais pavyko. Esą sutarta kol kas naujoms lauko kavinėms leidimų neišduoti, veikti tik tos, kurios veiklą vykdė jau anksčiau.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Remigijus Šimašius ir Vytautas Mitalas
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Remigijus Šimašius ir Vytautas Mitalas

„Susitikimas, mano galva, praėjo konstruktyviai, nes mes išsigryninome keletą klausimų, kurie dabar yra darbotvarkėje, kaip toliau padaryti. Svarbiausias sutarimas yra, kad lauko kavinių zonos, kurios galėtų atsirasti Stiklių gatvėje, galėtų būti aptartos ir suderintos su Stiklių gatvės bendruomene – verslu ir gyventojais. Tai buvo pagrindinis klausimas dėl tų kavinių darbo laiko, vietos, kur jos atsiranda. Kiti klausimai – eismo pakeitimas buvo diskutuojamas.

Bet tiek Stiklių g., tiek kitose gatvėse daromi eismo pokyčiai daromi taip, kad gyventojams įvažiavimai, kuriuos naudoja patekti į savo kiemus, nebūtų uždaryti, jie nėra uždaryti ir Stiklių g. Krypčių pakeitimai kelia klausimų, bet gyventojai pripažįsta, kad tai paskesnis klausimas po lauko kavinių“, – po susitikimo sakė V.Mitalas.

Vicemeras užtikrino, kad išduodant leidimus naujoms lauko kavinėms su bendruomene derinimas vyks. Iki tol lauko kavinių zonų savivaldybė netvirtins, o dirbti lauke galės tik tos kavinės, kurios savo veiklą yra suderinusios anksčiau.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius