-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2022 09 20

Lazdėnuose aptiktas bendras lietuvių ir lenkų karių kapas: žuvo tarpusavio kovose 1920 m.

Maždaug 30 km nuo Vilniaus esančiuose Lazdėnuose surastas bendras lietuvių ir lenkų karių kapas. Kariai žuvo 1920 m. per tarpusavio susirėmimus. Prieš Antrąjį pasaulinį karą, 1938 m., atnaujinus Lietuvos ir Lenkijos diplomatinius santykius, palaidojimo vieta buvo sutvarkyta, pastatytas kryžius, kapas apsodintas akacijomis. Deja, sovietmečiu viskas sunyko ir prireikė daugybės metų kapą vėl atrasti.
Archeologai Lazdėnuose aptiko 14 karių palaikų bendrame kape
Archeologai Lazdėnuose aptiko 14 karių palaikų bendrame kape / Lenkijos istorinės atminties instituto nuotr.
Temos: 2 Lietuva Lenkija

Kaip skelbia Lenkijos istorinės atminties institutas, 14-os karių palaikus rado instituto Paieškų ir identifikacijos institutas rugsėjį vykstančių paieškų darbų Lietuvoje metu. Surinkti istoriniai duomenys rodo, kad tai lenkų ir lietuvių karų palaikai. Kariai žuvo 1919–1920 metų konflikto tarp Lenkijos ir Lietuvos metu.

Bendrame kape rasta ir drabužių, tarp jų ir karinių uniformų, elementų.

„Lazdėnai yra apie 30 km į šiaurės vakarus nuo Vilniaus nutolusi vietovė, šalia geležinkelio linijos Vilnius–Kaunas. 1920 metais šalia vyko vienas paskutiniųjų konflikto tarp Lenkijos ir Lietuvos 1919–1920 metais susirėmimų. Jie čia žuvo ir buvo palaidoti bendrame kape šalia geležinkelio Vilnius–Kaunas.

1938 metais, atnaujinus diplomatinius santykius tarp Lenkijos ir Lietuvos Respublikų, Lazdėnų stotį prižiūrintys geležinkelininkai su Lazdėnų pasienio apsaugos korpuso vadu pamirštą palaidojimo vietą sutvarkė. Pastatytas antkapis su kryžiumi, o aplinkui pasodintos baltos akacijos“, – rašoma Lenkijos istorinės atminties instituto puslapyje.

Sovietmečiu kapavietė buvo pamiršta. Tik 2018 metais vėl iškilo duomenys, rasti Lietuvos centriniame valstybės archyve, apie Lietuvos kariuomenės karius, palaidotus Vilniuje, Trakuose, Varėnoje, Dūkšte, Maišiagaloje, Lazdėnuose ir kt. vietovėse Rytų Lietuvoje.

Tuomet apklausti ir vietos gyventojai Lazdėnuose, kurie nurodė galimą palaidojimo vietą šalia geležinkelio stoties. Tai vietai 2019 metais buvo suteiktas laikinos apsaugos statusas, informacija perduota Elektrėnų savivaldybei, kurios teritorijoje Lazdėnai ir yra.

Tačiau 2021 metų pabaigoje vykę kasinėjimai lauktų rezultatų neatnešė – vietos gyventojų nurodytoje vietoje palaikų nebuvo surasta.

Lenkijos istorinės atminties instituto nuotr./Archeologai Lazdėnuose aptiko 14 karių palaikų bendrame kape
Lenkijos istorinės atminties instituto nuotr./Archeologai Lazdėnuose aptiko 14 karių palaikų bendrame kape

Šiemet į paieškas, Lenkijos konsulato Vilniuje pastangomis, įsijungė ir Lenkijos istorinės atminties instituto Paieškų ir identifikacijos biuras. Dar kartą ištyrus archyvinę ir kartografinę medžiagą, buvo tiksliau nustatyta galima palaidojimo vieta.

Rugsėjo 13 dieną archeologinių tyrimų metu ir buvo surastas bendras lietuvių ir lenkų karių kapas. Darbai vyko kartu su lietuvių archeologe Diana Oleinik bei savanoriais iš organizacijos „Odra-Niemen“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius