-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2018 11 13

Lazdijų ligoninės personalas sukilo prieš merą – kaltina psichologiniu smurtu

Lazdijų ligoninės gydytojai ir slaugytojai kreipėsi į Lazdijų rajono merą Artūrą Margelį, reikalaudami nutraukti puolimą ir kišimąsi į įstaigos darbą. Toks pasipiktinimas susijęs su esą paties mero reikalavimu ligoninėje įdarbintu jam artimu asmeniu, kuris tapo direktoriaus patarėju, nors net tokios pareigybės ligoninėje nebuvo, bei laikinu direktoriumi, kol nuolatinis serga.
Artūras Margelis
Artūras Margelis / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

48 Lazdijų ligoninės kolektyvo nariai pasirašė kreipimąsi „dėl VšĮ „Lazdijų ligoninė“ vykdomo psichologinio smurto ir šantažo“, skirtą Lazdijų rajono merui A.Margeliui, savivaldybės socialinių ir sveikatos reikalų komitetui, savivaldybės tarybai bei Lazdijų rajono savivaldybės administracijos direktoriui Gintautui Salatkai.

Ciniškas tyčiojimasis

Rašte rašoma: „Gerb. mere, VšĮ „Lazdijų ligoninė“ gydytojų ir slaugytojų bendruomenei Jūsų ir administracijos direktoriaus paliepimu inicijuojamas puolimas tampa nepakeliama našta. Ciniškas tyčiojimasis iš laiko ir patirties patikrintų gydytojų ir slaugytojų jau tampa kasdieniniu reiškiniu, kuris virsta darbuotojų psichologiniu smurtu, peraugančiu į šantažą.“

Darbuotojai tvirtina, kad nekompetentingų komisijų pateikiami absurdiški reikalavimai trukdo dirbti visam ligoninės personalui, o neįsiklausymas į ligoninės gydytojų nuomonę veda ligoninę žlugimo link.

„Ligoninę palieka jauni gydytojai. Nauji gydytojai nesiryžta ateiti dirbti į tokią ligoninę, kuriai vadovauja ne direktorius, o gerb. meras ir administracijos direktorius. Norėdami daryti dar didesnį spaudimą į ligoninę įkišate iš visų pareigų atleistą patarėją, kuris demonstratyviai grasina darbuotojams atleidimu ir susidorojimu“, – teigiama kreipimesi.

Nauji gydytojai nesiryžta ateiti dirbti į tokią ligoninę, kuriai vadovauja ne direktorius, o gerb. meras ir administracijos direktorius

Todėl prašoma, kad patarėjas būtų atleistas, o ligoninės vadovui būtų leidžiama dirbti savarankiškai.

Šis minimas patarėjas yra Kęstutis Mazurkevičius, anksčiau vadovavęs Kauno klinikinei ligoninei, dirbęs Santaros klinikose.

Kaltina merą

Lazdijų ligoninės direktorius Vitas Šimkonis 15min sakė, kad pasamdyti patarėją jis turėjęs, nes toks buvęs Lazdijų mero žodinis nurodymas, nors dabar meras esą tai neigia.

Kolektyvas juo pasipiktinęs, kadangi jis per tuos mėnesius neva nuotoliniu būdu dirbo, kolektyvui neprisistatė, nors jo prašyta, – sakė V.Šimkonis

„Aš jį priėmiau, bet po mero gal antro-trečio raginimo. Priėmiau ketvirčiui etato, tikėdamasis ir pasakęs, kad mūsų struktūroje nėra tokio etato, į ką man atsakė „įteisinsim“. Tai aš maždaug po dviejų savaičių parašiau informaciją merui, kad kreipiuosi, jog dėl tų pareigų spręstų, nes jų nėra. Tai buvo birželio ar liepos mėnesį, dabar turime lapkritį, o atsakymo tuo klausimu nėra.

Kolektyvas juo pasipiktinęs, kadangi jis per tuos mėnesius neva nuotoliniu būdu dirbo, kolektyvui neprisistatė, nors jo prašyta, bet jis tai negali, tai jam nepatogu. Susirinkimą padarėme tik rugsėjį, šiaip ne taip pristatėme, tada jis pradėjo negražiai šnekėti apie kai kuriuos administracijos darbuotojus, tai kolektyvas pakilo ir išėjo iš salės, ir parašė spontaniškai raštą, kad jis įžeidinėja“, – apie pirmą ligoninės kolektyvo ir jo patarėjo pažintį sakė V.Šimkonis.

Vilmos Danauskienės nuotr./Lazdijų ligoninės vadovas V.Šimkonis
Vilmos Danauskienės nuotr./Lazdijų ligoninės vadovas V.Šimkonis

Direktorius pareikalavo pasiaiškinimo dėl to įžeidinėjimo, tačiau atsakymo sako negavęs.

Apie neigiamą atmosferą ligoninėje informuotas buvo ir meras A.Margelis, bet jis taip pat niekaip nereagavo. O kai ligoninės vadovas susirgo, būtent K.Mazurkevičių meras paskyrė laikinai eiti pareigas, nors pats direktorius buvo pasirinkęs kitą asmenį.

„Tas mero potvarkis yra neteisėtas, nes pagal įstatus aš turiu skirti. Ką buvau paskyręs vietoj savęs, to nepatvirtino, o savo potvarkiu meras paskyrė K.Mazurkevičių“, – tikino ligoninės direktorius, atkakliai tvirtindamas, kad jam iš viso nereikalingas patarėjas nedidelėje ligoninėje.

Antradienį Lazdijų ligoninėje turi įvykti ligoninės kolektyvo susitikimas su sveikatos apsaugos ministru Aurelijumi Veryga ir Seimo Sveikatos reikalų komiteto pirmininke Asta Kubiliene. Ligoninės vadovas V.Šimkonis irgi teigia jau būsiąs darbe.

Meras ligoninės darbu nepatenkintas

Tačiau Lazdijų meras A.Margelis net į kalbas nesileidžia apie tai, kad jis darąs spaudimą ligoninės direktoriui ar juolab kolektyvui.

„Direktorius yra savarankiškas žmogus, jeigu blaiviai mąsto, jeigu neblaiviai mąsto, tada jis tampa nesavarankišku, tai nežinau. Jis tik gali atsakyti į tą klausimą“, – 15min sakė A.Margelis, o direktoriaus žodžius, esą meras liepęs įdarbinti K.Mazurkevičių, pavadino anekdotais.

Lazdijų meras vis dėlto neslepia, kad jo, kaip savivaldybės vadovo, netenkina ligoninės darbas: „Ligoninės direktorius neturi nusamdęs tiek darbuotojų, gydytojų, nesuteikia reikiamų paslaugų, kurias ligonių kasos duoda galimybę suteikti.“

Direktorius yra savarankiškas žmogus, jeigu blaiviai mąsto, jeigu neblaiviai mąsto, tada jis tampa nesavarankišku, tai nežinau

Savivaldybė nusprendė atlikti ligoninės veiklos auditą, po kurio esą galima bus daugiau kalbėti. Meras teigė labai laukiąs ministro atvykimo, kadangi tikisi gerų žinių – jog keičiasi planai ir dalis Lazdijų ligoninės skyrių vis dėlto nebus uždaryta.

„Tikiuosi, atvažiavęs ministras pasakys, nes gal iš čia ir kyla psichologinės problemos, dėl nežinomybės. Visur kalba, kad neliks vieno, kito skyriaus, tai darbuotojai dėl to jaučia įtampą“, – kalbėjo A.Margelis.

Dirbti pakvietė, bet dokumentų nerodo?

K.Mazurkevičius teigia, kad į pareigas jo tikrai nepaskyrė Lazdijų meras – jis čia atsiradęs po pokalbio su pačiu V.Šimkoniu dar pavasarį, kai Lazdijų ligoninėje nebuvo tinkamai suteikta pagalba artimam jam žmogui.

Esą po to ir sulaukęs pasiūlymo tapti pavaduotoju arba patarėju, tačiau pavaduotoju tapti K.Mazurkevičius tikina atsisakęs, nes kasdien važinėti į Lazdijus tikina neturįs galimybės. Todėl tapo patarėju užimdamas ketvirtį etato.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Kęstutis Mazurkevičius
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Kęstutis Mazurkevičius

„Manęs buvo paprašyta, jeigu taip atvirai, ateiti ir pasižiūrėti, kokia situacija, kadangi yra tam tikra patirtis. Ir plius turėjau tokį nemalonų nutikimą su šita įstaiga, kai labai artimas žmogus ankstyvą pavasarį buvo atvežtas ir ta sveikatos paslauga tiesiai šviesiai buvo nekokia suteikta. Nuėjau pas Šimkonį ir buvau paprašytas ne kritikuoti, o prisidėti prie darbo. Pasakiau iš karto, kad dėl atstumo galiu tik vieną kartą per savaitę atvažiuoti ir pasižiūrėti. Kitas dalykas – pradėjus žiūrėti man buvo uždrausta su viskuo susipažinti, Šimkonio nurodymu neoficialiu, tačiau buvau pradėtas vos ne sekti“, – kalbėjo K.Mazurkevičius.

Jis gal prisisvaigo, kad gal aš į jo vietą taikau ar ką, – svarstė K.Mazurkevičius

Jis tikino greitai pastebėjęs trūkumų ligoninės darbe, nurodęs juos direktoriui. Taip pat sugebėjęs surasti specialistų, kurie galėtų atvykti ir dirbti šioje ligoninėje, tačiau esą V.Šimkonis jų neįdarbino. O pavaduodamas direktorių pastarąsias dvi savaites K.Mazurkevičius tikina priėmęs į darbą kardiologą, kuris jau pradėjo dirbti ir pas jį jau nutįso eilės.

„Aš manau, čia emocinis fonas, kuris sukeliamas dėl kažkokio neužtikrintumo, atrodo, kad čia kažkas kažko siekia. (...) Jis gal prisisvaigo, kad gal aš į jo vietą taikau ar ką. Bet aš jums sakau – jis man siūlė pavaduotoju, vedėju, bet atsisakiau“, – teigė K.Mazurkevičius.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius