-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2016 03 02

Lazdijų meras Artūras Margelis klimpsta prabangaus televizoriaus istorijoje

Lazdijų meras konservatorius Artūras Margelis buvo priverstas savo partijos vadovybei aiškintis dėl jo vadovaujamos savivaldybės ir jai pavaldžios Lazdijų bibliotekos santykių su merui artimu verslu. A.Margelio atsakymai partijos pirmininko netenkina – Gabrielius Landsbergis sieks, kad Lazdijų merą įvertintų Tėvynės sąjungos – Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) vidinės struktūros.
Artūras Margelis
Artūras Margelis / Lazdijų savivaldybės nuotr.

A.Margelio pasiaiškinimų G.Landsbergis nutarė reikalauti po 15min publikacijos. Joje atskleista, kad iš merui artimos įmonės „Dzūkų žinios“ savivaldybė perka viešinimo paslaugas ir kanceliarines prekes, o Lazdijų biblioteka iš tos pačios įmonės, daugiausiai besiverčiančios laikraščių leidyba ir kanceliarinių prekių prekyba, įsigijo televizorių už beveik 5 tūkst. eurų, nors rinkoje lygiai tokį patį prietaisą galima įsigyti net pusantro tūkstančio eurų pigiau.

Meras savo verslą tikina padovanojęs

Komentuodamas savo santykius su bendrove „Dzūkų žinios“, kurios akcininku ir dabar deklaruoja esantis, meras 15min teigė šio verslo jau nebeturintis. Kam ir už kokią sumą perleido „Dzūkų žinias“, kurioms vadovauja jo žentas, politikas atsisakė atskleisti. Jis taip pat tikino, esą sandorio vertė buvo maža – taigi ir deklaruoti jo esą nebuvo privaloma.

Konservatorių lyderis G.Landsbergis pareikalavo A.Margelio pasiaiškinimo. 15min perduotame oficialiame mero atsakyme – vos keli sakiniai. „UAB „Dzūkų žinios“ akcijas padovanojau. Pagal teisės aktų nuostatas šio sandorio deklaravimas nėra privalomas“, – teigia A.Margelis.

Kam ir kada neva padovanojo savo verslą – politikas ir toliau neatskleidžia.

Kaip jau skelbta, Registrų centrui „Dzūkų žinios“ neteikia informacijos apie savo akcininkus – įmonė jos neteikė ir tuo metu, kai jos akcininku neabejotinai buvo Lazdijų meras.

Šiuos faktus A.Margelis vėlgi komentavo lakoniškai – esą už duomenų teikimą atsako įmonės vadovas.

VRK nuotr./Artūro Margelio 2015 m. savivaldos rinkimų deklaracija
VRK nuotr./Artūro Margelio 2015 m. savivaldos rinkimų deklaracija

Biblioteka nepaaiškina stebėtinų sutapimų

A.Margelis partijos vadovybei pateikė ir raštišką Lazdijų bibliotekos vadovės Renatos Rudienės paaiškinimą dėl „Samsung“ televizoriaus, pirkto iš „Dzūkų žinių“. Kaip jau skelbėme, pirkdama prietaisą biblioteka skelbė ir reikalaujamas technines charakteristikas – jos buvo identiškos „Samsung“ modeliui, kurį pasiūlė su meru artimai susijusi įmonė.

15min nuotr./Lazdijų bibliotekos reikalavimai „Dzūkų žinių“ siūlomą televizorių atitiko kaip du vandens lašai
15min nuotr./Lazdijų bibliotekos reikalavimai „Dzūkų žinių“ siūlomą televizorių atitiko kaip du vandens lašai

Kodėl bibliotekai reikėjo tokio ir ne kitokio televizoriaus, R.Rudienė taip ir nepaaiškina.

„Renginių, seminarų, konferencijų vaizdo medžiaga anksčiau buvo rodoma su projektoriumi ant salės sienos. Iš renginių dalyvių, organizatorių gavome pastebėjimų, kad blankus vaizdas, prasta garso kokybė.

Lazdijų viešoji biblioteka orientuojasi į technologijų pažangą. Biblioteka jau ne pirmi metai planavo įsigyti multifunkcinį vaizdo ir garso ekraną – televizorių.

Šiuo tikslu, vykdant supaprastintą mažos vertės pirkimą raštu apklausos būdu, apklausiant tris tiekėjus, buvo įsigytas multifunkcinis vaizdo ir garso ekranas – televizorius „Samsung“. Pasirinktas mažiausią kainą pasiūlęs tiekėjas, ne tik leidžiantis laikraščius, bet ir prekiaujantis kanceliarinėmis prekėmis, kompiuterine ir kita technologine įranga. Televizija yra tik viena šio ekrano funkcijų, įrenginį prijungiant prie kompiuterinės technikos galima kokybiškai rodyti seminarų vaizdo ir garso medžiagą, ir kt.“, – teigia bibliotekos vadovė.

Jos paaiškinime nėra nė žodžio apie tai, kodėl bibliotekos reikalautos techninės charakteristikos idealiai sutapo su „Dzūkų žinių“ pasiūlyto televizoriaus duomenimis. Taip pat – jokių paaiškinimų apie kainą, išskyrus tai, kad „Dzūkų žinios“ esą pasiūlė mažiausią kainą tarp trijų apklaustų tiekėjų. 

G.Landsbergis merą siunčia pas etikos sargus

Mero ir bibliotekos vadovės atsakymai TS-LKD lyderiui G.Landsbergiui nepasirodė pakankami.

Luko Balandžio/15min.lt nuotr./Gabrielius Landsbergis
Luko Balandžio/15min.lt nuotr./Gabrielius Landsbergis

„Į žurnalistų keliamus konkrečius klausimus dėl situacijos Lazdijuose bei visuomenėje kilusias abejones turi būti išsamiai atsakyta. Todėl kreipiuosi į TS-LKD Priežiūros komitetą, kad būtų gauti išsamūs atsakymai, atliktas tyrimas dėl paskelbtų faktų ir pateiktas situacijos bei mero atsakymų vertinimas“, – 15min teigė konservatorių lyderis.

Be to, jis teigia siūlysiantis keisti partijos politiką ir užkirsti kelią A.Margelio atvejo pasikartojimui. TS-LKD pirmininkas sieks, kad partijos politikams artimos įmonės nedalyvautų viešuosiuose pirkimuose, kuriuos organizuoja šiems politikams pavaldžios institucijos.

„Politikams turi būti keliami aukštesni skaidrumo standartai. Todėl laikausi nuostatos, kad politikams ar jų artimiesiems priklausančios įmonės neturėtų dalyvauti jiems pavaldžių įstaigų ar organizacijų rengiamuose viešuosiuose pirkimuose ir tokiu būdu kelti visuomenei abejones dėl jų skaidrumo. Tokias nuostatas siūlysiu patvirtinti ir partijos institucijoms“, – teigė G.Landsbergis.

Primename, jog Lazdijų reikalais po 15min kreipimosi susidomėjo ir Viešųjų pirkimų tarnyba. 15min žiniomis, VPT šiuo metu laukia Lazdijų savivaldybės paaiškinimų ir išsamios informacijos apie sutartis su „Dzūkų žiniomis“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius