Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2015 01 22

Lazdijų rajone teisinės atsakomybės galima išvengti už partines pažintis?

Iš žemėtvarkininkų gavę medžiagą apie savavališkai suartą vietinės reikšmės kelią Krosnos miestelyje (Lazdijų rajonas), Lazdijų rajono savivaldybės valdininkai ją padėjo giliai į stalčių, nors įstatymas juos įpareigoja surašyti pažeidėjui administracinės teisės pažeidimų protokolą ir jį perduoti svarstyti savivaldybėje veikiančiai Administracinei komisijai, kuri turi įvertinti pažeidėjo veiksmus ir skirti įstatyme numatytą bausmę. Kodėl valdininkai nevykdė įstatymo? Aiškėja, kad pažeidėjas – vienos partijos kandidatas į Lazdijų rajono savivaldybės tarybą. O svarstyti jį turėtų Administracinė komisija, kuriai vadovauja tos pačios partijos rinkimų sąrašo lyderis.
Gintautas Vaišnys
Gintautas Vaišnys

Dar daugiau: prižiūrėti, ar vykdomas įstatymas turėjęs Savivaldybės kontrolierius – tos pačios partijos vietinio skyriaus pirmininkas ir irgi kandidatas į savivaldybės tarybą būsimuose rinkimuose kovo 1 dieną. Pastarojo darbo kabineto durys – šalia durų kabineto, kuriame savivaldybės klerkas saugiai laikė stalčiuje dūlančius dokumentus apie nustatytą teisės aktų pažeidimą.

Rado suartą kelią

Jei ne pagalbos besišaukiantys krosniškiai, greičiausiai šis politinis sandoris Lazdijų rajone būtų tyliai praslydęs pro visuomenės, taigi, – ir rinkėjų akis.

„Atvažiuokit, gal žurnalistai padėsit? Kelias nuo rudens suartas, važinėjo komisijos, matavo, fotografavo, o niekas iki šiol sutvarkyti arimų nesirengia“, – į redakciją paskambinę krosniškiai neslėpė ir kas suarė tą kelią.

Pradėjus domėtis, paaiškėjo, kad dar pernai metų lapkritį Nacionalinės žemės tarnybos Lazdijų rajono žemėtvarkos skyriaus specialistai buvo gavę skundą apie tai, kad Krosnoje gyvenantis Gintautas Vaišnys suarė vietinio naudojimo kelią ir jo apsauginę zoną, besiribojančius su jam nuosavybės teise priklausančiu žemės ūkio paskirties sklypu.

2014 metų lapkričio 19 dieną Lazdijų žemėtvarkos skyriaus vyr. specialistas Juozas Vabuolas, tirdamas skundą dėl suarto viešo naudojimo kelio nustatė, kad skundas pagrįstas. 

Žemėtvarkininkas sąžiningai nufotografavo teisės aktų pažeidimo įrodymus ir surašė žemės naudojimo patikrinimo aktą. Jame konstatavo, kad kelio dalis Krosnos miestelio teritorijoje, šalia žemės sklypo, priklausančio Gintautui Vaišniui, yra suarta ir tai trukdo bei kelia pavojų eismui.

Prie akto žemėtvarkininkas pridėjo ir suarto kelio fotonuotraukas. 2014 metų lapkričio 21 dieną Nacionalinės žemės tarnybos Lazdijų skyriaus vedėja Audra Kimbirauskienė rašo raštą Lazdijų rajono savivaldybės administracijai, kuriuo informuoja apie nustatytą Administracinės teisės pažeidimų kodekso pažeidimą ir prašo patraukti kaltus asmenis administracinėn atsakomybėn.

Vietoj protokolo – į stalčių

Lazdijų rajono savivaldybėje žemėtvarkininkų medžiaga apie nustatytą teisės aktų pažeidimą gauta ir įregistruota 2014 metų lapkričio 21 dieną – nunešti dokumentus iš trečio Lazdijų rajono savivaldybės administracijos pastato aukšto, kur įsikūrę žemėtvarkininkai, į antrąjį, kur dirba savivaldybės administracijos valdžia, užteko vienos dienos.

Lazdijų rajono savivaldybės administracijos specialistės gautus dokumentus įregistravo Nr. 2-5013. 

Kaip po dviejų mėnesių pradėjome ieškoti, koks šių dokumentų likimas (žemėtvarkininkai jokio atsakymo į savo raštą iš Lazdijų rajono savivaldybės administracijos nėra gavę iki šiol), savivaldybės skyrių darbuotojai jų ieškojo pusę darbo dienos. 

Kol galų gale nusiuntė žurnalistę pas Vietinio ūkio skyriaus vyr. specialistą Virginijų Blažauską. Būtent jam, pasirodo, administracijos direktoriaus Gintauto Salatkos buvo pavesta spręsti gautų dokumentų tolesnio tyrimo eigą – surašyti G.Vaišniui administracinės teisės pažeidimų protokolą ir jį perduoti Lazdijų rajono savivaldybės Administracinei komisijai, vadovaujamai vicemero Valdo Petro Mikelionio. 

Virginijus Blažauskas
Virginijus Blažauskas

„Kodėl nesurašėte protokolo ir neperdavėte jo Komisijai?“ – 15min.lt paklausė Lazdijų rajono savivaldybės administracijos Vietinio ūkio skyriaus vyr. specialisto V.Blažausko.
„Nebuvo būtinybės – aš nuvykau į vietą, pažeidimo kaltininkas prisipažino, kad suarė, mes pasikalbėjome ir jis pasižadėjo, kai leis oro sąlygos, tą suartą kelią sutvarkyti“, – atsakė savivaldybės specialistas.

Pagal 2012 metų gruodžio 12 dienos Lazdijų rajono savivaldybės administracijos direktoriaus G.Salatkos įsakymą Nr. 10V-1022, būtent V.Blažauskas privalėjo surašyti protokolą G.Vaišniui. 

Partinių interesų pynė

Ar tai, kad pažeidėjas pripažino padaręs teisės aktų pažeidimą, atleidžia jį nuo teisinės atsakomybės? Ir kokiais kriterijais vadovaujamasi Lazdijų rajono savivaldybėje, kai svarstoma – bausti ar ne už teisės aktų pažeidimus? Gal užtenka tik gražių akių, nebūtina „geranoriško sutikimo“? O gal esmė – šios istorijos dalyvių priklausymas valdančiosioms Lazdijų rajono savivaldybės tarybos koalicijos partijoms? 

Savivaldybės administracijos direktorius G.Salatka ir Vietinio ūkio skyriaus specialistas V.Blažauskas – konservatoriai.  V.Blažausko sesers Vilmos Blažauskaitės – Dulskienės vyras Ričardas Dulskas – irgi konservatorius, Lazdijų rajono savivaldybės tarybos narys. Jis taip pat ir – Lazdijų rajono savivaldybės Korupcijos prevencijos komisijos pirmininkas. G.Salatka ir R.Dulskas – pirmajame Lazdijų konservatorių sudarytame rinkimų sąrašo trejetuke.

Aukštą aštuntą vietą rinkiminiame sąraše užima ir kelią suaręs G.Vaišnys – Lietuvos liberalų sąjūdžio Lazdijų skyriaus sąraše. Šio sąrašo lyderis – Lazdijų rajono vicemeras, Administracinės komisijos pirmininkas ir liberalų kandidatas į Lazdijų rajono merus Valdas Petras Mikelionis. 

lazdijai.lt nuotr./Valdas Petras Mikelionis
lazdijai.lt nuotr./Valdas Petras Mikelionis

Ar lapkritį žemėtvarkininkų surašyti dokumentai G.Vaišnio nubaudimui buvo tas botagas, kurio bijodamas G.Vaišnys sutiko eiti į liberalų rinkimų sąrašą? V.P.Mikelionis stebisi tokiomis sąsajomis ir sako, kad iš viso nieko apie jokį G.Vaišnio pažeidimą nežino, nes „iki Komisijos niekas neatėjo“.

Ar vicemeras paprašė savivaldybės administracijos specialisto užmerkti akis prieš įtakingo partiečio nuodėmes? V.Blažauskas to neatskleidė. Galbūt atskleis dabar, kai jo viršininkas G.Salatka, kaip teigė žurnalistei, pradės tarnybinį patikrinimą dėl V.Blažausko pareigų neatlikimo.

Tai, kaip savivaldybė ir jos atstovai laikosi įstatymų ir kaip įgyvendina priimtus teisės aktus tikrina ir kontroliuoja Savivaldybės kontrolieriaus tarnyba. Lazdijų rajono savivaldybės kontrolieriaus tarnybos vadovo Arūno Markūno darbo kabinetas – šalia savivaldybės Vietinio ūkio vyr. specialisto V. Blažausko darbo kabineto.

A.Markūnas – Lietuvos liberalų sąjūdžio Lazdijų skyriaus pirmininkas ir kandidatas į Lazdijų rajono savivaldybės tarybą. Ir jis nieko apie savo politinio pavaldinio suartą kelią negirdėjo. 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius