Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2008 12 10

Lazdyniečiai gamyklai sako ne

Metus už švarų orą kovojantys Lazdynų, Karoliniškių, Naujamiesčio ir Pilaitės gyventojai antradienį antrą kartą protestavo prieš planus netoli Gariūnų statyti atliekų deginimo gamyklą. Piketuotojai protesto akcija nieko nepešė, tačiau šiandien pateiks prašymą dėl papildomos ekspertizės.
Žaliųjų judėjimo vicepirmininkė J.Gadliauskienė ir lazdyniečiai antradienį jau antrą kartą piketavo prieš Gariūnuose norimą statyti atliekų deginimo gamyklą.
Žaliųjų judėjimo vicepirmininkė J.Gadliauskienė ir lazdyniečiai antradienį jau antrą kartą piketavo prieš Gariūnuose norimą statyti atliekų deginimo gamyklą. / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.
Temos: 2 Protestas Lazdynai

Metus už švarų orą kovojantys Lazdynų, Karoliniškių, Naujamiesčio ir Pilaitės gyventojai antradienį antrą kartą protestavo prieš planus netoli Gariūnų statyti atliekų deginimo gamyklą. Piketuotojai protesto akcija nieko nepešė, tačiau šiandien pateiks prašymą dėl papildomos ekspertizės.

Žaliųjų judėjimo inicijuotame pikete vilniečiai priešinosi valdininkų norui pasirašyti atliekų deginimo gamyklos poveikio aplinkai vertinimo ataskaitą. Gyventojai nesutinka su šio dokumento išvadomis, kuriose teigiama, kad gamykla nedarytų „jokio poveikio aplinkai“. Piketuotojai taip pat pageidavo, kad ataskaita būtų svarstoma miesto tarybos posėdyje, nes, pasak jų, savivaldybės administracija stengiasi „apeiti“ ataskaitos svarstymą.

Pasak Žaliųjų judėjimo vicepirmininkės Janinos Gadliauskienės, piketuotojai savivaldybei padavė prašymą, kuriame išreiškė norą nepripažinti liepos mėnesį visuomenei pateiktos Regioninės atliekų gamyklos poveikio aplinkai vertinimo ataskaitos bei, pasitelkus nepriklausomus ekspertus ir visuomenės atstovus, iš naujo svarstyti atliekų deginimo gamyklos alternatyvias statybos vietas, jos galingumą.

„Tikimės, kad Vyriausybė pakvies ekspertus iš užsienio, kurie nešališkai dar kartą įvertins gamyklos poveikį aplinkai“, – vylėsi J.Gadliauskienė.

Anot jos, taip pat neatsisakoma planų savivaldybės patvirtintą ataskaitą apskųsti prokuratūrai arba teismui.

Vis tiek pasirašys

Prieš minią Europos aikštėje savivaldybei atstovauti išėjęs politikas, mero patarėjas Remigijus Žemaitaitis, džiugių naujienų nepatenkintiems miestelėnams nepateikė. Anot jo, poveikio aplinkai atskaita yra vertinama ekspertų ir ją vis tiek ketinama pasirašyti, o gyventojai, pasak jo, savo norus galės pateikti detaliojo plano svarstymo metu.

„Neturime nieko prieš konstruktyvų bendradarbiavimą ir bendravimą su miestelėnais“, – apie piketą kalbėjo savivaldybės administracijos direktorius Gintautas Paluckas.

Pasak jo, kitą savaitę savivaldybė pasirašys ataskaitą ir ją beliks patvirtinti Vilniaus regiono aplinkos apsaugos departamentui.

Gamyklą planuoja statyti bendrovė „Regioninė komunalinių atliekų deginimo gamykla“, netiesiogiai valdoma koncerno „Rubicon Group“.

Pirmoji akcija ketinimus statyti šią gamyklą organizuota rugpjūčio pradžioje prie Aplinkos ministerijos.

Vilniaus savivaldybės atstovai yra pripažinę, kad Lazdynų rajone dėl jau dabar šalia rajono esančių kelių atliekų perdirbimo gamyklų gyventojai dažniau serga kvėpavimo takų ligomis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius