Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2008 12 08

Lazdyniečiai vėl protestuos prieš atliekų deginimo gamyklą

Vilniaus Lazdynų mikrorajono ir aplinkinių sostinės mikrorajonų gyventojai antradienį Europos aikštėje antrąkart protestuos prieš planus įkurti atliekų deginimo gamyklą netoli Gariūnų turgavietės.
Piketas
Piketas / Tomo Urbelionio/BFL nuotr.
Temos: 2 Protestas Lazdynai

Pirmoji akcija prieš tokius ketinimus organizuota rugpjūčio pradžioje prie Aplinkos ministerijos.

Žaliųjų judėjimo vicepirmininkės Janinos Gadliauskienės teigimu, šįkart piketu bus priešinamasi valdininkų norui pasirašyti atliekų deginimo gamyklos poveikio aplinkai vertinimo ataskaitą. Gyventojai nesutinka su šio dokumento išvadomis, kuriose teigiama, kad gamykla nedarytų jokio poveikio aplinkai.

Lazdyniečiai ir aplinkinių sostinės ,ikrorajonų gyventojai taip pat pasisakys už tai, kad ataskaitą dar svarstytų savivaldybės taryba, kurią, anot jų, savivaldybės administracija dabar „apeina“ ir ruošiasi šį klausimą spręsti viena.

Gyventojai nesutinka su dokumento išvadomis, kuriose teigiama, kad gamykla nedarytų jokio poveikio aplinkai.

„Ataskaita – pagrindinis dokumentas planuojant teritorijas, nes daugiausia dėl poveikio aplinkai protestuoja lazdyniečiai ir kiti vilniečiai. Turėtų prisidėti ir Karoliniškių, ir Pilaitės gyventojai. (...) Sieksime, kad taryba svarstytų dėl ūkinės veiklos ir vietos, kad nebūtų pasirašyta ataskaita ir būtų svarstoma su taryba. Poveikis aplinkai yra ir atskaitos išvada prieštarauja visuomenės nuomonei“, – BNS sakė J.Gadliauskienė.

Lazdyniečiai teigia, jog sostinės savivaldybė bando juos apgauti, taikydamasi „slapčia“ pasirašyti atliekų deginimo gamyklos poveikio aplinkai ataskaitą.

„Praėjusią savaitę Vilniaus miesto savivaldybėje norėta pasirašyti atliekų deginimo gamyklos poveikio aplinkai vertinimo ataskaitą apeinant miesto tarybą. (...) Savivaldybės valdininkai puolė raminti, kad tokio dokumento pasirašymas – mažmožis, nes dar bus detalusis planas, kur visuomenė galės dalyvauti. (...) Toks visuomenės raminimas prilygsta apgavystei ir norui patyliukais patenkinti gamyklos užsakovų norus“, – rašoma Lietuvos žaliųjų judėjimo pranešime.

Tačiau poveikio aplinkai vertinimas, anot žaliųjų, esą ir yra pagrindinis dalykas, keliantis rajono gyventojų nepasitenkinimą, tad piketu norima užkirsti kelią šio dokumento pasirašymui.

„Atliekų deginimo gamyklos planavime poveikio aplinkai išvada ir yra tas viešas interesas, kurį gyventojai turi pripažinti arba apskųsti. Dėl teritorijos prie Gariūnų atliekų deginimo gamyklai detaliojo plano dar neaišku, ar jis reikalingas. Išskyrus atliekų deginimo režimą ir tuo pačiu poveikį aplinkai, kiti reikalavimai galės būti išpildyti (...)“, – rašoma pranešime.

Laikas piketui pasirinktas todėl, kad ataskaita turėtų būti svarstoma antradienio rytą.

„Kito laiko visuomenė neturi įsikišti, nes neaišku, ar taryba svarstys. Tikimės, kad rytoj bus pasakyta, kaip jie apsispręs“, – BNS sakė J.Gadliauskienė.

Jos tvirtinimu, poveikio aplinkai ataskaita šią savaitę gali būti apskųsta prokuratūrai arba teismui.

Metus už švarų orą kovojanti Lazdynų mikrorajono bendruomenė kaltina norinčiuosius statyti atliekų deginimo gamyklą tinkamai neatsižvelgiant į padidėsiančią aplinkos taršą ir aplink gyvenančių žmonių sveikatą.

Vilniaus miesto savivaldybės atstovai yra pripažinę, kad Lazdynuose dėl jau dabar šalia mikrorajono esančių kelių atliekų perdirbimo gamyklų (medicinos atliekų deginimo bei nuotėkų valymo įrenginių) gyventojai dažniau serga kvėpavimo takų ligomis.

Gamyklą planuoja statyti bendrovė Regioninė komunalinių atliekų deginimo gamykla, netiesiogiai valdoma koncerno „Rubicon Group“.
 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius