-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2009 12 15

Lazdynų baseinas neveiks iki sausio 10-osios, kas bus toliau – nežinia

Lazdynų baseino detektyvas tęsiasi toliau. Į esą avarinės būklės Lazdynų laisvalaikio centro pastatą (LLC) atvykę sostinės valdžios atstovai paskelbė, kad šios savaitės pabaigoje jis būsiąs uždarytas techninei ekspertizei. Vilniaus vadovai taip pat neslėpė, jog dabar įstaigos niekaip neuždarantis direktorius Romualdas Grigas rytoj turėtų būti atleistas miesto tarybos posėdyje.
Vilniaus Lazdynų baseinas
Vilniaus Lazdynų baseinas / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Antradienį į LLC atvyko ne tik pirmadienį nepasirodęs sostinės savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotojas Virginijus Dastikas, bet ir vicemeras Gintautas Babravičius. Taip pat dalyvavo savivaldybės Energetikos ir statinių skyriaus vedėjas Kęstutis Karosas, dirbęs savivaldybės paskirtoje baseino pastato būklės nustatymo komisijoje. Būtent po šios komisijos tyrimo nuspręsta baseiną uždaryti ir atlikti jo stogo konstrukcijų techninę ekspertizę. Sutarta, kad šį darbą nuo šios savaitės pabaigos iki sausio 10-osios atliks Vilniaus Gedimino technikos universiteto (VGTU) ir savivaldybės inžinieriai. Remdamasi jų pateiktomis išvadomis, sostinės valdžia žada sausio 15-ąją nuspręsti, ar teks pastatą uždaryti remontui.

Virė aistros

Baseino direktoriaus Romualdo Grigo kabinete antradienį daugiau nei valandą vyko karšta miesto valdžios atstovų diskusija su LLC darbuotojais, jų interesus pasiryžusiais ginti profsąjungininkais ir baseine besitreniruojančių vaikų tėvais.

Sostinės vadovai patvirtino, kad kol bus atliekama statinio ekspertizė, laisvalaikio centras bus uždarytas. Didžioji dalis darbuotojai išleidžiami atostogų – liks tik prižiūrėtojai.

„Kuris iš čia sėdinčių  dedate parašą ir prisiimate atsakomybę, jei baseinas veiktų? Negalime rizikuoti žmonių gyvybe,“ – tvirtino G.Babravičius.

R.Grigas „15min“ sakė, jog VGTU komisijos atstovai nedraudė sportuoti tuo metu, kai inžinieriai nedirbs. Tačiau gali būti, jog specialistams tikrinant pastato būklę jame nebedirbs pats dabartinis direktorius. Trečiadienį Vilniaus miesto taryboje bus svarstomas nutarimas, kuriuo R.Grigas būtų atleistas iš pareigų, o jį pakeistų, kaip teigiama, sostinės valdantiesiems lojalesnis Arturas Praniauskas.

Pastato ateitis miglota

Buvęs ilgametis baseino darbuotojas Zigmas Polinauskas skundėsi, kad ši įstaiga nerūpėjo visoms Vilniaus valdžioms. Jis abejojo, ar dabartinės specialistų išvados tikrai verčia uždaryti baseiną. „Dėl stogo – specialistai rašė, pavojų kels, jei jei susidarys 600 kg spaudimas į vieną kvadratinį metrą. Tačiau tam reikia maždaug 3,5 metro sniego. Kada Lietuvoje buvo tiek sniego? O jeigu jis taip iškris, tai tegu tas baseinas būtų vienai dienai uždarytas, o mes užlipsim ant stogo ir nukasim sniegą patys“, – žadėjo vyras.

Galimos savivaldybės kaltės neprisiėmė niekas. Liberalcentristas G.Babravičius aiškino, kad jis už sportą Vilniuje atsakingas tik nuo 2009 metų vasario.„Atskiri konstrukcijai elementai – t.y. stogo denginio konstrukcijos ir metalinės sijos – turi avaringumo požymių. Tai reiškia, kad jeigu sniego svoris padidės ne 600 kg, kaip ponas sakė, o iki 30 kg į kv. metrą, statinys vis tiek gali imti griūti“, – aiškino K.Karsokas, primindamas, kad detalias išvadas pateiks netrukus darbus pradėsiantys inžinieriai.

Sužinojus realią pastato būklę esą ir bus sprendžiama, kokia bus baseino ateitis. LLC darbuotojai ir klientai baiminasi, jog LLC pastatas gali būti privatizuotas, o aplink esančiame sklype išdygti komerciškai patrauklesni objektai. Tačiau V.Dastikas tikino, jog tai draustų detalusis teritorijos planas. Tuo tarpu G.Babravičius pabrėžė, kad jei atsirastų į baseiną norintis investuoti privatus investuotojas, savivaldybė priimtų jį išskėstomis rankomis, mat pinigų pati neturi.

Direktoriaus klausimas

Daugiausiai priekaištų dėl dabartinio statinio būklės susilaukė R.Grigas. Pasak savivaldybės atstovų, jis privalėjo kur kas anksčiau užsakyti pastato techninę ekspertizę. G.Babravičius taip pat klausė, kodėl neįvykdyti savivaldybės nurodymai laikinai sustabdyti baseino veiklą. R.Grigas atrėmė, jog tokį sprendimą turėtų priimti įmonės savininkas –  Vilniaus savivaldybė. Miesto valdžios atstovai įsitikinę, jog tai – įmonės vadovybės pareiga.

„Nieko neturiu asmeniško prieš direktorių kaip žmogų. Bet noriu pasakyti subjektyvią nuomonę – negerai, jeigu samdomas direktorius su akcininku aiškinasi per spaudą, o ne normalia dalykine tvarka. Su manim tiesioginių susitikimų beveik nebuvo“, – kalbėjo vicemeras.

G.Babravičius taip pat minėjo, kad kaip bendrovės direktorius, R.Grigas neįdėjo visų pastangų, kad dabartinė situacija nesusiklostytų.  Pastarasis aiškino, kad ne kartą rašė raštus, ragindamas ištirti galimai avarinę pastato būklę. Savivaldybės vadovai aiškino, jog jis tai darė ne tiek atkakliai, kiek galėtų. Tai taip pat esąs prasto R.Grigo vadovavimo LLC pavyzdys.

Galimos savivaldybės kaltės neprisiėmė niekas. Liberalcentristas G.Babravičius aiškino, kad jis už sportą Vilniuje atsakingas tik nuo 2009 metų vasario, kai tapo šią sritį kuruojančiu vicemeru. „15min“ paklaustas, kodėl Lazdynų baseino problemos nesprendė iki 2007 metų miestui vadovavusi valdžia su liberalcentristu Artūru Zuoku priešakyje, G.Babravičius atsakė, kad „galbūt tuomet buvo koncentruojamasi į kitus dalykus“.

Buvęs baseino darbuotojas Z.Polinauskas po susitikimo su sostinės valdžia sakė, kad baseino bendruomenei kyla įtarimų, kodėl taip norima pakeisti R.Grigą. „Čia ateis naujas direktorius, kuris neprašys jokių pinigų iš savivaldybės, tik vykdys nurodymus. Kyla įtarimas, kad greičiausiai savivaldybė turi didelių finansinių problemų ir sprendžia, kaip čia kuo greičiau parduoti sklypą“,  – kalbėjo vyras. 

„Nutarimo projekte paminėtas A.Praniauskas, bet žinau, kad bus teikiama ir kitų alternatyvų. Šis žmogus pasiūlytas daugiau mero iniciatyva, kad kuo greičiau įvyktų pozityvūs pokyčiai“,  – į klausimą, ar A.Praniauskas – tikrai tinkamiausias kandidatas vadovauti LLC, atsakė G.Babravičius.

Problemų raizgalynė

Dauguma baseino darbuotojų susitikime su savivaldos atstovais gynė LLC direktorių, tačiau nerimavo ir dėl savo ateities. Jeigu baseinas bus uždarytas, jiems pasiūlyta eiti atostogų. Tačiau žmonės jau buvo priversti imti nemokamų atostogų vasarą, kai baseinas buvo laikinai uždarytas 3 mėnesiams. Šį kartą net neaišku, kiek jos gali trukti – viskas priklausys nuo inžinierių išvadų. G.Babracičius ir V.Dastikas žadėjo miesto ižde rasti reikalingų pinigų sumokėti darbuotojams už atostogas. Baseiną uždarius ilgesniam laikui nei iki sausio vidurio, jiems esą bus mokama kaip už priverstinę pravaikštą.

Taip pat svarbi problema – kur dėsis šiuo metu Lazdynuose besitreniruojantys sportininkai. Mat šis – vienintelis Vilniuje yra 50 metrų ilgio, be to, ir kiti jo parametrai pritaikyti sportuoti. LLC  treniruojasi 600 plaukimo, penkiakovės, vandensvydžio jaunųjų ir profesionalių sportininkų. G.Babravičius konkrečių atsakymų nepateikė, tačiau tikino, jog problema sprendžiama, pavyzdžiui, deramasi su kitais Vilniuje esančiais baseinais. Tiesa, profesionaliems penkiakovininkams, t.y. olimpiadų ir daugybės varžybų prizinkams Andrejui Zadneprovskiui, Edvinui Krungolcui ir kitiems, gali būti pasiūlyta vykti treniruotis į kitus šalies miestus.

LLC buhalterė Roza Peresekova pasakojo, kad LLC techninės būklės aiškinimosi istorija padarė didelę antireklamą pačiam baseinui. „Žmonės bijo eiti, savo vaikus atvesti. Lankytojų labai sumažėjo. Pas mus lankosi labai daug organizacijų, todėl, jei baseinas bus uždarytas, reiks grąžinti pinigus už nepanaudotus abonementus“,  – pasakojo moteris. Pasak jos, šios išlaidos sudarys apie 10 tūkst. Lt sumą, neskaitant patiriamų nuostolių dėl paprastų lankytojų.
 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius