-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti
2012 08 30

Lazdynuose nebelikus dumblo kvapo, prokuroras atsiėmė skundą dėl „Vilniaus vandenų“

Lazdynuose nebelikus dumblo kvapo, prokurorai atsiėmė skundą dėl bendrovės „Vilniaus vandenys“ veiklos.
Nemalonių kvapų po nuotekų valymo įrenginių baigimo turėtų nelikti.
Nemalonaus kvapo neliko / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Vilniaus apygardos administracinis teismas trečiadienį nutraukė bylos nagrinėjimą, BNS informavo teismo atstovė spaudai Sigita Jacinevičienė-Baltaduonė.

Vilniaus apygardos vyriausiasis prokuroras dar 2010 metais kreipėsi į teismus, siekdamas, kad bendrovės „Vilniaus vandenys“ užsakymu įmonė „Biastra Plius“ nebekompostuotų nusausinto dumblo sostinės nuotekų valyklos teritorijoje – gyventojai tuomet skundėsi nemaloniu kvapu, sklindančiu iš Titnago gatvėje esančių nuotekų valymo įrenginių.

Anot S.Jacinevičienės-Baltaduonės, įrenginiai buvo atnaujinti, ir vėliau Vilniaus visuomenės sveikatos centro atlikti tyrimai parodė, kad aplinkos tarša neviršija leistinų normų – prokuroras dėl to nutarė atsiimti skundą.

Vilniaus miesto Lazdynų mikrorajono ir Gerosios Vilties bendruomenių iniciatyva atlikti tyrimai anksčiau rodė, kad cheminė oro tarša daug kartų viršijo leistinas normas – amoniako koncentracija buvo per didelė.

Kompostavimo darbus pagal sutartį su „Vilniaus vandenimis“ tuomet atliko bendrovė „Biastra Plius“. Prokurorai siekė apsaugoti gyventojų interesus bei konstitucinę teisę į sveiką ir saugią aplinką, ir teigė, jog įmonės neprisiėmė pareigos užtikrinti, kad taršos lygis nebūtų viršijamas.

Vilniuje liepą pradėjo veikti Vokietijos bendrovė „WTE Wassertechnik“ statyti vieni moderniausių dumblo apdorojimo įrenginių Europoje, į kuriuos „Vilniaus vandenys“ investavo 145 mln. litų. Naujoji dumblo apdorojimo sistema penkis kartus sumažins susikaupiančio dumblo kiekį.

Dumblo pūdymo proceso metu susidariusios biodujos naudojamos kombinuotoje šilumos ir elektros gamybos jėgainėje.

Vilniaus nuotekų valykloje per metus yra išvaloma apie 41 mln. kubinių metrų nuotekų. Valykloje kasdien susidaro apie 200 tonų nuotekų dumblo, kuris anksčiau buvo vežamas į Kariotiškių sąvartyną ar į laukus.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius