Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2019 08 01

LB: elektroninių pinigų ir mokėjimo įstaigos užima apie 10 proc. mokėjimų rinkos

Lietuvoje šiuo metu veikia 107 elektroninių pinigų ir mokėjimo įstaigos, užimančios apie dešimtadalį visos šalies mokėjimų rinkos. Šiemet išduota apie 10 kiekvienos srities licencijų, gauta dar beveik 40 prašymų dėl elektroninių pinigų ir 6 prašymai dėl mokėjimo įstaigų licencijų, pranešė Lietuvos bankas.
Lietuvos banko pastatas Vilniuje
Lietuvos banko pastatas Vilniuje / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

„Dvejus metus iš eilės sparčiai augusiam sektoriui šiemet ir toliau prognozuojame spurtą. Įstaigų paslaugų poreikį rodo ne tik augantis pačių dalyvių, ypač elektroninių pinigų įstaigų, skaičius, bet ir pajamos. Nepamirštame ir antros medalio pusės – atidžiai stebime, kaip įstaigos laikosi joms keliamų reikalavimų“, – pranešime žiniasklaidai sakė Lietuvos banko Elektroninių pinigų ir mokėjimo įstaigų priežiūros skyriaus vadovė Rūta Merkevičiūtė.

Pirmąjį ketvirtį elektroninių pinigų ir mokėjimo įstaigos gavo daugiau nei 12 mln. eurų pajamų – 30,4 proc. daugiau nei pernai sausį–kovą. Pernai šių įstaigų pajamos išaugo 1,3 karto iki 41 mln. eurų, iš jų 70 proc. teko elektroninių pinigų, 30 proc. – mokėjimo įstaigoms.

Beveik pusę elektroninių pinigų ir mokėjimo įstaigų pajamų uždirbo trys rinkos dalyviai, o 10 didžiausių įstaigų pajamos iš licencijuojamos veiklos sudarė 75 proc. viso sektoriaus pajamų.

Lietuvos banko teigimu, elektroninių pinigų ir mokėjimo įstaigų sektorius dar tik formuojasi, todėl dalis įstaigų pirmaisiais gyvavimo metais negauna veiklos pajamų. 2018 metais tokių įstaigų buvo 32 iš 95.

Anot Lietuvos banko, prižiūrint elektroninių pinigų ir mokėjimo įstaigų sektorių nuo 2014 metų iki 2019-ųjų birželio panaikinta viena licencija, nušalintas vienos įstaigos vadovas, vienos įstaigos akcininko sustabdytos balsavimo teisės, skirta 7 baudos ir 13 įspėjimų. Dar dviem įstaigoms licencija buvo panaikinta dėl to, kad jos nepradėjo veiklos.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius