-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti
2010 03 22

Kaune potvynis rimsta, tačiau vandens lygis kyla Nevėžyje ir grasina Raudondvariui (atnaujinta 15.34 val., naujos nuotraukos)

Hidrometerologų duomenimis, potvynis Kaune ir miesto prieigose esančiose gyvenvietėse rimsta. Tačiau Kauno apskrityje netrūksta vietų, kur vanduo tebekyla.
Patvinusios Neries vanduo Kaune apsėmė namus
Patvinusios Neries vanduo Kaune apsėmė namus. / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.

Dešimtys žmonių, gyvenančių Kaune ir Kauno rajone, šalia Neries, pirmadienio naktį turėjo palikti savo namus, nes patvinusi upė ėmė kėsintis ne tik į jų kiemus, bet ir pastatus.

„Ledonešis užkimšo upę, todėl vandens lygis pakilo 1,5–2 metrus, o kai kur – ir 3 metrus. Apsemti automobiliai, namai. Pagalbos pranešimų gauname nuo 3 valandos ryto. Šiuo metu dirbame Radikių sodų bendrijoje“, – sakė Kauno apskrities priešgaisrinės gelbėjimo valdybos vyresnysis specialistas Gintaras Alekna. Pasak jo, nukentėjusių žmonių nėra. Visi tik išsigandę.

„Radikių gyventojai sako, kad tokio potvynio nematė 30 metų“, – pasakojo ugniagesių gelbėtojų atstovas.

Eriko Ovčarenko/15min.lt nuotr./Kaune apsemtas šiltnamis
Eriko Ovčarenko/15min.lt nuotr./Kaune apsemtas šiltnamis

Ekstremali situacija susidariusi ir kitąpus Neries esančiame Kleboniškyje. Kaip iš įvykio vietos pasakojo 15min.lt fotografas Erikas Ovčarenko, evakuoti trijų Margavos gatvėje esančių namų gyventojai. Dar kelių namų šeimininkai atsisakė tai daryti.

„Kiemuose automobiliai apsemti iki stogų, namai taip pat skęsta“, – apie susidariusią ekstremalią situaciją sakė 15min.lt žurnalistas.

Papildyta 8.30 val.: Stichijos jėgą pajuto ir vienas iš grupės „16Hz“ įkūrėjų Petras Jucevičius. Kleboniškyje namą turintis muzikantas pasakojo, kad iš pradžių ketino likti namuose, tačiau gelbėtojams pasakius, jog vanduo dar kils, nusprendė su šeimos nariais evakuotis.

Kai pradėjo plūsti vanduo, bandžiau dar automobilį pastatyti kitur, bet nespėjau – užburbuliavo. Kambaryje vandens yra apie 40 cm. Galvojome likti su šeimyna namuose, antrame aukšte galėjome sėdėti. Bet pasakė, kad vanduo dar kils, tad sutikome evakuotis“, – pasakojo grupės „16Hz“ narys, kurį pirmadienį ryte su šeima gelbėtojai valtimi išplukdė iš apsemtų namų. Pasak jo, namas draustas, tačiau viduje esantys daiktai, automobilis – ne. Tad nuostolių bus.

Muzikantas negailėjo gerų žodžių ugniagesiams, policijai ir medikams. „Aš pats jų nekviečiau, matyt, tai padarė kaimynai. Labai greit atvyko ir iš karto pradėjo teikti pagalbą. Klausė, ar nenorime evakuotis, patarė“, – nakties įspūdžius pasakojo P.Jucevičius.

Papildyta 9.05 val.: Iki 9 val. dėl pakilusio vandens lygio iš Kleboniškio ir Radikių gelbėtojai buvo evakavę 50 žmonių, iš kurių dalis – vaikai. Pasak nelaimės vietoje budinčių pareigūnų, situacija stebima, todėl net ir tie gyventojai, kurie kol kas nesutiko palikti namų, pagalbos sulauks laiku. Jei vandens lygis dar kiltų, jie bus evakuoti – gyvenvietėse budi ugniagesių gelbėtojų ekipažai su valtimis, greitosios medicinos pagalbos ekipažai, policija. 

Eriko Ovčarenko/15min.lt nuotr./Potvynis Kaune
Evakuotis teko ir prie Neries gyvenančiam grupės „16Hz“ muzikantui P.Jucevičiui. 

Gelbėtojų pagalbos prireikė ir laukiniams gyvūnams. Pasak Kleboniškio gyventojų, vandens apsemtoje salelėje liko trys stirnos.

Pirmadienio rytą patvino ne tik šalia Neries esančios teritorijos. Galynėtis su vandeniu teko ir Partizanų gatvėme automobilius palikusiems ar ja pirmadienį ryte važiavusiems kauniečiams (žr. nuotraukas).

Papildyta 9.30 val.: Kauno miesto savivaldybėje prasidėjo Ekstremalių situacijų koordinavimo grupės pasitarimas dėl susidariusios padėties Kleboniškyje ir Radikiuose. Kaip prieš jį 15min.lt informavo Kauno miesto savivaldybės Civilinės saugos tarnybos viršininkas Jonas Griškevičius, svarbiausias klausimas – ar sprogdinti ledų sangrūdas Neryje.

„Tokia situacija susidarė dėl ledų sangrūdos, todėl svarstome, kaip ją pajudinti. Po pasitarimo bus aišku, sprogdinsime ar ne ledų sangrūdas“, – sakė J.Griškevičius. 

Papildyta 10.09 val.: Ekstremalių situacijų valdymo grupės posėdžio dalyvius potvynio zonoje dirbantys specialistai informavo, kad ties Kleboniškiu įvairiomis priemonėmis prastumdžius ledų sangrūdas vandens lygis nukrito maždaug metru. Tačiau kitose vietose situacija tebėra ekstremali. Kauno rajone dėl potvynio jau paskelbta ekstremali padėtis.

Ekstremalių situacijų valdymo grupės nariai šiuo metu svarsto du variantus, kaip būtų galima užtikrinti, kad vandens lygis nekiltų ir imtų mažėti. Jei būtų apsispręsta sprogdinti ledų sangrūdas, tai būtų daroma Kaune, ties Kleboniškio tiltu. Taip pat galvojama, kad išstumdyti ledus galėtų specialus laivas, pritaikytas plaukioti vidaus vandenyse. 

Papildyta 10.34 val.: Naujausiais duomenimis, ties Kleboniškiu vanduo ėmė slūgti. Tačiau neatmetama, kad naujų ledų sangrūdų gali susidaryti bet kurioje kitoje Neries vietoje. Todėl Ekstremalių situacijų valdymo grupės posėdžio dalyviai tebesprendžia, kokią priemonę naudotų, jei vėl kiltų būtinybė išsklaidyti ledus. Telefonu Vidaus vandens kelių direkcijos vadovas Gintautas Labanauskas merui nurodė, kad tinkamo laivo, kuris galėtų prastumdyti ledų sangrūdas, jie neturi. Tad greičiausiai šis variantas bus atmestas, o pasirinktas sprogdinimas.

Posėdžio dalyviams nerimą kelia tai, kad ledai pasiekė Santaką ir juda Nemuno link. Todėl šioks toks pavojus kyla senamiesčiui ir Lampėdžiams.

Papildyta 10.51 val.: Posėdyje dalyvavusi metrologė siūlė neskubėti sprogdinti ledų sangrūdų Neryje ar Nemune. Pasak jos, per pastarąją parą vandens lygis Vilniuje, Neryje, pakilo apie metrą, bet ten nėra ledų sankaupų. Panaši situacija ir ties Jonava. Metrologės nuomone, esant tokiai situacijai ledų sangrūdos ties Kaunu natūraliai išsisklaidys.

Posėdžio dalyviams pateikti ir naujausi duomenys apie evakuotus žmones ir gyvūnus. Per parą Kaune ir rajone dėl potvynio grėsmės buvo evakuoti 49 suaugusieji, iš kurių viena besilaukianti moteris, viena – turinti negalią. Gelbėtojai evakavo ir 16 vaikų. Pagalbos prireikė ir gyvūnams: iš apsemtų valdų evakuoti 8 šunys ir katė, taip pat stirna. Pastarieji gyvūnai, anot Gyvūnų globėjų asociacijos narių, turėtų išsigelbėti patys, nes puikiai plaukia.

Ekstremalių situacijų valdymo grupės posėdžio nariai sutarė kol kas ledų sangrūdų nesprogdinti. „Budėsime ir stebėsime situaciją. Esant reikalui imsimės veiksmų“, – sakė Kauno miesto savivaldybės Civilinės saugos tarnybos viršininkas J.Griškevičius.

Papildyta 14 val.: Potvynis Kaune ir miesto prieigose esančiose gyvenvietėse rimsta. Tačiau Kauno apskrityje netrūksta vietų, kur vanduo kyla.

Kauno hidrologijos stoties viršininko Ričardo Bučinsko teigimu, vanduo Neryje, ties Kaunu, pamažu slūgsta. Tačiau ties Jonava situacija priešinga.

Nuo 8 val. iki 11 val., t. y. per tris valandas, vandens lygis Neryje, ties Jonava, pakilo 1,24 m ir dabar siekia 3,54 m. Ties Jonavos rajone esančia Betėgala susidaro ledų sangrūda. Reikia tikėtis, kad vanduo prasiplaus kelią ir potvynis neišplis“, – kalbėjo hidrometerologas R.Bučinskas. Dar grėsmingiau vandens lygis didėja Nevėžyje, ties Babtais.

12 val. vanduo šioje vietoje buvo pakilęs iki 7,19 m. Raudondvario seniūnas dabar turėtų stovėti prie Nevėžio, nes būtent Raudondvariui gresia potvynis“, – sakė Kauno hidrologijos stoties viršininkas.

Papildyta 14.35 val.: Apie potvynio grėsmę įspėtas Raudondvario seniūnas Tomas Gaidamonis ramino gyventojus, kad kol kas realaus pavojaus ženklų nėra. Pasak jo, neapsemtas net žemiausioje vietoje esantis Šilelio kaimas, todėl panikuoti tikrai nereikia. „Negąsdinkime žmonių. Jie įspėti, žino, kaip elgtis kilus potvyniui. O kol kas situacija normali“, – sakė Raudondvario seniūnas.

Papildyta 15.34 val.: Pasak Kauno rajono savivaldybės administracijos Civilinės ir darbų saugos vyriausiojo specialisto Antano Dagilio, Radikių ir Salių kaimuose patruliuoja viešosios tvarkos saugotojai. Visą ateinančią parą čia budės ir operatyvinės stebėjimo grupės nariai.

Pasak seniūno, gyventojai, kurie paryčiais buvo evakuoti ar evakavosi patys, grįžta į namus, likviduoja potvynio padarinius. Specialistai griežtai perspėja žmones, kurių namai buvo apsemti, nejungti elektros ir elektros prietaisų. Šiuo metu didžiausias dėmesys skiriamas Raudondvariui, nes gauta signalų, jog kyla vandens lygis Nevėžyje.

 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius