Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2013 09 17

Legendinė „Rotonda“ Gedimino kalno papėdėje: šeimininkai pasikeitė, tačiau plano ją gaivinti vis tiek nėra

Jau daugiau nei du dešimtmečius Gedimino kalno papėdėje Vilniuje apleista stovi vasaros kavinė „Rotonda“, iki šiol nesulaukianti geresnių laikų. Pastatas priklauso Vilniaus miesto savivaldybei, pastaraisiais metais pasikeitė jo nuomininkas, tačiau viskas liko kaip buvę. Kada galima būtų tikėtis „Rotondos“ atgimimo, kol kas nedrįsta prognozuoti niekas.
„Rotondos“ kavinė Vilniaus Gedimino kalno papėdėje
„Rotondos“ kavinė Vilniaus Gedimino kalno papėdėje / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Sovietų okupacijos metais klestėjusi ir lankytojų mėgta kavinė ištuštėjo apie 1992 metus. Dabar čia tik labai retais atvejais renkasi menininkai, vyksta literatūros kūrinių skaitymai.

„Rotondos“ pastatas priklauso Vilniaus miesto savivaldybei, jis stovi Vilniaus pilių kultūrinio rezervato teritorijoje. Pastatas buvo išnuomotas bendrovei „Gairė“, kurios direktorius Alfonsas Ambrazas dar 2011-ųjų birželį 15min.lt sakė turįs parengęs kavinės projektą, kainavusį apie 150 tūkst. Lt. Tačiau esą viskas sustojo, kai prasidėjo ekonominė krizė, kilo teisinių problemų dėl teritorijos. Pokyčių jis žadėjo pradėjus tvarkyti visą Sereikiškių parką (dabar – Bernardinų sodas). Tačiau parkas sutvarkytas, o kavinė – vis dar ne.

Šiuo metu „Rotondos“ pastatą nuomojasi bendrovė Vičiūnų restoranų grupė. Jos direktorius Gediminas Balnis tvirtino, kad kol kas atsakymo, ar bus imtasi kavinės rekonstrukcijos ir kada tai galėtų įvykti, jis neturi: „Dabar, kai atsidarė Bernardinų sodas, nagrinėjame, kaip kavinė įsikomponuoja į bendrą visumą, kaip keičiasi lankytojų srautai. Tačiau sprendimo, kada ką darysime, nėra. Ten nėra vandens, nėra nuotekų, labai viskas blogos būklės. Be to, tai yra kultūros paveldas, reikia išsaugoti, bet viskas labai apleista.“

Vičiūnų restoranų grupės vadovas kol kas negalėjo atsakyti, ar iš viso bus imtasi atnaujinti šią legendinę kavinę, nors tokių vilčių ir turi Vilniaus pilių kultūrinio rezervato direkcija. Esą ledai turėtų pajudėti, galbūt net kitąmet.

Pilių rezervato direktorė Audronė Kasperavičienė pasakojo, kad naujieji „Rotondos“ nuomininkai privalo jungtis prie B.Radvilaitės g. 6 pastato komunikacijos tinklų. Tačiau kol nėra sutvarkytas šitas pastatas, tol stringa ir kavinės rekonstrukcija, nors projektas suderintas jau prieš penkerius ar šešerius metus.

Rugsėjo pabaigoje-spalio pradžioje pastatysime stendus, kuriuose priminsime teritorijos istoriją, bus ir nuotraukų, norime sudominti žmones, – sakė A.Kasperavičienė.

„Rugsėjo pabaigoje-spalio pradžioje pagaminsime ir pastatysime stendus, kuriuose priminsime teritorijos istoriją, bus ir nuotraukų, norime sudominti žmones“, – apie artimiausius Vilniaus pilių kultūrinio rezervato direkcijos planus pasakojo A.Kasperavičienė.

Anot direktorės, rezervato direkcija norėtų, kad teritorija būtų tvarkoma greičiau, tačiau šiltasis sezonas baigėsi, tad ir „Rotondos“ atgaivinimas nusikelia bent iki pavasario. „Norime, kad kuo greičiau būtų viskas sutvarkyta. Įrengėme ir gėlyną, ir naujus suolus pastatėme, kiek galime, tiek tvarkomės. Nes mūsų biudžetas yra labai menkas, beveik viską darome savo jėgomis“, – teigė A.Kasperavičienė.

Okupacijos metais „Rotonda“ buvo alternatyvus statinys, pritaikytas parkui. Čia mėgo rinktis skulptoriai, dailininkai, Dailės instituto studentai, kurie gerdavo kavą ir kalbėdavosi gana laisvamaniškomis tam laikui temomis.

Vasaros kavinė „Rotonda“ buvo suprojektuota ir pastatyta 1954–1956 metais, jos autorius – architektas Gediminas Valiuškis. Statinys priklauso XX a. architektūros periodui, vadinamam pokario sovietine architektūra. Pastatas mūrinis, tinkuotas, vienaaukštis, po juo nėra rūsių, išsaugoti visi kultūriniai sluoksniai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius