Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2010 11 11

Legendinė „The Queen Symphony“ pirmą kartą skambės Kaune

Tai – koncertas, kuriame save gerbiantis žmogus turi apsilankyti – taip apie pirmą kartą Kaune vyksiantį projektą „The Queen Symphony“ kalba klausytojai. Šeštadienį, lapkričio 13-ąją, 19 val., Kauno halėje vieną populiariausių visų laikų simfoniją atliks Lietuvos valstybinis simfoninis orkestras, vadovaujamas dirigento Gintaro Rinkevičiaus. Kartu su juo scenoje pasirodys ir talentingos dirigento dukros – Saulė ir Rūta Rinkevičiūtės.
Dieviškos muzikos pakylėti
Lietuvos simfoninis orkestras ir vyr. dirigentas G.Rinkevičius (centre) / Tomo Kapočiaus nuotrauka

„The Queen Symphony“ - tai britų kompozitoriaus Tolga Kashifo sukurtas kūrinys pagal legendinės grupės „Queen“ ir jos lyderio Freddie Mercury dainas. Šešių įspūdingų dalių simfonija parašyta solistams, chorui ir orkestrui.

Organizatorių nuotr./Pianistė Rūra Rinkevičiūtė
Organizatorių nuotr./Pianistė Rūta Rinkevičiūtė

Kaune kūrinį atliks Lietuvos valstybinis simfoninis orkestras ir solistės – smuikininkė Saulė Rinkevičiūtė, pianistė Rūta Rinkevičiūtė, violončelininkė Vita Šiugždinienė, dainuos Kauno valstybinis choras (vadovas Petras Bingelis).

Nesunaikinamas DNR

Grupės „Queen“ siela, prieš devyniolika metų miręs F.Mercury (1946-1991) sakydavo, kad norėtų, jog žmonės savaip interpretuotų jo muziką. Tačiau pergroti „Queen“ ir su niekuo nesulyginamo grupės vokalisto atliktus kūrinius ryžtasi ne daugelis. Vis dėlto kompozitorius T.Kashif tam ryžosi, nusprendęs, jog šią muziką geriausiai atkurs simfoninis orkestras ir solistai.

Paklaustas, kodėl „Queen“ muzika aktuali ir dabar, praėjus ne vienam dešimtmečiui po grupės lyderio mirties, T.Kashif teigė, kad legendinės grupės muzika turi savotišką DNR, kurio nepakartos niekas.

Organizatorių nuotr./Dirigentas Gintaras  Rinkevičius
Organizatorių nuotr./Dirigentas Gintaras Rinkevičius

Pirmiausia tai – beribis „Queen“ melodijos pasaulis. Sujungti jų atliekamą roką su simfonija atrodo labai sudėtinga, tačiau T.Kashif tai pavyko. Neabejoti sėkme leidžia koncertai, kuriuose ši simfonija skamba atliekama skirtingų šalių muzikantų. Simfonijos įrašas Europos, JAV, Azijos klasikinės muzikos populiariausiųjų sąrašuose nuolat minimas iki šiol. Per pirmąjį atlikimą kūrinio klausėsi F.Mercury mama Jer Bulsara, „Queen“ būgnininkas Roger Taylor ir garsusis gitaristas Brian Mey. Po koncerto jie plojo atsistoję kartu su daugiau kaip 2000 kitų klausytojų Londono Royal Festival Hall koncertų salėje.

Sėkmė paskatino sukurti kitą simfoniją

Turkų kilmės kompozitoriui T.Kashif, gyvenančiam Didžiojoje Britanijoje, užsakymą sukurti simfoniją pagal legendinės grupės dainas pateikė EMI įrašų studija. „Queen“ nariams patiko kompozitoriaus idėja daryti ne „pliką“ dainų aranžuotę, o naudojant jų muziką, sukurti savitą, naują ir originalų kūrinį. Į kūrybinį procesą jie nesikišo, kompozitoriui palikę visišką laisvę. Tačiau, kaip jau buvo minėta, simfoniją įvertino puikiai.

Organizatorių nuotr./Smukininkė Saulė Rinkevičiūtė
Organizatorių nuotr./Smukininkė Saulė Rinkevičiūtė

„Daugeliu aspektų „Queen“ muzika yra tarp roko ir klasikinių žanrų: ji gali skambėti kaip rokas, tačiau paanalizavus pasirodo, kad jos branduolys turi reikšmingą ir labai stiprią tematinę bazę ir simfoninėms interpretacijoms, ir bet kokiam roko stiliaus kūriniui“, – teigė kompozitorius. „Queen“ simfoniją jis sukūrė per dvejus metus.

Vėliau, įkvėptas milžiniškos „The Queen Symphony“ sėkmės, T.Kashif aranžavo dar vienos legendinės roko grupės kūrybą. „The Genesis Suite“ premjera įvyko 2010 m. spalio 11 d. Koncerte Londono simfoniniam orkestrui dirigavo pats kompozitorius.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius