Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2017 03 13

Legionelioze apkrėsto namo gyventoja: vanduo pas mus visada buvo tik drungnas

Jau patvirtinta, kad Vilniuje trys žmonės mirė nuo legioneliozės, kurie užsikrėtė, nes karšto vandens sistemoje veisėsi legionelės. Vienas iš namų – naujos statybos daugiabutis Ladygos g. 3. Nuo legioneliozės mirė čia gyvenusi vyresnio amžiaus moteris, o jos kaimynai tvirtina: vanduo jų čiaupuose būdavo tik vos drungnas. Karštu jį vadinti gyventojai gali tik nuo praėjusio penktadienio.
Mergina duše
Užsikrėsti legionelioze galima prausiantis duše. / „Fotolia“ nuotr.

Moteris iš Ladygos g. 3 namo mirė praėjusią savaitę. Jau patvirtinta, kad ji sirgo legionelioze, kuria užsikrėsti galima įkvėpus legionelėmis užkrėsto vandens garų.

Karštesnis nuo penktadienio

Bendrovės „Adminsta“, kuri administruoja šį 2003-2004 m. statybos namą, direktorius Jonas Ūselis kaltės prisiimti dėl nelaimės neskuba. Esą bendrovė visada viską dariusi pagal galiojančius reikalavimus ir normas, tad vieši kaltinimai turės būti įrodyti teisme. Teismais jis grasina Nacionalinio visuomenės sveikatos centro specialistams.

Tačiau šiame name gyvenanti Diana 15min pasakojo, kad vanduo jų namuose niekada nebuvo karštas – tik drungnas, praustis tekdavo visada atsukus karšto vandens kraną iki pat galo. Todėl esą lyg ir stebėtis nėra kuo, kad nelaimė nutiko. „Bet moteris tai negyva“, – atsiduso Diana ir pasipiktino „Adminstos“ išsakomomis abejonėmis, kad moteris mirė galbūt ne nuo legioneliozės.

„Vanduo karštesnis tapo nuo penktadienio. Dabar jis tikrai karštas, ir spaudimas padidėjo. Akivaizdu, kad „Adminsta“ taupė mūsų sąskaita. Jeigu atsuki iki galo, tai jis karštas buvo. Bet lyginti su dabar net negalima, nes dabar vanduo beveik verdantis. Nes anksčiau ir iki galo atsukus kraną vanduo nebūdavo toks karštas, kaip dabar yra laikant kraną atsuktą per vidurį tarp karšto ir šalto“, – pasakojo gyventoja.

Pasigenda informacijos

Vanduo karštesnis tapo nuo penktadienio. Dabar jis tikrai karštas, ir spaudimas padidėjo. Akivaizdu, kad „Adminsta“ taupė mūsų sąskaita, – sakė gyventoja.

Nuo pat namo pastatymo čia gyvenanti moteris teigė, kad su administruojančia bendrove niekada nebuvo lengva susitarti bet kokiu klausimu. Pasirašydama su ja sutartį, Diana teigia dar pasiteiravusi – galbūt yra alternatyvų, tačiau išgirdo atsakymą, kad šį namą administruoti gali tik „Adminsta“. O problemų vis iškyla: kaimynams užpylus jos butą, moteris teigė ilgai negalėjusi išsikviesti avarinės tarnybos, net kilo įtarimų, kad darbuotojai buvo neblaivūs. Taip pat kiti kaimynai remonto metu sugadino vėdinimo sistemą, kuri nėra galutinai sutvarkyta iki šiol.

Šeima jau susiplanavo vizitą pas šeimos gydytoją, ketina pasidaryti tyrimus, ar neužsikrėtė legionelėmis.

Jokios informacijos, kad vandeniu jau naudotis yra saugu, name nėra. „Kaip pakabino penktadienį, kad bus daromas termošokas, keletą lapukų skelbimų lentoje, taip tie lapukai ir tebekaba, jog bus daroma kovo 11-12 dienomis ir dar kažkas kovo 13 dieną. O jokios papildomos informacijos neatsirado. Ir apskritai – jeigu anksčiau čia dar maišydavosi kažkoks kiemsargis, žalia uniforma apsirengęs, tai pastaruoju metu ir to nesimato“, – kalbėjo moteris.

Vilniuje penktadienį dėl legioneliozės paskelbta ekstremali situacija.

Skelbė internete

Savo interneto svetainėje „Adminsta“ dar penktadienį paskelbė, kad „remiantis pranešimais apie Legionella bakterijų aptikimą nuspręsta, kad UAB „Adminsta“ administruojamų daugiabučių namų tiekiamose karšto vandens sistemose yra padidinta karšto vandens temperatūra nuo 55 iki 59 laipsnių“. Taip pat pranešta, kad gyventojai turėtų sekti pranešimus, kada bus vykdoma legioneliozės prevencija, t. y. pakeliama karšto vandens temperatūra.

Wikimedia.org nuotr./Pro mikroskopą matomos Legionellaceae šeimos lazdelės
Wikimedia.org nuotr./Pro mikroskopą matomos Legionellaceae šeimos lazdelės

Šeštadienį puslapyje paskelbta, kad bendrovės administruojamuose namuose naudotis karštu vandeniu yra saugu. Nors tame pačiame pranešime teigiama, kad temperatūrinės dezinfekcijos dar tik bus atliekamos, o laboratoriniai tyrimai vykdomi nebent gyventojams pareikalavus.

Sekmadienį gyventojai irgi raminti: „Esame tikri, kad šiuo metu iki buto įvadinio ventilio tiekiama karšto vandens temperatūra yra 59 laipsnių, kuri pilnai atitinka higienos normą ir stabdo Legionella bakterijos dauginimąsi karšto vandens sistemoje.“

Užsikrečiama per vandens garus

Vilniuje patvirtinti jau trys atvejai, kai nuo šios ligos mirė žmonės.

Legioneliozė – plaučių uždegimo rūšis, kurią sukelia Legionella bakterijos. Šios ligos simptomai panašūs į gripo. Maždaug vienas iš dešimties susirgusiųjų šia liga miršta, ji ypač pavojinga žmonėms, kurių imunitetas nusilpęs, taip pat sergantiems lėtinėmis ligomis. Legionella bakterijos plinta per vandens dulksną (aerozolius), dažniausiai dėl netinkamai prižiūrimos ar sukonstruotos vandentiekio sistemos.

Legionella bakterijos dauginasi 20–50 laipsnių temperatūros vandenyje, o aukštesnėje nei 50 laipsnių temperatūroje bakterijos gyvuoja, tačiau nebesidaugina. Legionella bakterijos žūva, kai vandens temperatūra pakyla virš 65 laipsnių.

Norint panaikinti šias bakterijas, pirmiausia reikėtų padaryti terminį šoką, t.y., pakelti vandens temperatūrą, kad bakterijos žūtų. Arba valyti visą vandentiekio sistemą cheminiu būdu.

Vilniuje patvirtinti jau trys atvejai, kai nuo šios ligos mirė žmonės. Taršos Legionella bakterijomis atvejai nustatyti Ladygos g. 3, Tuskulėnų g. 5 ir Architektų g. 79 namuose.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius