-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2017 03 13

Legioneliozė Vilniuje: trys mirtys sėja vis didesnį nerimą, termošokas žadamas visuose namuose

Legioneliozės protrūkis Vilniaus mieste sėja vis didesnį nerimą. Praeitą savaitę paskelbta ekstremalioji situacija, kadangi užfiksuotos dvi mirtys nuo šios ligos ir nustatyti bent trys namai, kuriuose vanduo užkrėstas legionelėmis. Pirmadienį paaiškėjo, kad dar viena garbaus amžiaus moteris mirė. Svarstoma, kad profilaktiškai terminius šokus teks padaryti visuose sostinės daugiabučiuose.
Legionellaceae šeimos lazdelės
Legionellaceae šeimos lazdelės / Keyhealthcareblog.com nuotr.

Nacionalinio visuomenės sveikatos centro Vilniaus departamentas praėjusią savaitę pranešė apie du nustatytus taršos Legionella bakterijomis atvejus Vilniaus Žirmūnų Tuskulėnų g. 5 ir Ladygos g. 3 daugiabučiuose, dar vieno daugiabučio Lazdynuose, Architektų g., mėginiai tiriami, rezultatai bus žinomi maždaug kovo 16–18 dieną.

Ekstremali situacija – nuo penktadienio

Penktadienį Vilniaus savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotojas Arvydas Darulis paskelbė, kad Vilniuje skelbiama ekstremali situacija, kuri pirmiausia palies minėtus tris namus, bet galbūt bus tiriamas vanduo ir kituose daugiabučiuose.

Generalinė prokuratūra informavo, kad Nacionaliniam visuomenės sveikatos centrui patvirtinus susirgimo ir mirties nuo legioneliozės atvejus Vilniuje, pradėtas ikiteisminis tyrimas dėl neatsargaus gyvybės atėmimo.

Tačiau mirtys – jau trys: nuo šių bakterijų sukeltos ligos mirė dvi moterys ir vienas vyras. Tiesa, informacijos apie trečią mirusią moterį dar kol kas nėra daug. Esą tik žinoma, kad ji buvo užsikrėtusi legionelioze.

Ekstremalių situacijų komisija operacijų vadovu paskirtas Nacionalinio visuomenės sveikatos centro Vilniaus departamento direktoriaus pavaduotojas Raimondas Vaidginas po pirmadienį vykusio operacijų centro posėdžio kalbėjo, kad visuose trijuose namuose vykdomas trijų dienų terminis šokas. Tuskulėnų ir Ladygos gatvių namuose jis jau atliktas, Architektų g. – dar tęsiamas.

Galbūt tikrins visus namus

R.Vaidginas taip pat teigė, kad Energetikos inspekcija šiuo metu atlieka patikrinimą visuose trijuose objektuose – tikrina šilumos mazgus, pasiektas temperatūras ir kitus dalykus. Nuspręsta ir kelias dienas tikrinti, ar bakterijų šiuose namuose dar aptinkama, kas, pasak R.Vaidgino, privers šilumos sistemos prižiūrėtojus palaikyti pakankamą temperatūrą.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Tuskulėnų g. name nuo legioneliozės mirė moteris
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Tuskulėnų g. name nuo legioneliozės mirė moteris

„Dėl kitų namų klausimas buvo iškeltas. Turime siūlymą, kad operacijos vadovas pateiks siūlymą padaryti termošoką visuose miesto daugiabučiuose namuose. Tam reikia tam tikrų sąlygų, tai pasiūlys Ekstremalių situacijų komisija. Tai planuojame padaryti arba šiandien, arba rytoj ryte. Ekstremalių situacijų komisija apsispręs“, – teigė R.Vaidginas.

Tačiau R.Vaidginas ragino nepanikuoti – esą jeigu gretimame name ligos židinys rastas, visai nereiškia, kad ir kitame legionėlių bus. Anot specialisto, konkrečioje sistemoje bakterijos išplito, nes nebuvo palaikoma tinkama vandens temperatūra.

„Adminsta“ sako padariusi viską

Namų Tuskulėnų ir Ladygos g. šilumos sistemų prižiūrėtojos, bendrovės „Adminsta“ vadovai tvirtina, kad jie terminius šokus jau padarė, pirmieji patikrinimai parodė, kad bakterijų nebelikę, dabar dar laukiama pakartotinių.

Tačiau savo kaltės įmonė vis dėlto neįžvelgia ir tikina ketinanti gintis teisme dėl išgirstų priekaištų ir kaltinimų. Esą jiems kelia klausimų, kokiu būdu buvo nustatyta, nuo ko mirė tie žmonės, kaip buvo tiriamas vanduo ir t.t.

Nacionalinis visuomenės sveikatos centro Vilniaus departamento Visuomenės sveikatos saugos kontrolės skyriaus vedėja Asta Razmienė sako, legionelių galima rasti ne vieno namo šilumos sistemos vamzdyne, kadangi šie nėra sterilūs. Tačiau problemos prasideda tada, kai vanduo nėra tiekiamas pakankamai aukštos temperatūros ir bakterijos ima daugintis.

„Kai tik temperatūra joms yra palanki, jos ima daugintis. Tad jeigu name matoma, kad temperatūra yra netinkama, legionėlių gali atsirasti“, – kalbėjo A.Razmienė.

Pavojinga nusilpusiems

Legionella bakterijos dauginasi 20–50 laipsnių temperatūros vandenyje, žūva, kai vandens temperatūra pakyla virš 65 laipsnių.

Legioneliozė – plaučių uždegimo rūšis, kurią sukelia Legionella bakterijos. Šios ligos simptomai panašūs į gripo. Maždaug vienas iš dešimties susirgusiųjų šia liga miršta, ji ypač pavojinga žmonėms, kurių imunitetas nusilpęs, taip pat sergantiems lėtinėmis ligomis. Legionella bakterijos plinta per vandens dulksną (aerozolius), dažniausiai dėl netinkamai prižiūrimos ar sukonstruotos vandentiekio sistemos.

Legionella bakterijos dauginasi 20–50 laipsnių temperatūros vandenyje, o aukštesnėje nei 50 laipsnių temperatūroje bakterijos gyvuoja, tačiau nebesidaugina. Legionella bakterijos žūva, kai vandens temperatūra pakyla virš 65 laipsnių.

Norint panaikinti šias bakterijas, pirmiausia reikėtų padaryti terminį šoką, t.y. pakelti vandens temperatūrą, kad bakterijos žūtų. Arba valyti visą vandentiekio sistemą cheminiu būdu.

„Mano būsto“ daugiabučių namų administratoriai išplatino pranešimą, kad, reaguodami į Vilniaus savivaldybės paskelbtą ekstremalią padėtį, visuose savo prižiūrimuose namuose jau nuo penktadienio papildomai atliks karšto vandens sistemų „termošoką“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius