Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2013 01 21

Leidimo Kovo 11-ąją rengti eitynes Gedimino prospekte tautininkai grasina siekti per teismą

Lietuvių tautinio jaunimo sąjunga (LTJS) ir Lietuvių tautinis centras, negaunantys leidimo Kovo 11-ąją surengti tūkstantinių eitynių Vilniaus Gedimino prospekte, jo žada siekti per teismą.
Eitynių akimirka
Eitynių akimirka / Andriaus Vaitkevičiaus / 15min nuotr.

Organizacijų atstovus pasiekė sostinės savivaldybės atsakymas, kad leidimas eitynėms, turinčioms nacionalistinį atspalvį, vienoje iš pagrindinių miesto gatvių neduodamas. Bet kartu pasiūlyta renginį perkelti į Upės gatvę kitoje Neries pusėje.

„Pats oficialaus rašto dar nemačiau. Rytoj tuo užsiimsime. Manau, kad savaitės pabaigoje arba trečią prašymą rašysime, arba skundą teismui“, – pirmadienį portalui 15min.lt teigė sąjungos pirmininkas Julius Panka.

Tai buvo jau antras šių metų eitynių organizatorių prašymas, kurį atmetė savivaldybė. Pirmąkart jie prašė duoti leidimą renginiui kovo 11 d., 16 val., nurodė pageidaujamą maršrutą. Savivaldybė pateikė, anot J.Pankos, aptakų atsakymą – esą tuo metu toje vietoje vyks kitas renginys, jam bus pastatyta scena.

Pasitelkę teisininką, tautininkai prašymą pakartojo, tik be konkretaus laiko, ir pažymėjo galintys koreguoti savo planus, priklausomai nuo kitų renginių. „Galime prisiderinti ir žygiuoti kitu laiku 12 valandų ribose. O dėl Gedimino prospekto nenusileisime – 1800 metrų ilgio gatvėje galime visi išsitekti“, – samprotavo pašnekovas.

„Jei renginio organizavimo suderinti su Vilniaus miesto savivaldybe civilizuotai nepavyks, mūsų organizacijos nusiima bet kokią atsakomybę dėl nesuderinto renginio pasekmių, – anksčiau buvo įspėję LTJS atstovai. – Visa atsakomybė dėl galimų nesklandumų ar provokacijų tuomet tektų savivaldybei ir jos atstovei, Lenkų rinkimų akcijos politinei aktyvistei Editai Tamošiūnaitei.“

Prašyme nurodyta, kad eitynėse gali dalyvauti iki 5 tūkst. žmonių. Policija pernai suskaičiavo 3 tūkst. žygiavusiųjų prospektu ir šalia stovėjusių rėmėjų.

Tautiškai nusiteikę asmenys eitynes Gedimino prospekte Kovo 11-ąją organizuoja ne pirmus metus. Dėl nacionalistinių. rasistinių ir antisemitinių šūkių jos yra sulaukusios net užsienio žiniasklaidos dėmesio.

Gedimino prospektas neprieinamas tapo ir homoseksualų eitynių organizatoriams – esą dėl saugumo. Kaip jau buvo skelbta, renginio „Baltic Pride“ organizatoriams taip pat pasiūlyta liepos pabaigoje žygiuoti Upės gatve, kur panašios eitynės vyko 2010-aisiais. Šių eitynių organizatoriai irgi svarsto galimybę kreiptis į teismą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius