Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2022 05 15 /15:51

Leidimo švęsti Vilniuje negavę „maršininkai“ susirinko į privačią sodybą Kauno rajone

Pernai apie 10 tūkst. žmonių Vilniuje surinkęs šeimų maršas šiemet Tarptautinę šeimos dieną minėti susirinko „uždarai“ – privačioje kaimo turizmo sodyboje Jadagonyse Kauno rajone. Organizatorių – Lietuvos šeimų sąjūdį – tokių veiksmų imtis privertė Vilniaus miesto savivaldybė, atšaukusi anksčiau suderintą leidimą susiburti Vingio parke.
Didysis šeimos gynimo maršas
Didysis šeimos gynimo maršas / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.

Sekmadienio popietę Jadagonių kaime Kauno rajone veikiančioje „Pušyno poilsiavietėje“ rengiamas antrasis Didžiuoju šeimos gynimo maršu pavadintas renginys, į kurį dalyviai automobilių kolonomis bei autobusais suvažiuoja iš visos Lietuvos.

Kiek dalyvių tiksliai laukiama, organizatoriai tikino nenumanantys.

Iš anksto buvo pranešta, kad dalis Lietuvos žiniasklaidos priemonių, dėl neva jų siekio diskredituoti Didįjį šeimos gynimo maršą ir patirtų papildomų išlaidų, šiame privačiame renginyje galės dalyvauti tik iš anksto sumokėję akreditacijos mokestį – 1 tūkst. eurų.

Išsakytos viešai ir renginio taisyklės: atributiką, transparantus naudoti tik išskirtinai tautiniais motyvais. Prašyta nekelti priešiškų valstybių ir organizacijų vėliavų, simbolikos, neskanduoti politinių šūkių, nereikšti politinės agitacijos, nesiimti kitokių veiksmų, susijusių su politinių partijų reklamavimu, nekurstyti nesantaikos, nenaudoti reklaminės medžiagos, kuri būtų įžeidžianti ar skatinanti neapykantą.

Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./Didysis šeimos gynimo maršas
Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./Didysis šeimos gynimo maršas

Nori pokyčių

Apie 200 metrų nuo renginio vietos budėjo policijos pareigūnų ekipažas.

Prasidėjus šventei, prie scenos buvo susirinkę apie 500 žmonių. Dalis dalyvių vėlavo dėl eismo spūsties siaurame keliuke link sodybos. Skaičiuojama, kad iš viso renginyje apsilankė iki tūkstančio žmonių.

Iš Vilkijos atvykę Arnoldas ir Laima Jatautai BNS sakė atvažiavę į renginį, nes yra susirūpinę dėl esamos situacijos valstybėje, reiškė palaikymą tradicinėms vertybėms.

„Tikimės, kad pagaliau Lietuva pabus, nes apsidairius aplink, ką mes turime valdžioje, kas yra šeima, tai yra sutrypta“, – sakė 53-ejų padalinio vadovas A.Jatautas.

Pasak jo, susirinkusieji nori pokyčių, kad Lietuva klestėtų.

„Laisvės mes nebeturime. Kur mūsų laisvė, jeigu žmogus nebegali išreikšti savo nuomonės?“ – klausė 49-erių darbininkė L.Jatautienė.

Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./Didysis šeimos gynimo maršas
Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./Didysis šeimos gynimo maršas

Vyras teigė, kad skirtingas nuomones turintys žmonės turėtų tarpusavyje „gražiai sutarti“, o ne vienas kitam klijuoti etiketes.

„Kas yra šeima? Šeima susideda pirmiausia iš vyro ir moters. Kokia kita šeima?“ – BNS kalbėjo L.Jatautienė.

„Ko jie nori? Vaikų? Vaikai susideda iš vyro ir moters. Tegu ima šuniukus, kačiukus ir vaidina tėvus“, – teigė ji.

Garliavoje, Kauno rajone, gyvenantis 42-ejų šaltkalvis Jonas Viktoravičius tvirtino atvykęs dėl šventės. Jis sakė, kad į Vingio parką Vilniuje važiavęs nebūtų.

Vis dėlto garliaviškis teigė palaikantis ir vertybes, už kurias pasisako renginio organizatoriai.

„Lietuvoje dabar biškį darosi bardakas. Teisės – vieniems galima, kitiems – negalima“, – kalbėjo vyras

Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./Didysis šeimos gynimo maršas
Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./Didysis šeimos gynimo maršas

Koncertavo žymus smuikininkas

Artūro Orlausko vedamas renginys pradėtas Lietuvos himno giedojimu – akomponavo smuikininkas Vilhelmas Čepinskis. Kartu su žmona jis sugrojo liaudies dainą, nes, pasak renginio organizatorių, jaunimas jau spėjo jas pamiršti.

Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./Didysis šeimos gynimo maršas
Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./Didysis šeimos gynimo maršas

Vėliau tylos minute pagerbtas prieš 50 metų Laisvės alėjoje susideginęs 19-metis Romas Kalanta.

„Kaip bebūtų graudu, šiandien mes vėl turime šaukti „Laisvę Lietuvai!““, – prisiminęs paskutinį R.Kalantos šūkį patikino A.Orlauskas.

Kalbą apie tai, „iš kur atsiranda“ vaikai, rėžė ir Lietuvos tėvų forumo narys Darius Trečiakauskas, patikinęs, kad vaikai dviejų vyrų ar dviejų moterų poroje negimsta.

Scenoje skambėjusių kalbų metu netrūko kritikos dabartinei valdžiai, užsiminta ir apie karą Ukrainoje, per prievartą brukamus skiepus, Eurovizijoje Lietuvai atstovavusi Monika Liu vadinta „tikra moterimi“, nes dainavo lietuvių kalba.

Kalbantieji tikino, kad šalis yra nustekenta, kad šiuo metu egzistuoja dvi Lietuvos, o valdžioje – „bolševikai“, tradicinė šeima tapusi mažuma, marginalais.

Nuo scenos dėkojo Lietuvai už priėmimą ukrainietis Serhijus iš Mariupolio, taip pat pasisakantis už tradicinę šeimą. Grėsmę jai teigė jaučiantis ir buvęs Lietuvos kariuomenės vadas, atsargos generolas leitenantas Valdas Tutkus.

Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./Didysis šeimos gynimo maršas
Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./Didysis šeimos gynimo maršas

Kvietimas burti komitetus savivaldos rinkimams

Lietuvos šeimų sąjūdžio atstovai taip pat ragino dalyvius kurti visuomeninius komitetus artėjantiems savivaldos rinkimams.

„Artėja savivaldos rinkimai. Savivalda yra būtent ta sritis, kur sprendžiami pagrindiniai šeimos, žmogaus, kasdieninio gyvenimo klausimai. Būtent nuo savivaldos gali ir turi būti pradėtas valstybės susigrąžinimo ir atnaujinimo darbas“, – į renginio dalyvius kreipėsi Lietuvos šeimų sąjūdžio koordinatorė Vitolda Račkova.

Šeimų sąjūdžio atstovė ragino steigti rinkimų komitetus ir kviesti juose dalyvauti „žymius ir gerbiamus, neabejingus savo savivaldybės žmones“.

Kaip BNS prieš renginį sakė asociacijos Lietuvos šeimų sąjūdis vadovas Raimondas Grinevičius, komitetus organizacijos atstovai steigs ten, kur jų žmonės „yra pajėgūs ir kompetentingi“, o kitur ieškos, ką paremti.

„Kai kuriuose savivaldybėse jau yra jie susikūrę, susitvarkę, pasiruošę. Kur neturime savo savivaldybėse, ieškosime, ką remti“, – BNS teigė jis.

Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./Didysis šeimos gynimo maršas
Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./Didysis šeimos gynimo maršas

Reikalavo nesvarstyti įstatymų, išslaptinti KGB bendradarbius

Galiausiai pagarsintas renginio dalyvių kreipimasis, kuriuo palaikomos šalies šeimos, smerkiamas Rusijos karas Ukrainoje, Lietuvos valdžia, kuri neva persekioja kritikus, nepagrįstai riboja laisves.

Taip pat kreipimęsi reikalaujama užtikrinti konstitucinę susirinkimų laisvę, pakeičiant Susirinkimų įstatymą, kad visi ginčai dėl susirinkimų suderinimų būtų išsprendžiami iki renginio datos.

Maršo dalyviai reikalavo neįvesti naujų mokesčių, spręsti dėl pridėtinės vertės mokesčio maistui ir akcizo degalams sumažinimo bei nesvarstyti ir išbraukti iš Seimo darbotvarkės Partnerystės įstatymą, Nepilnamečių apsaugos nuo neigiamo viešosios informacijos poveikio įstatymo pakeitimą, paliekant draudimą, susijusį su informacija apie netradicinę seksualinę orientaciją.

Taip pat reikalauta nesvarstyti narkotikų dekriminalizavimo, atsisakyti planų ratifikuoti Stambulo konvenciją.

Taip pat kreipimesi reikalauta „nedelsiant svarstyti ir pakeisti“ įstatymus taip, kad būtų paskelbti visų KGB bendradarbių sąrašai.

Susirinkusieji kiekvieną iš šių punktų patvirtino skanduote „pritariu“ ir plojimais.

Renginyje pasisakė ir Latvijos „Pro-family“ atstovas, patikinęs, kad jo šalyje Partnerystės įstatymas jau priimtas, bet kova, neva, nebaigta.

Kalbos užtruko apie 1,5 val., tuomet prasidėjo koncertinė pramoginė programa. Joje koncertuoja Rimas Liorančas, Kęstutis Jablonskis ir kt.

Įsibėgėjus renginiui, Kauno apskrities policija informavo, jokių pranešimų apie pažeidimus ar galimas provokacijas negavusi.

Negavo leidimo rinktis Vingio parke

Prieš metus „maršininkai“ rinkosi Vilniaus Vingio parke, tūkstančiai išreiškė protestą prieš liberalių politikų siūlymus ratifikuoti vadinamąją Stambulo konvenciją, priimti tos pačios lyties porų partnerystę reglamentuojantį įstatymą ir kitas iniciatyvas, kurios, jų teigimu, nukreiptos prieš tradicinę šeimą.

Organizatoriai teigia besipriešinantys valdančiosios daugumos iniciatyvoms, kurias laiko prieštaraujančiomis Konstitucijai, socialinių lyčių koncepcijos diegimui švietimo įstaigose. Pasak jų, svarstomos iniciatyvos prieštarautų konstituciniam principui, leidžiančiam tėvams auklėti vaikus pagal savo įsitikinimus.

Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./Didysis šeimos gynimo maršas
Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./Didysis šeimos gynimo maršas

Tikėtasi šiemet vėl rinktis Vingio parke – su sostinės savivaldybe leidimas buvo suderintas dar sausį, tačiau vėliau jis buvo atšauktas.

Lietuvos šeimų sąjūdžiui teko keisti planus ir šventę organizuoti privačioje sodyboje Kauno rajone. Paskelbus sodybos pavadinimą, pasak organizatorių, poilsiavietės šeimininkams teko patirti milžinišką spaudimą ir puolimą, tad nuskambėjo viešas raginimas juos palaikyti.

Sodybos savininkei buvo įteikta knyga su visomis Lietuvos Respublikos Konstitucijomis.

A.Orlauskas tikino, kad ne vienas paslaugos teikėjas atsisakė atvykti dirbti į jų organizuojamą renginį.

Organizuodamas antrąjį renginį, Lietuvos šeimų sąjūdis tikino, kad nors Didžiajame šeimos gynimo marše 2021-aisiais visi pajuto savitarpio pagalbos, meilės, vienybės ir tiesos jėgą, pakilo stipri, graži, atsakinga už save ir jauna Lietuva – mamos ir tėčiai su vaikais ant rankų, pavyko pristabdyti globalizmo, genderizmo, tradicijų ir konstitucinių teisių naikintojų planus, pagrindiniai reikalavimai – paleisti Vyriausybę ir laikytis Konstitucijos, vis dar yra ignoruojami.

Paskelbę apie rengiamą antrąjį Didįjį šeimos gynimo maršą, organizatoriai ragino pakilti ir toliau telktis kovai už šeimą, Tautą, garbingą istoriją, nepakartojamą kalbą, Konstituciją ir tikrąją demokratiją.

Lietuvos šeimų sąjūdžio vadovas R.Grinevičius BNS teigė, kad Vingio parke būtų pavykę neabejotinai surinkti daugiau žmonių, nes dalis nevyko bijodami, jog nebus, kur pasistatyti automobilio.

„Tikiuosi, jeigu teismą laimėsime prašysime gerbiamo mero, kad padengtų šitas išlaidas“, – sakė jis, pabrėždamas, kad dėl Vilniaus savivaldybės sprendimo asociacija patyrė papildomų išlaidų.

Be to, R.Grinevičius atkreipė dėmesį, kad šiemet renginiai, skirti šeimai, vyksta apie 17 savivaldybių.

Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./Didysis šeimos gynimo maršas
Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./Didysis šeimos gynimo maršas

Reiškia palaikymą įvairioms šeimoms

Pernai Vingio parke vykstant Didžiajam šeimos gynimo maršui, sostinėje panašiu metu vykdytos trys akcijos, nukreiptos prieš jį.

Šiemet Tarptautinės šeimos proga Katedros aikštėje Vilniuje „Mamų už LGBTQ+“ organizuojama šventė „Visos šeimos svarbios“, kuria siekiama išreikšti palaikymą įvairioms šeimoms. Organizatoriai kviečiai žmones „švęsti meilę, įvairovę ir buvimą kartu“, o šventės metu raginama sudalyvauti meninėje instaliacijoje – jos dalyviai susikibs rankomis ir susijungs į saugumą simbolizuojantį ratą.

Lukas Balandis / BNS nuotr./Rasa Račienė
Lukas Balandis / BNS nuotr./Rasa Račienė

„Pastaraisiais metais visuomenėje matėme labai daug susipriešinimo, neapykantos, pykčio, kuris nekuria nieko gero. Mes per dažnai kalbame apie tai, kas mus skiria, bet per mažai ieškome, kas mus jungia ir vienija. Todėl norėjosi surengti renginį, kuris būtų skirtas visoms šeimoms – gyvenančioms santuokoje ir ne, auginančioms vaikus ir jų neturinčioms, vienišiems tėvams, vienalytėms poroms ar anūkus auginantiems seneliams“, – teigė viena iš asociacijos „Mamos už LGBTQ+ vaikus“ įkūrėjų Rasa Račienė.

Pasak jos, renginys taip pat skirtas atkreipti dėmesį ir į LGBTQ+ bendruomenės problemas bei priminti politikams, kad vis dar nėra išspręstas Partnerystės įstatymo klausimas.

Spalvingoje šventėje, prasidedančioje 14 valandą, susirinkusiųjų laukia ne tik žinomų atlikėjų pasirodymai, žymių Lietuvoje nuomonės formuotojų pasisakymai, bet ir atviri pokalbiai, diskusijos, erdvės ir pramogos vaikams.

Apie dalyvavimą šventėje pranešė ir ministrė pirmininkė Ingrida Šimonytė bei Seimo pirmininkė Viktorija Čmilytė-Nielsen.

Daugiau skaitykite čia.

Ši šventė neliko nepastebėta Lietuvos šeimų sąjūdžio, kuris tai pavadino besitęsiančiomis patyčiomis iš tradicinių vertybių, prigimtinės šeimos ir konstitucinių piliečių teisių.

„Lietuvos teritoriją laikinai administruojantys asmenys imasi grubaus teisinio nihilizmo ir dvigubų standartų taikymo, šiurkščiai pažeisdami konstitucines piliečių teises ir laisves, – tai, kad Vilniaus miesto savivaldybė jiems neišdavė leidimo organizuoti Didžiojo šeimos gynimo maršo Vilniuje, o leido šventę rengti asociacijai „Mamos už LGBTQ+ vaikus“, įvertino Lietuvos šeimų sąjūdis. – Valdantieji galvoja, kad Lietuvos šeimų sąjūdis, nubaustas didžiulėmis baudomis už Didįjį šeimos gynimo maršą 2021 (vyko teismai dėl autorinių teisių pažeidimų šventės metu – aut. past.), kurios dar nebaigtos mokėti, tiesiog nebeturės renginiui lėšų. Jie tikisi, kad Lietuvos žmonės susitaikė su viskuo, išsigando, tylės ir ištvers tolesnes patyčias iš savo šeimų, savo vaikų ir savo valstybės ateities.“

Surengė ne vieną mitingą

Didysis šeimos gynimo maršas vertinamas nevienareikšmiai.

15min primena, kad pernai prieš pirmąjį Didįjį šeimos gynimo maršą jo rengėjai pasižymėjo savo pareiškimais. Štai protesto akcijos vedėju ir scenaristu įvardintas A.Orlauskas grasino „nušluoti „nafig“ visą tą Seimą“, parlamentarus vadino necenzūriniu žodžiu, ragina apsupti Seimą, kol šis nepaklus reikalavimams.

Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./A.Orlauskas
Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./A.Orlauskas

Kilo klausimų ir dėl pačio renginio legalumo – leidimas buvo išduotas 7 tūkst. žmonių mitingo akcijai, nors pagal tuo metu galiojusias taisykles renginiuose galėjo dalyvauti ne daugiau nei 150 žmonių. Vilniaus miesto savivaldybė tuomet teisinosi, kad šiai akcijai karantino nutarimas dėl renginių negalėjo būti taikomas, nes formaliai tai nebuvo laikoma renginiu.

Pasipiktinimą reiškė ir kai kurie atlikėjai, be kurių sutikimo maršo dalyvių palydėtuvėse skambėjo autoriniai kūriniai.

Iškart po šio renginio Lietuvos šeimų sąjūdis paskelbė norintis birželį organizuoti dar vieną mitingą prie Seimo ir Vyriausybės, tačiau Vilniaus savivaldybė tam jau nesuteikė leidimo. Tuomet sostinės meras Remigijus Šimašius norimą suorganizuoti renginį pavadino „politiniu festivaliu“.

Nepaisant su Vilniaus miesto savivaldybe nesuderinto leidimo, „maršininkai“ tris dienas rinkosi prie Seimo, Vyriausybės ir Seimo rūmų.

Pernai gruodį Lietuvos šeimų sąjūdžio šalininkai jau mitingavo prie Seimo prieš privalomąjį darbuotojų testavimą dėl COVID-19 jų pačių lėšomis, galimybių pasą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius