-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2016 10 23 /21:04

Gabrielius Landsbergis: Ramūnas Karbauskis elgėsi taip, lyg norėtų sužlugdyti derybas dėl koalicijos

Tėvynės sąjungos – Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) štabe – laukimo nuotaikos. O laukti yra ko. Ne tik antrojo Seimo rinkimų turo rezultatų, bet ir tolesnių vakaro įvykių, kurie gali nulemti, kas laukia partijos – valdžios vairas ar dar ketveri metai opozicijoje.
Gabrielius Landsbergis
Gabrielius Landsbergis / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Pirmąjį turą nedidele persvara prieš Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungą (LVŽS) laimėjusi TS-LKD pergalės dar nešvenčia.

Konservatorių štabe jau yra partijos lyderis Gabrielius Landsbergis, vietą Seime vienmandatėje Antakalnio apygardoje prieš dvi savaites užsitikrinusi Ingrida Šimonytė ir, kol kas, gana kuklus būrys politikų. Tarp jų – ir naujieji partijos veidai Vytautas Kernagis ar Tadas Langaitis, ir senbuviai Arvydas Anušauskas, Vytautas Juozapaitis.

Palyginti su minia, sostinės restorane „Green Hall“ susirinkusia prieš dvi savaites, antro turo rezultatų laukimą konservatoriai pradėjo palyginti kukliomis pajėgomis.

VIDEO: Nuotaikos konservatorių rinkimų štabe

Su socdemais – nebent prie pirmininko Palucko

TS-LKD lyderis Gabrielius Landsbergis pirmiausiai sulaukė klausimų apie LVŽS lyderių retoriką. Čia jis nepagailėjo kritikos Ramūno Karbauskio elgesiui, o Saulių Skvernelį gyrė.

„S.Skvernelis atrodo kaip žmogus, kuris nori derėtis ir ateina su mintimi, kad jis nori pasiekti rezultatą, kuris būtų geriausias Lietuvai. Ramūnas Karbauskis atrodė kaip žmogus, kuris nori padaryti viską, kad derybos nepavyktų“, – įgėlė G.Landsbergis.

VIDEO: G.Landsbergis: „R.Karbauskis atrodė kaip žmogus, kuris nori padaryti viską, kad derybos nepavyktų“

Kalbėdamas apie galimus koalicijos variantus, TS-LKD pirmininkas pakartojo nematantis galimybių dirbti su socialdemokratais. Esą apie tai būtų galima galvoti, jei partijos lyderiu taptų Vilniaus vicemeras Gintautas Paluckas.

Grįždamas prie dialogo apie R.Karbauskį, TS-LKD lyderis teigė pasigendantis tam tikrų diplomatiškumo savybių. Esą R.Karbauskiui ir S.Skverneliui bus sunku dirbti išvien.

„Kalbant apie R.Karbauskio tam tikrus pasisakymus, jie man dažniau leidžia manyti apie šiek tiek skirtingą kultūrinę erdvę, iš kurios mes ateiname. Ir galbūt diplomatiškumo tam tikrus niuansus. Na, aš sau neleisčiau taip pasakyti apie galbūt galimą koalicijos partnerį“, – teigė G.Landsbergis.

„Aš manau, kad S.Skvernelis su R.Karbauskiu turės sudėtingą laiką dabar. Bet palikim tai jiems“, – pridūrė politikas.

Paklaustas, ar su S.Skverneliu derėsis atskirai nuo R.Karbauskio, konservatorių lyderis nuo tiesaus atsakymo susilaikė. „Čia jie turi nuspręsti patys“, – nusijuokė G.Landsbergis.

Atsakydamas į R.Karbauskio ultimatumą dėl liberalų nedalyvavimo koalicijoje, G.Landsbergis pakartojo sieksiantis, kad liberalai būtų valdžioje.

Daugelyje vienmandačių apygardų konservatorių kandidatams teko grumtis būtent su LVŽS politikais. Be to, paskutinėmis dienomis LVŽS lyderis Ramūnas Karbauskis pratrūko aštria retorika, negalėdamas kritikos konservatoriams ir netgi leptelėdamas, kad TS-LKD koalicijoje matomi liberalai jam yra nepriimtini – esą mieliau jis į vieną valtį liptų su Lietuvos lenkų rinkimų akcija.

Beveik neabejotina, kad būtent LVŽS pasirinkimas nulems, kaip atrodys nauja valdančioji dauguma. Aistras gesinti bando tik „valstiečių“ sąrašo lyderis Saulius Skvernelis, vis kartojantis, kad nesako „ne“ jokiems naujos valdžios dėlionės variantams.

Antrajame ture TS-LKD ir LVŽS turėjo beveik tiek pat kandidatų. Antrasis turas neabejotinai nulems rinkimų laimėtoją. Bet ar tas laimėtojas stovės prie naujosios Vyriausybės vairo – vis dar atviras klausimas.

Vytautas Landsbergis: LVŽS turi du „profesorius“

Į partijos štabą atvykęs konservatorių patriarchas Vytautas Landsbergis į didesnes prognozes kol kas nesileido.

„Mes visi tikimės permainų. Ir, žinoma, permainų į gera. Vienas dalykas – ko žmonės tikisi. Kitas – kaip kada išeina“, – žurnalistams teigė V.Landsbergis.

Būsimos koalicijos formavimą jis pakrikštijo „trečiuoju rinkimų ratu“. Komentuodamas galimas TS-LKD koalicijos su LVŽS perspektyvas, jis pirmiausiai išskyrė vienas kitam prieštaraujančius „valstiečių“ lyderių pasisakymus.

„Aš nežinau, kokia yra jų retorika. Yra turbūt du retorikos profesoriai, kurių retorika yra skirtinga. Ir kuri yra tikroji retorika – aš nežinau“, – tęsė jis.

Paklaustas, ar supranta LVŽS politinę ideologiją, jis atsakė klausimu. „O jūs suprantate? Tai ko jūs iš manęs reikalaujate?“ – nusijuokė V.Landsbergis.

TS-LKD patriarchas „valstiečius“ vadina „pusiau populistine“ politine jėga, kurią rinkosi iš tradicinių populistinių partijų perbėgę rinkėjai.

VIDEO: Vytautas Landsbergis: „Įvairiais atvejais ne visai aišku kas už ko stovi“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius