Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2010 06 30

Lengvatą centralizuotam šildymui ateityje keis tikslinė parama

Skirtingo šilumos vartotojų apmokestinimo ateityje neliks – pridėtinės vertės mokesčio (PVM) lengvata centralizuotai tiekiamam šildymui turės būti pakeista tiksline parama socialiai remtiniems žmonėms.
Lietuviai vis dar vangiai domisi efektyviu šilumos taupymu.
Šildymas / Tomo Urbelionio/BFL nuotr.

„Lengvata centralizuotai tiekiamam šildymui neskatina efektyvaus vartojimo, taikoma lengvata importui, ji didina einamosios sąskaitos deficitą. Jos laikinas išlaikymas grindžiamas tik tuo, kad Lietuvoje dominuoja seni nerenovuoti daugiabučiai, kuriuose sunaudojama daug šilumos energijos, o gyventojai neturi galimybės lanksčiau pasirinkti šildymo būdų“, – „Lietuvos žinioms“ teigė finansų ministrės Ingridos Šimonytės patarėja visuomenės informavimo klausimais Giedrė Balčytytė.

Pasak jos, taikyti lengvatinį PVM tarifą centralizuotam šildymui tiekti Europos Sąjungos valstybėms narėms buvo suteikta tik nuo 2006 metų ir tik tuo atveju, jeigu nekyla konkurencijos iškraipymo grėsmės.

„Europos Komisija, atsižvelgdama į Lietuvos pateiktą informaciją apie šildymui naudojamus technologiškai vienas kitą galinčius pakeisti produktus, konstatavo, kad dėl techninių galimybių ir gerokai didesnių centralizuotai tiekiamos šilumos energijos kainų, net jai pritaikius lengvatinį PVM tarifą, konkurencijos iškraipymo grėsmės nėra, ir suteikė Lietuvai teisę centralizuotai tiekiant šilumą taikyti lengvatinį PVM tarifą“, – sakė G.Balčytytė.

Pasak jos, Lietuvoje siekiant mažesnio energijos išteklių sunaudojimo pasirinkta daugiabučių renovacija, ji esą suteikia galimybę mažinti centralizuotai tiekiamo šildymo kainą.

Anot Finansų ministerijos atstovės, taikyti lengvatą yra laikinas sprendimas, nes pati lengvata stokoja tikslingumo, nes iš biudžeto subsidijuojami visi – ir tie, kurie pagal gaunamas pajamas galėtų mokėti visą kainą, ir tie, kurie didelę dalį pajamų skiria centralizuoto šildymo sąskaitoms apmokėti.

„Per metus dėl šios lengvatos biudžetas netenka apie 160 mln. litų. Peržiūrėjus paramos teikimo sistemas, matyti, kad tikslinei paramai užtektų kur kas mažesnių lėšų“, – sakė finansų ministrės patarėja.

Kiek pinigų dėl skirtingų PVM tarifų savo būstus šildydami gyventojai sumoka valstybei už tai, kad jų namų renovuoti nereikia, Finansų ministerija neskaičiuoja.

Centralizuotai tiekiamai šilumai taikomas 9 proc. lengvatinis PVM tarifas, o gamtinėmis dujomis namus šildantys gyventojai moka 21 proc. PVM.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius