Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2019 11 09

Lenką žurnalistą nustebino Lietuvos ambasadoriaus Azerbaidžane E.Naviko grubumas

Į Azerbaidžaną šią savaitę nuvykusi Seimo pirmininko Viktoro Pranckiečio vadovaujama delegacija bent jau viešai apie šioje šalyje areštuojamus opozicijos politikus, kalinamus žurnalistus ir mindomas žmogaus teises nekalbėjo. Kai vienas lenkas žurnalistas nusprendė tiesiai paklausti, ar šios jautrios temos vis dėlto buvo aptartos, jis sulaukė netikėtos Lietuvos ambasadoriaus Baku Egidijaus Naviko reakcijos. Užsienio reikalų ministerija pripažino diplomato klaidą.
Egidijus Navikas
Egidijus Navikas / „Twitter“ nuotr.

Apie Baltijos šalis rašančio Lenkijos leidinio „Przeglad Baltycki“ žurnalistą Dominiką Wilczewskį sudomino E.Naviko žinutė tinkle „Twitter“, kurioje diplomatas išreiškė viltį, kad dvišaliai Lietuvos ir Azerbaidžano santykiai gerės.

E.Navikas toje pačioje žinutėje pasidalino Lietuvos ambasados Baku paskelbta nuotrauka iš V.Pranckiečio ir jo vadovaujamą delegaciją priėmusių Azerbaidžano pareigūnų susitikimo. Vizitas vyko lapkričio 6–7 dienomis.

Anglišku prierašu prie nuotraukos džiaugiamasi „vaisingomis diskusijomis“ ir teigiama, kad „išskirtinis dėmesys skiriamas ekonominiam bendradarbiavimui“.

D.Wilczewskis teigia nutaręs E.Naviko paklausti, ar per susitikimą nebuvo aptartos žmogaus teisės, kurios, daugelio tarptautinių organizacijų vertinimu, autoritariniame Azerbaidžane paminamos.

Čia nevyksta laisvi rinkimai, opozicija smaugiama, o nepriklausomi žurnalistai, kurių ir taip beveik nėra, persekiojami.

Žurnalistas D.Wilczewskis paminėjo konkretų nepriklausomo žurnalisto Afgano Muchtarlio atvejį. A.Muchtarlis nuo 2013 metų gyveno tremtyje – Sakartvele, bet 2017-aisiais Tbilisyje dingo.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Afganas Muchtarli
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Afganas Muchtarli

Paaiškėjo, kad jis buvo pagrobtas ir po kelių valandų atsidūrė Baku. „Amnesty International“ laiko A.Muchtarlį „sąžinės kaliniu“.

Energijos išteklių turtingo Azerbaidžano pareigūnai sulaukia tarptautinės bendruomenės priekaištų dėl prezidento I.Alijevo kritikų persekiojimo ir kalinimo, bet prezidentas tokius kaltinimus neigia.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Ilhamas Alijevas
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Ilhamas Alijevas

„Ponas ambasadorius galėjo patvirtinti, paneigti, visiškai mano klausimą ignoruoti arba net diplomatiškai pasiųsti mane“, – feisbuke rašo D.Wilczewskis ir atskleidžia, kad E.Navikas visgi sureagavo – tviteryje žurnalistui parašė privačią žinutę.

„Gal turėčiau atsiųsti jums susitikimų ataskaitas???!!!“ – angliškai į žurnalistą kreipėsi ambasadorius.

„Manau, kad užtektų paprasto „taip“, „ne“ arba „tai ne jūsų reikalas“, bet jei norite atsiųsti ataskaitą, prašom!“ – E.Navikui atsakė D.Wilczewskis.

Diplomatas dar kartą angliškai prašė: „Gerbkite bent jau save, jei negerbiate kitų.“

O kai D.Wilczewskis parašė, kad visada kreipiasi į Lietuvos diplomatus su pagarba, ir palinkėjo E.Navikui sėkmės naujose pareigose bei „daug vaisingų susitikimų“ su Azerbaidžano valdžios atstovais, ambasadorius jau lietuviškai atsakė: „Jeigu Jums tai atrodo „su pagarba“, tai siūlau pakartoti pradinę mokyklą.“

„Twitter“ nuotr./Dominiko Wilczewskio ir Egidijaus Naviko susirašinėjimas tviteryje
„Twitter“ nuotr./Dominiko Wilczewskio ir Egidijaus Naviko susirašinėjimas tviteryje

D.Wilczewskis feisbuke teigė suprantantis, kad kiekviena valstybė turi savo interesus. Pavyzdžiui, V.Pranckiečio vizitą Seimo atstovai pristatė kaip būtiną siekiant „išlaikyti subalansuotą požiūrį į Kaukazo regioną“ – juk spalį Seimo pirmininkas lankėsi su Azerbaidžanu nesutariančioje Armėnijoje.

„Ko negaliu suprasti, yra ne tik Lietuvos ar Lenkijos, bet visų valstybių tarnautojų grubumas. Man atrodo, kad ponas ambasadorius pamiršo, kad nėra naudotų automobilių pardavėjas Gariūnuose, bet savo valstybės oficialus atstovas“, – tvirtino D.Wilczewskis.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Dominikas Wilczewskis
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Dominikas Wilczewskis

Žurnalistas teigia būtent dėl to nusprendęs paviešinti kelias privataus savo susirašinėjimo su E.Naviku žinutes: „Manau, kad Lietuvos piliečiai turi žinoti, kaip elgiasi jų valstybės atstovas užsienyje.“

Užsienio reikalų ministerija portalui pripažino: „Ambasadorius su žiniasklaida taip bendrauti neturėtų.“

D.Wilczweskis 15min teigė, kad paviešino visas žinutes, kuriomis apsikeitė su ambasadoriumi – daugiau jų nebuvo.

Užsienio reikalų ministerija galiausiai portalui pripažino: „Ambasadorius su žiniasklaida taip bendrauti neturėtų.“

Ketvirtį amžiaus diplomatinį darbą dirbantis E.Navikas Lietuvos ambasadoriumi Azerbaidžanui ir Turkmėnistanui paskirtas nuo šių metų rugsėjo. Jis pakeitė Valdą Lastauską.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius