Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2017 02 13

Lenkai pirmą kartą Lietuvos oro erdvę saugos su naikintuvais F-16

Balandžio pabaigoje į Lietuvą atskris Lenkijos karinių oro pajėgų naikintuvai F-16. Tai bus pirmas kartas, kai Baltijos šalių oro erdvę saugos būtent šitie Lenkijos naikintuvai. Iš viso lenkai oro misiją mūsų šalyje vykdys jau septintą kartą.
F-16 naikintuvai.
F-16 naikintuvai. / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Kaip Lenkijos radijui sakė Lenkijos ginkluotųjų pajėgų vienas iš vadovų brigados generolas Sławomiras Wojciechowskis, Lenkijos kariuomenės šiais ir kitais metais laukia nemažai naujovių. Tarp jų ir tai, kad misiją „Orlik 7“, o tai ir yra patruliavimas Baltijos šalių oro erdvėse, vykdys naikintuvai F-16. Iki šiol į Lietuvą atskrisdavo Mig-29 naikintuvai.

Anot S.Wojciechowskio, iki šiol lenkiškieji F-16 ir jų įgulos atlikdavo kitokias funkcijas, dabar joms teks imtis „kone karinių misijų – ne mokymų, ne pervežimų, ne ilgų distancijų skrydžių“.

Alvydo Januševičiaus nuotr./NATO bazėje Šiauliuose nusileido keturi Lenkijos naikintuvai „Mig-29“ ir per 100 karių
Alvydo Januševičiaus nuotr./Iki šiol lenkai Baltijos šalių oro erdvę saugojo su naikintuvais „Mig-29“

NATO oro policijos misijas Baltijos šalyse pradėjo vykdyti nuo 2004 metų kovo mėnesio, kai Lietuva, Latvija ir Estija tapo NATO narėmis. Baltijos šalims neturint pajėgumų (naikintuvų) ši misija yra vykdoma bendrais NATO pajėgumais. Nuo to laiko Baltijos oro erdvėje jau yra patruliavę Belgijos, Danijos, Čekijos, Didžiosios Britanijos, Ispanijos, JAV, Lenkijos, Norvegijos, Olandijos, Portugalijos, Prancūzijos, Rumunijos, Turkijos, Vokietijos, Italijos kariai. Baltijos šalių oro erdvę saugantys naikintuvai yra pasiruošę per trumpą laiką pakilti ir imtis drausminamųjų ar kitų priemonių Baltijos šalių oro erdvės pažeidėjų atžvilgiu.

Nuo 2014 m. Amari Aviacijos bazėje (Estija) dislokuojamas papildomas kontingentas kaip pastiprinimas pagrindiniam NATO oro policijos misiją Baltijos šalyse vykdančiam kontingentui ar kontingentams.

BNS teigimu, Baltijos šalyse dislokuoti NATO naikintuvai 2016 metais 110 kartų kilo lydėti Rusijos karinių orlaivių, skridusių netoli Lietuvos, Latvijos ir Estijos sienų. Krašto apsaugos ministerijos skaičiavimais, 2013 metais NATO naikintuvai kilo 47 kartus, 2014 – 140, 2015 – apie 160 kartų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Užsisakykite 15min naujienlaiškius