Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2012 10 30

Lenkijoje apgyvendintus lietuvių šeimų vaikus tikimasi grąžinti atgal į Lietuvą

Mažiausiai keturi Vilniaus šeimų vaikai, lankę „Vilnios“ pagrindinę mokyklą šiuo metu gyvena ir mokosi Lenkijos šeimose. Ten jie išvyko tėvams pasirašius pas notarą sutikimus. Tačiau dviejų vaikų mama persigalvojo ir savo atžalas norėtų susigrąžinti, deja, lenkų šeimos su tuo nebesutinka. Situacija tiria prokurorai.
Į mokyklą einantys vaikai
Į mokyklą einantys vaikai / Tomo Urbelionio/BFL nuotr.

Skandalas kilo, kai Vaiko teisių apsaugos kontrolierė Edita Žiobienė kreipėsi į teisėsaugą dėl valdininkų veiksmų, kad šie leido į Lenkiją, kaip įtariama, neteisėtai išvežti lietuvių tėvų faktiškai atsisakytus vaikus.

Kaip rašo BNS, pagal E.Žiobienės pateiktą informaciją dėl neteisėto nepilnamečių gyvenimo Lenkijos šeimose Vilniaus apygardos prokuratūroje atliekamas ikiteisminis tyrimas. Teisėsauga aiškinasi, kaip įtariama, neteisėtus valstybės ir savivaldybės institucijų pareigūnų veiksmus vykdant Lenkijos fondo „Širdis vaikams“ projektą, pranešė Vaiko teisių apsaugos kontrolieriaus įstaiga.

Visi nepilnamečiai iki išvykimo į Lenkiją mokėsi Vilniaus „Vilnios“ pagrindinėje mokykloje, kuri bendradarbiauja su Vilniaus ir Gardino draugija, turinčia paramos fondą Gdynės mieste „Širdis vaikams“. Šios mokyklos direktorė Marija Milkevičienė tvirtina netarpininkavusi dėl ugdytinių išvykimo nuolatiniam gyvenimui į užsienio piliečių šeimas.

Šiuo metu yra išvykę keturi Vilniaus miesto vaikai, du iš jų motina nori susigrąžinti į Lietuvą, bet dabar jau ta šeima jų negrąžina, dėl to iškelta byla Lenkijos teisme, – pasakojo L.Juškevičienė.

Vilniaus miesto savivaldybės administracijos Vaikų teisių apsaugos skyriaus vedėja Lina Juškevičienė tvirtina, kad jų skyrius apie situaciją žinojo ir imtasi visų veiksmų, kad vaikai būtų grąžinti į Lietuvą. Apie tai informuota Įvaikinimo tarnyba, aiškinamasi, kaip vaikai išvyko.

„Šiuo metu yra išvykę keturi Vilniaus miesto vaikai, du iš jų motina nori susigrąžinti į Lietuvą, bet dabar jau ta šeima jų negrąžina, dėl to iškelta byla Lenkijos teisme. Kiti du vaikai yra lenkų šeimose ir motinos nesiekia jų susigrąžinti. Dėl to irgi esame padavę ieškinį teismui dėl motinos valdžios ribojimo“, – apie situaciją pasakojo L.Juškevičienė.

Pirmas pranešimas Vaiko teisių apsaugos skyrių apie į mokyklą negrįžusius vaikus pasiekė iš aktyvios pilietės, susirūpinusios tokia situacija. Anot L.Juškevičienės, informaciją patvirtino ir mokykla, tačiau pastaroji nėra įpareigota vaiko teisių gynėjus informuoti apie kiekvieną vaiką, kuris pas juos nebesimoko. Tai buvo dar 2010 metų rugsėjį.

„Labai tikiu, kad tie du vaikai, kurių motina siekia juos susigrąžinti, grįš į Lietuvą. Ta šeima gali juos auginti, todėl mes dabar darome viską, kad vaikai grįžtų. Šeima stebina, su ja dirba socialiniai darbuotojai, mūsų skyriaus specialistai, nuolat bendraujama su motina. Motinai yra išaiškinta, kokios teisinės pasekmės jos laukia, jeigu vaikai liks Lenkijoje – motinos valdžios ribojimas. Mama tikrai yra apsisprendusi tuos vaikus auginti.“, – teigė L.Juškevičienė.

Anot Vaiko teisių apsaugos skyriaus vedėjos, išmokos šeimoms, kai vaikai išvyko į Lenkiją, buvo sustabdytos.

Komentuoti, ar tikrai mokykla visiškai nesikišo į šį procesą, kai vaikai atsidūrė Lenkijoje, ką sako direktorė, L.Juškevičienė nepanoro. „Kadangi vyksta tyrimas prokuratūroje, tikrai nenorėčiau šito komentuoti. Turiu savo subjektyvią nuomonę, bet nenorėčiau jos sakyti“, – teigė L.Juškevičienė.

Lenkų šeimos labai gražiai šneka su mūsų šeimomis, pažada, kad per Kalėdas, Velykas, vasaros atostogas vaikai grįš į Lietuvą, bus kalbama telefonu, tačiau kaip pamatėme turėdami tuos keturis atvejus, taip nevyksta, – teigė L.Juškevičienė.

Anot L.Juškevičienės, į visus klausimus turės atsakyti tyrimas. „Vaikai pirmą kartą išvažiavo į Lenkiją su projektu „Širdis vaikams“. Po to jie grįžo į Vilnių, bet kaip tos šeimos atsekė paskui vaikus, kaip lenkų šeimos susirado vilniečių šeimas? Manau, tyrimas į šituos klausimus atsakys“, – kalbėjo Vaiko teisių apsaugos skyriaus vadovė.

L.Juškevičienė priminė, kad dar vienas panašus atvejus iškilo šių metų liepą, tačiau vaiko teisių apsaugos specialistams laiku įsikišus vaikas neišvažiavo. „Visų pirma reikia kalbėtis su tėvais, nes gal jie nelabai suvokia, ką daro pasirašydami notarų sutikimą. Lenkų šeimos labai gražiai šneka su mūsų šeimomis, pažada, kad per Kalėdas, Velykas, vasaros atostogas vaikai grįš į Lietuvą, bus kalbama telefonu, susirašinėjama, tačiau kaip pamatėme turėdami tuos keturis atvejus, taip nevyksta. Šitai mamai, kuri tikėjo, kad viskas lenkų šeimoje jos vaikui bus gerai, mes papasakojome, kas jos gali laukti ir ji apsisprendė, todėl dabar tas vaikas mokosi Vilniuje“, – teigė L.Juškevičienė.

Tačiau L.Juškevičienė pripažino – Lenkijoje lietuvių vaikams buvo sudarytos išties geros gyvenimo sąlygos, tai išsilavinusios, pasiturinčios šeimos. „Tačiau tai nieko nereiškia. Manau, mūsų, Lietuvos vaikai turi augti pas mus“, – įsitikinusi Vilniaus savivaldybės Vaiko teisių apsaugos skyriaus vedėja.

Lenkijoje šiuo metu augantys keturi vaikai yra 6-10 metų amžiaus.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius