Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2019 12 31

Lenkijoje apsiperkantys lietuviai giria ne tik kainas, bet ir kokybę

Jau turbūt nieko nestebina, kad dažnas lietuvis šventinį stalą ruošia iš lenkiškų produktų, o Lietuvos ir Lenkijos pasienyje prieš šventes zuja automobiliai lietuviškais numeriais. Tačiau yra žmonių, kurie apsipirkti pas kaimynus kas mėnesį važiuoja jau kelis dešimtmečius.
Lietuvių pirkiniai „Biedronkoje“
Lietuvių pirkiniai „Biedronkoje“ / Arno Strumilos / 15min nuotr.

„Kaip lenkai žiūri į atvykstančius lietuvius? Manau, pusė supranta, kad lietuviai jiems uždirba atlyginimą, o kitą pusę erzina, kad lietuviai sudaro eiles“, – pasakojo Vilniuje gyvenantis Gintaras.

Iš Lazdijų rajono kilęs vyras grįžęs į tėviškę neretai užsuka ir į pasienyje esantį Lenkijos Seinų miestelį. Vos už 20 km nuo Lazdijų esantys Seinai lietuvius traukia ne dėl gražaus gamtovaizdžio, bet dėl gerokai mažesnių kainų vienu Lenkijos simbolių tapusioje „Biedronkoje“.

Suvalkai, Seinai ir Augustavas – trys pagrindiniai lietuvių apsipirkimo taškai Lenkijoje.

Suvalkai, Seinai ir Augustavas – trys pagrindiniai lietuvių apsipirkimo taškai Lenkijoje. Mūsų tautiečiai pas kaimynus dažniausiai perka pieno produktus, miltus, aliejų, buitinės chemijos prekes, rūbus, avalynę ir alkoholį.

Kainų skirtumas išties didelis. Pavyzdžiui, butelį populiaraus alaus, kuris Lietuvoje kainuoja 1,3 euro, Lenkijoje akcijos metu galima įsigyti už 43 centus. O portugališkas vynas kainuoja vos 2 eurus.

Skaičiuojama, kad maisto produktai kartais būna net 40 proc. pigesni. Tinklinėse rūbų parduotuvėse kainų skirtumas – ne toks akivaizdus, tačiau dažnai vyksta akcijos, kurių metu rūbai parduodami kone perpus pigiau.

„Lenkai stengiasi parduoti daugiau už pigiau, o lietuviai atvirkščiai – mažiau už brangiau. Čia yra esminis skirtumas“, – sakė Gintaras.

Organizatorių nuotr./Seinai
Organizatorių nuotr./Seinai

Sukūrė „Facebook“ grupę

Praėjusiais metais jis sukūrė privačią „Facebook“ grupę „Seinuose apsipirkti verta“. Laisvai lenkiškai kalbantis vyras grupėje informuoja apie vietines naujienas, aktualias į Seinus vykstantiems lietuviams, kiti grupės nariai dalijasi patirtimi ir patarimais, kur ir ką verta įsigyti. Pavyzdžiui, ko ieškoti kiekvieną antradienį ir penktadienį vykstančiame ūkininkų turguje.

Seinų „Biedronka“ – viena didžiausių apyvartų generuojančių šio tinklo parduotuvių šalyje. Pernai ji buvo rekonstruota ir beveik dvigubai išplėsta. To priežastis – didžiulis lietuvių srautas. Į Seinus lietuviai dažniausiai važiuoja apsipirkti asmeninėms reikmėms: įsigyti maisto prekių, buitinės chemijos, statybinių prekių ir vaistų.

„Medikamentų kainos kartais yra net ir keturis kartus mažesnės. Be to, Lenkijos vaistinėse priimami lietuviški gydytojų vaistų receptai. Kartais net į recepto galiojimo datą atlaidžiai žiūrima.

Seinuose yra trys vaistinės ir kiekvienoje jų dirba lietuviškai kalbantis žmogus.

Seinuose yra trys vaistinės ir kiekvienoje jų dirba lietuviškai kalbantis žmogus. Tiesa, kadangi šios vaistinės yra privačios ir nepriklauso jokiam dideliam tinklui, medikamentai čia šiek tiek brangesni nei, pavyzdžiui, Suvalkuose“, – pasakojo Gintaras.

Nemažai žmonių vykdami į Lenkiją stengiasi apsipirkimą suderinti su pramogomis, kurių kainos taip pat žymiai mažesnės. Pavyzdžiui, Augustavas šiek tiek primena Druskininkus, todėl čia lietuviai mėgsta pasivaikščioti, pasiplaukioti žymiuoju Augustavo kanalu. Suvalkuose žmonės dažnai užsuka į vandens parką ir Šelmento slidinėjimo kurortą.

TAIP PAT SKAITYKITE: Turistus į Lenkiją traukia įspūdingos pilys, kalnai ir ekstremalios pramogos

Violetos Grigaliūnaitės/15min.lt nuotr./Plaukiant Augustavo apylinkėmis
Violetos Grigaliūnaitės/15min.lt nuotr./Plaukiant Augustavo apylinkėmis

Džiugina ir kainos, ir kokybė

Vilnietė Dalia apsipirkti į Suvalkus važiuoja jau beveik du dešimtmečius. Į Lenkiją ji su vyru stengiasi nuvykti kartą per mėnesį, tiesa, žiemą tai daro atsižvelgdami į oro sąlygas.

Paprastai į Lenkiją nuvykusi šeima į zlotus išsikeičia 200–250 eurų. Už šią sumą Lenkijoje nupirktų maisto produktų keturių asmenų šeimai užtenka mėnesiui.

„Turiu pasakyti, kad maistas ten ne tik pigesnis, bet dar ir skanesnis. Kokybė tikrai gera, o produktų galima rasti ir tokių, kurių Lietuvoje mes neturime. Kalbant apie mėsos kainas, brangiausias yra labai skanus saliamis su prieskoninėmis žolelėmis, kurio kilogramas kainuoja 8 eurus. Lenkijoje perkame ir ilgesnio galiojimo pieną. Kartą pavaišinau juo kaimynę, gyrė, kad labai skanus. Į kokybę ten žiūrima rimtai“, – sakė Dalia.

Įprasta vienos pieno pakuotės kaina Suvalkuose – 40 centų, tačiau akcijos metu galima nusipirkti ir už 25 centus. Lietuvoje sviesto kaina dažnai siekia 2 eurus ar daugiau, Suvalkuose Dalia sviestą perka už 80 centų. Prieš kelionę į Suvalkus vilnietė visada peržiūri vietinių parduotuvių reklaminius leidinius ir suplanuoja kokius produktus, kurioje parduotuvėje geriau įsigyti.

Moters vyras dirba statybų srityje, todėl reikalingiems apdailos ir įrengimo darbams medžiagas taip pat veža iš Lenkijos. Pavyzdžiui, laminuotas grindis, duris, vonios įrangą.

„Ten dažniausiai viskas yra pilnai sukomplektuota. Pavyzdžiui, vonios kriauklės komplekte būna net sifonas pridėtas, o pas mus už viską reikia atskirai mokėti. Lenkijoje dažnai perkame ir drabužius, avalynę. Vien dėl batų tikrai nevažiuojame, tačiau jei jau atvykstame, visada užeiname į turgų apsidairyti. Ir žinoma, vaistai. Net kaimynai, gavę gydytojo receptą, klausia, ar neplanuoju važiuoti į Lenkiją“, – pasakojo moteris.

Lapkričio mėnesį į Suvalkus vykusi Dalia pasirūpino ne tik maisto produktais, bet ir kalėdinėmis dovanomis. Smulkius kosmetikos priemonių rinkinius buvo galima įsigyti vos už 4 eurus.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius