Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2012 04 18

Lenkijos ambasadorius NATO sako, kad Dalios Grybauskaitės nedalyvavimas silpnina bendrą poziciją

Lenkijos ambasadorius prie NATO sako, kad Lietuvos prezidentės Dalios Grybauskaitės sprendimas nevykti į Varšuvą aptarti NATO klausimų su Baltijos šalių ir Lenkijos prezidentais gali susilpninti bendrą poziciją.
Dalia Grybauskaitė
Dalia Grybauskaitė / AFP/„Scanpix“ nuotr.

„Lietuvos nedalyvavimas kuriant bendrą strategiją šiek tiek susilpnina mūsų poziciją, kadangi šio regiono šalys yra NATO pasienyje, todėl turi bendrus tikslus. Pirmiausia privalome siekti, kad pavojaus atveju Aljansas automatiškai imtųsi veiksmų, išplaukiančių iš 5 straipsnio“, – dienraščiui „Rzeczpospolita“ sakė Marekas Nowakowskis.

Lenkijos prezidentūros atstovai sako, kad sunkumai susiję su „lietuvių taktika“.

„Visi NATO uždaviniai turi būti priimami ir realizuojami taip, kad nesusilpnėtų Aljan pagrindinė funkcija, gynybinė galimybė. Ypač tai svarbu dabar, kai JAV perkelia savo susidomėjimo strateginį svorį iš Europos į Aziją ir Ramiojo vandenyno regioną“, – dienraščiui teigia Lenkijos prezidento nacionalinio saugumo biuro vadovas generolas Stanislawas Kozejus.

Jo nuomone, Lietuva, kuri ignoravo viršūnių susitikimą Varšuvoje, taip pat pritaria šiam tikslui. „Nėra konflikto su Lietuva. Sunkumai greičiau susiję su lietuvių taktika dėl pokalbių apie šiuos tikslus būdo ir tuo, kai tų tikslų siekti Aljanso susitikime“, – teigia S.Kozejus.

Po susitikimo su Baltijos šalių vadovais, į kurį atvyko Latvijos ir Estijos prezidentai, Lenkija inicijuoja ir bendrą Vyšegrado pareiškimą. Pasak „Rzeczpospolitos“, Lenkija, Čekija, Slovakija ir Vengrija kreipsis į JAV su prašymu išsaugoti savo dalyvavimą Europos saugume, o Europos sąjungininkus – ryžtingai stiprinti savo gynybines galias.

„NATO, kuris siejasi glaudžiais ryšiais tarp Šiaurės Amerikos ir Europos, pasireiškiančiais kolektyvinės gynybos pamatais, išliks mūsų saugumo garantas“, – rašoma deklaracijoje, kurios ištraukas skelbia „Rzeczpospolita“.

Vyšegrado grupės nuomone, apie Aljanso patikimumą ir jo gynybines galias pirmiausiai liudys NATO greitojo reagavimo pajėgos. Todėl dokumento autoriai kviečia, jog ateinančių metų manevrai „Steadfast Jazz“ Lenkijoje ir Baltijos šalyse vyktų dalyvaujant visoms greitojo reagavimo pajėgoms ir naudojant kovinę amuniciją.

Deklaracija, pavadinta „Atsakomybė už stiprų NATO“, bus paskelbta per ES užsienio reikalų ir NATO gynybos ministrų susitikimą Briuselyje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius