Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti
2019 10 14

Lenkijos lietuviai: J.Kaczynskio partija laimėjo dėl dosnių pažadų, tautinės retorikos

Lenkijos valdančioji partija „Įstatymas ir teisingumas“ parlamento rinkimus laimėjo dėl dosnių pažadų socialinėje srityje ir tautinės retorikos, sako šalyje gyvenantys lietuviai.
Jaroslawas Kaczynskis
Jaroslawas Kaczynskis / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Seinuose įsikūrusios įstaigos „Lietuvių namai“ direktorė Onutė Nevulienė teigia, kad visą pastarąją kadenciją „PiS“ maitino žmones socialinėmis išmokomis ir žadėjo jų dar daugiau per rinkimų kampaniją.

Valdžioje nuo 2015 metų esanti PiS labiausiai taikėsi į rinkėjus skurdesniuose rajonuose ir daugiausia dėmesio skyrė šeimos vertybėms, įvesdama naują vaiko pašalpą, mokestinių lengvatų mažas pajamas gaunantiems gyventojams, taip pat padidindama pensijas ir minimalų atlyginimą.

„Visuomenė liko šiek tiek papirkta. Jie, aišku, laimėjo visuomeniniuose rinkimuose, žmonės legaliai juos išrinko, bet kam eiti į darbą, kai patogu gauti pinigus iš valstybės ir nedirbti?“, – BNS sakė Lenkijos lietuvė.

Kritikai sako, kad Lenkijos ekonomikos augimas ir su tuo susijusios galimybės didinti išmokas yra susijusios ne su „PiS“ pasiekimais, o išoriniais veiksniais.

Pasak O.Nevulienės, Lenkijos valdžiai turėtų kelti nerimą ekonomistų perspėjimai apie globaliu mastu lėtėsiantį augimą.

„Kažkada tikrai pritrūks tų pinigų, kas tada bus?“, – kalbėjo „Lietuvių namų“ vadovė.

Ekspertai teigia, kad „PiS“ pažadai sukurti gerovės valstybę yra skirti lenkams, manantiems, kad jie nepajuto naudos iš spartaus ekonomikos augimo ir laisvos rinkos privalumų po komunistinio režimo žlugimo 1989 metais.

Jaroslawo Kaczynskio vadovaujama partija buvo kur kas populiaresnė kaimiškose vietovėse. Miestuose žmonės daugiau balsavo už liberalią opoziciją.

O.Nevulienė sakė, kad „PiS“ pasiekti pergalę padėjo ir matomumas nacionalinėje žiniasklaidoje bei smukęs laimėti nesitikėjusios opozicijos entuziazmas.

„Šiek tiek man atrodo, kad opozicija neturėjo jėgų. Regionuose dar matėsi, kad žmonės dalyvauja, užsiangažavę dirba, bet kažkokio centrinio palaikymo buvo mažoka“, – teigė ji.

Punsko valsčiaus viršaičio pavaduotojas Jonas Vaičiulis sakė, kad perrinkti valdantieji žadėjo daug, tačiau didelę įtaką jų sėkmei turėjo skleidžiama tautiškumo žinia ir Katalikų bažnyčios parama.

„Aš manau, kad tautinis, pilietinis, patriotinis (motyvas) yra labai populiarus Lenkijos politikoje“, – BNS teigė savivaldybės darbuotojas

„Manau, kad Bažnyčia labai daug prisidėjo, kad jie laimėtų rinkimus“, – pridūrė jis.

Pasak J.Vaičiulio, rinkėjai stebės, kaip „PiS“ vykdo savo pažadus: „Sunku pasakyti, ar jiems pavyks, nes į tai eina labai dideli pinigai“.

„Įstatymas ir teisingumas“ sekmadienį vykusiuose rinkimuose iškovojo absoliučią daugumą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Vasarinių padangų sezonas: kur rasti geriausią kainos ir kokybės santykį?
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius