Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2012 07 23

Lenkijos lietuviai nebesulaukia konkrečių žinių dėl pažadų didinti lietuviškų mokyklų finansavimą

Lenkijoje gyvenantys lietuviai sako, kad Lenkijos valdžia nebepateikia konkrečių žinių, ar, kaip žadėta, bus didinamas finansavimas lietuviškoms mokykloms.
Lietuvos ir Lenkijos vėliavos
Lietuvos ir Lenkijos vėliavos / Andriaus Ufarto/BFL nuotr.

Pernai rudenį Lenkijos valdžios atstovai teigė, kad nuo 2013 metų daugiau lėšų bus skiriama mokykloms, kuriose mokoma tautinių mažumų kalba arba dviem mokomosiomis kalbomis.

„Buvo keletas susitikimų, aš pats dalyvavau Lenkijos Seime tautinių mažumų komisijos posėdyje. Tų pažadų jau sumažėjo, nebe taip drąsiai kalbama, kaip anksčiau, kai minėdavo, kad nuo 2013 metų bus padidintas krepšelis. Koks bus galutinis sprendimas, visiškai neaišku“, – BNS pirmadienį sakė Lenkijos lietuvių draugijos vicepirmininkas Petras Maksimavičius.

Pasak jo, dabar Lenkijos valdžia kalba, kad negalima kurti išskirtinių sąlygų lietuviškoms mokykloms ir esą ieškoma modelio, kuris tiktų visoms tautinėms mažumoms. „Traktuoju taip, kad  tokiu būdu bandoma atidėti laike tą sprendimą, nors tokios lėšos būtų mikroskopinės Lenkijos biudžete“, – sakė P.Maksimavičius.

Iki šiol mokinio krepšelis Lenkijos tautinėms mažumoms mokamas vienodas, nepriklausomai nuo to, ar mokyklose tautinės mažumos kalba yra dėstomi dalykai, ar šios kalbos tiesiog mokomasi kaip vieno iš dalykų.

Pernai spalį Lenkijos lietuviai teigė sulaukę pažadų, kas bus padarytas skirtumas: toms savivaldybėms, kur dėstoma tautinės mažumos kalba – tai yra lietuvių, keletas ukrainiečių ir vokiškų mokyklų – siūlyta krepšelį padidinti 80 procentų.

Per pastaruosius 10 metų Lenkijoje buvo uždaryta pusė lietuviškų mokyklų. Dėl lėšų trūkumo buvo svarstoma galimybė uždaryti dar dvi Punsko valsčiuje esančias mokyklas.

Pasak P.Maksimavičiaus, Seinų savivaldybė taip pat nuolat vėluoja pervesti lėšas lietuvių „Žiburio“ mokyklai, kuri gyvuoja tik Lietuvos pagalbos dėka. Jo teigimu, vietos valdžia iš Varšuvos gaunamą mokinio krepšelį vėluoja pervesti kelis mėnesius, Lenkijos lietuvių moksleiviams taip pat labai trūksta vadovėlių lietuvių kalba.

Lietuvos ambasados Lenkijoje duomenimis, Lenkijoje gyvena apie 15 tūkst. lietuvių kilmės žmonių, daugiausiai – šiaurės rytuose.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius